Guardian: Έτσι απέκτησε κυπριακό διαβατήριο ο Jho Low

Την βοήθεια βρετανικής εταιρείας που ειδικεύεται στην απόκτηση ξένων διαβατηρίων για τους πελάτες της, για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου φαίνεται να ζήτησε ο καταζητούμενος Μαλαισιανός χρηματιστής, Jho Low.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Guardian, η οποία επικαλείται το πόρισμα έρευνας της οργάνωσης Πρόγραμμα Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP) και της ομάδας ερευνητικής δημοσιογραφίας Sarawak Report από τη Μαλαισία, ο Jho Low φαίνεται να συνεργάστηκε με την εν λόγω λονδρέζικη εταιρεία, παρά το γεγονός ότι εκπρόσωπος της ισχυρίστηκε ότι το σχετικό αίτημα του Μαλαισιανού είχε απορριφθεί. Η συγκεκριμένη εταιρεία, αναφέρει το ρεπορτάζ είχε προηγουμένως αρνηθεί την οποιαδήποτε σχέση με τον Low, καθώς εκπρόσωπος της είχε πει σε δημοσιογράφους ότι η εταιρεία απέρριψε τον Μαλαισιανό ως πελάτη επειδή είχε αποτύχει να περάσει τους εσωτερικούς ελέγχους δέουσας επιμέλειας (due diligence checks). Τον παρέπεμψε σε άλλη εταιρεία, όπως υποστήριξε.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έγγραφα που έχουν στα χέρια τους δημοσιογράφοι, δείχνουν ότι ο εν λόγω λονδρέζικος οίκος εξέδωσε τιμολόγια σε άλλες κυπριακές εταιρείες για εργασίες που σχετίζονταν με την αίτηση του Low για χρυσό διαβατήριο.

Οι ρεπόρτερ εξασφάλισαν, επίσης, διαρρεύσαντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φαίνεται να δείχνουν τον επικεφαλής του κυπριακού γραφείου του εν λόγω ομίλου να ανταλλάζει μηνύματα απευθείας με τον Low, αναλύοντας του λεπτομερώς τα απαραίτητα βήματα για να τον βοηθήσει να επενδύσει σε ένα ακίνητο ως μέρος της αίτησης του για απόκτηση χρυσού διαβατηρίου.  Η εταιρεία φαίνεται να κατεύθυνε τον Low να μεταφέρει €6 εκατομμύρια (£5.3 m) σε μεσεγγυητικό λογαριασμό (escrow account) για να καλύψει το κόστος του ακινήτου, όπως καταδεικνύεται από το πόρισμα.

Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2016 – πέντε μήνες μετά που το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον είχε αναγνωρίσει δημοσίως ως συνωμότη σε απάτη, ο Low φέρεται να ζήτησε τη βοήθεια του ίδιου λονδρέζικοι οίκου για την απόκτηση εναλλακτικής, μεγαλύτερης περιουσίας.

Πάντως, εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο οργανισμός είναι απολύτως βέβαιος ότι δεν έκανε τίποτα λάθος, αλλά παραδέχτηκε ότι μπορεί ορισμένα, μεμονωμένα μέλη του προσωπικού εκείνης της εποχής, να μην ενεργούσαν ως μία ομάδα ή να μην συμμορφώθηκαν με τις νέες διαδικασίες ή δεν άσκησαν επαρκές επίπεδο κρίσης ως προς την αλληλεπίδρασή τους με συνεργάτες τους από τον τομέα των ακινήτων.

Το πόρισμα της έρευνας δημοσιεύθηκε στην αρχή της εβδομάδας. Στα βασικά της σημεία, η έρευνα αναφέρει ότι εταιρεία του Λονδίνου συνεργάστηκε με τον Τζο Λόου παρά το ότι είχε αναγνωριστεί ως πρόσωπο πολιτικά εκτεθειμένο.

Η εν λόγω εταιρεία, φαίνεται να χρησιμοποίησε κυπριακή λογιστική εταιρεία ως διαμεσολαβητή για την αγορά οικοπέδου και την κατασκευή πολυτελούς κατοικίας αξίας περίπου 6 εκ. ευρώ από τον Μαλαισιανό χρηματιστή στην Αγία Νάπα, με σκοπό την απόκτηση του κυπριακού και κατ’ επέκταση κοινοτικού διαβατηρίου.

Η συναλλαγή έγινε με την εμπλοκή εικονικών εταιρειών και εταιρείας που προσφέρει υπηρεσίες απόκρυψης των πραγματικών ιδιοκτητών.

Αναφέρεται επίσης ότι τρεις συνεργάτες του Τζο Λόου επίσης έκαναν αίτηση για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας περίπου την ίδια περίοδο και δήλωσαν ως κατοικία κυπριακές διευθύνσεις κοντά σε εκείνη του χρηματιστή. Η δημοσιογραφική ομάδα του OCCRP παραθέτει δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή ότι κανένας εξ αυτών δεν απέκτησε το κυπριακό διαβατήριο.

 

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους