anner-cyta-vodafone

Ερευνητική: Οι καμπάνες, το διαβατήριο του Low και οι πληρωμές €2 εκατ. με κάρτα

Μάριος Ιωάννου  24/02/2021 17:02
Ερευνητική: Οι καμπάνες, το διαβατήριο του Low και οι πληρωμές €2 εκατ. με κάρτα

Ερευνητική: Οι καμπάνες, το διαβατήριο του Low και οι πληρωμές €2 εκατ. με κάρτα

Μάριος Ιωάννου  24/02/2021 17:02

Στο τελικό στάδιο έρευνας για 28 φακέλους πολιτογραφήσεων βρίσκεται η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, ενώ στο επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει πρόστιμο όσον αφορά την παραχώρηση διαβατηρίου στον καταζητούμενο Μαλαισιανό, Jho Low.

Καμία εμπλοκή ή αρμοδιότητα δεν είχε η ΚΤΚ

Καταθέτοντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου ανέφερε ότι μετά το πρώτο δημοσίευμα/ντοκιμαντέρ του Al Jazeera για ύποπτες πολιτογραφήσεις στην Κύπρο, στάλθηκε αίτημα διερεύνησης σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα.

Διαβάστε ακόμα: Superhome Λακατάμιας: Ανοίγει την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου

Όπως είπε, 33 από τις περιπτώσεις αφορούσαν πελάτες κυπριακών τραπεζών, ενώ υπήρχαν αρνητικές πληροφορίες για 19 περιπτώσεις.

Διαβάστε ακόμα: Κίκης Αθηνοδώρου: Καλή επένδυση παραμένουν τα ακίνητα

Ξεκαθαρίζοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δεν είχε οποιαδήποτε εμπλοκή, αρμοδιότητα ή ρόλο τόσο κατά τον σχεδιασμό όσο και κατά τη διάρκεια του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, ο κ. Ηροδότου επεσήμανε ότι ουδέποτε ζητήθηκαν οι απόψεις της ΚΤΚ.

Διαβάστε ακόμα: LEROY MERLIN: Διψήφιος ο ρυθμός ανάπτυξης

Δειγματοληπτικοί οι έλεγχοι
Διευκρινίζοντας ότι τα πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις για παρεμπόδιση του ξεπλύματος κατά την εκτέλεση όλων των εργασιών τους, εξήγησε ότι είναι αδύνατο να ελέγξει κάθε τράπεζα ή η Κεντρική Τράπεζα όλες τις συναλλαγές που εμπίπτουν σε κάθε τράπεζα.

Διαβάστε ακόμα: Revolut: 170.000 plus οι πελάτες μας στην Κύπρο

«Γίνεται σε δειγματοληπτική βάση, δηλαδή εξετάζονται δειγματοληπτικά φάκελοι πελατών. Η ΚΤΚ έδινε έμφαση στους πελάτες υψηλότερου κινδύνου, όπως καθορίζονται από τον νόμο κατά του ξεπλύματος, ανάμεσά τους διεθνείς πελάτες από τη μονάδα international business κάθε τράπεζας, πελάτες που ανεξαρτήτως εθνικότητας κάνουν μεγάλη κίνηση στους λογαριασμούς, ή πελάτες με περίπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς», ανέφερε σχετικά.

Ερωτηθείς από το μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής, Δήμητρα Καλογήρου κατά πόσο όφειλαν οι τράπεζες να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε πελάτες υψηλού κινδύνου, ο κ. Ηροδότου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι είναι υποχρεωτικό να γίνεται έλεγχος σε ποσά άνω των €15.000 από το 2004.

Πρόστιμα €8.3 εκατ. για ξέπλυμα
Αναλύοντας τους ελέγχους που διεξήχθησαν από την Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά την εποπτεία της νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος, ο Διοικητής της ΚΤΚ επεσήμανε ότι

από την περίοδο 2014-2020 διεξήχθησαν 68 επιτόπιοι έλεγχοι, εκ των οποίων οι 52 είχαν συγκεκριμένους στόχους για έρευνα πελατών υψηλού κινδύνου.

Σημειώνεται ότι πάνω από 3.000 φάκελοι πελατών διερευνήθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 11 ιδρύματα συνολικού ύψους €8.3 εκατ.

Οι συναλλαγές που απορρίφθηκαν
Κληθείς να σχολιάσει ότι σε σύσκεψη το 2018, με τη συμμετοχή της τότε Διοικήτριας της ΚΤΚ, η ΜΟΚΑΣ έλαβε διαβεβαιώσεις ότι γίνονται όλοι οι έλεγχοι των συναλλαγών που σχετίζονταν με τις πολιτογραφήσεις γίνονταν επαρκώς ο κ. Ηροδότου επεσήμανε ότι ο νόμος για την καταπολέμηση του ξεπλύματος είναι γενικός για όλες τις δραστηριότητες των τραπεζών και γίνεται σε δειγματοληπτική βάση και αναλόγως του προφίλ κινδύνου».

Στο πλαίσιο αυτό διερωτήθηκε πώς μπορεί κάθε περίπτωση να εξετάζεται ξεχωριστά, εφόσον είναι ενάντια στον νόμο.

Σημειώνεται ότι δειγματοληπτικά οι τράπεζες απέρριψαν τουλάχιστον 130 περιπτώσεις σχέσεων πελατών με το ΚΕΠ, με 77 αναφορές στη ΜΟΚΑΣ σε σχέση με το ΚΕΠ από το 2013 μέχρι το 2019.

Την ίδια ώρα, το 2020, με την αυστηροποίηση του επενδυτικού προγράμματος, τα τραπεζικά ιδρύματα απέρριψαν εννέα συναλλαγές, τερμάτισαν τρεις, παρέπεμψαν 33 στη ΜΟΚΑΣ. πρόσθεσε σχετικά ο κ. Ηροδότου.

Πληρωμές €2 εκατ. με κάρτα
Εξηγώντας ότι οι τράπεζες δεν ενημερώνουν την ΚΤΚ όταν κάνουν αναφορά ύποπτων συναλλαγών στη ΜΟΚΑΣ, ο Διοικητής κλήθηκε να σχολιάσει από την κ. Καλογήρου τον εντοπισμό 2-3 περιπτώσεων, κατά τις οποίες φαίνεται να είχαν πληρωθεί 2 εκατ. από πιστωτική κάρτα για αγορά ακινήτου.

Ο κ. Ηροδότου αρκέστηκε να πει ότι θα ήθελε να δει περισσότερα στοιχεία, διερωτώμενος πώς μπορεί να έγιναν τέτοιες πληρωμές.

Προτάθηκε ο έλεγχος των developers
Ερωτηθείς πότε έγινε σύσταση στα αρμόδια Υπουργεία όσον αφορά την αναγκαιότητα για ενίσχυση του ελέγχου για τις πολιτογραφήσεις, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι αυτό έγινε από τις αρχές του 2020, ενώ το 2019 έγιναν υποδείξεις στις τράπεζες για να ενισχύσουν τον τρόπο αντιμετώπισης των πολιτογραφήσεων.

Τονίστηκε επίσης από πλευράς Κωνσταντίνου Ηροδότου ότι τον Σεπτέμβριο του 2018 έγινε σύσταση από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου προς την συμβουλευτική αρχή για έλεγχο των developers όσον αφορά τις υποθέσεις πολιτογραφήσεων.

Αναφερόμενος στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που γίνονταν όσον αφορά τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία κατά του ξεπλύματος, ο κ. Ηροδότου σημείωσε ότι με το δείγμα καλύπτεται το πεδίο κινδύνου κάθε τράπεζας.

«Από τα ευρήματα της ΚΤΚ δεν είναι πάντα ξεκάθαρο σε σχέση με την πολιτογράφηση ποιο έμβασμα γίνεται για πολιτογράφηση, ενώ δεν έρχονται όλες οι περιπτώσεις ξεκάθαρα από τον αλλοδαπό, αλλά από τρίτα πρόσωπα», τόνισε ο Διοικητής.

Σημειώνεται ακόμα ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν έρχεται όλο το ποσό της πολιτογράφησης με μία και μόνο συναλλαγής, ενώ τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, όταν οι συναλλαγές δεν γίνονται από μία, αλλά από πολλές τράπεζες.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας