TourInvest Cyprus

Συγκρατημένη αισιοδοξία για μέλλον κυπριακού τουρισμού

Συγκρατημένη αισιοδοξία για μέλλον κυπριακού τουρισμού
TourInvest Cyprus

Συγκρατημένη αισιοδοξία για μέλλον κυπριακού τουρισμού

Η πρόταση της Astrobank μέσω του CEO της Kωνσταντίνου Λοϊζίδη για μορατόριουμ σε δόσεις και τόκους δανείων ξενοδόχων μέχρι το τέλος του 2021, η οποία θα συζητηθεί στον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου και ακολούθως στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ήταν η είδηση που ξεχώρισε στη 2η διαδικτυακή συζήτηση «Leadership Insights».

RELATED ARTICLES

 
Στην ουσία η πρόταση όπως την ανέλυσε ο κ. Λοϊζίδης κατά τη διάρκεια της δεύτερης διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η Astrobank, είναι ότι θα πρέπει να δοθεί μορατόριουμ για ακόμα ένα χρόνο, καθώς τα ξενοδοχεία θα έχουν πολύ πιεστική σεζόν και θα τους είναι απαγορευτικό να αρχίσουν πληρωμές από το 2021 και για το λόγο αυτό μελετούν την συγκεκριμένη κίνηση. Αντίθετα με την επιβολή μορατόριουμ δύο χρόνων τους δίνεται η ευκαιρία να βρεθούν λύσεις.

Διαβάστε ακόμα: Ο μύθος των εφημερίδων και το σκάνδαλο των επιδοτήσεων 

Εξήγησε ωστόσο ότι θα πρόκειται για ένα private moratorium, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων, για το οποίο δεν θα απαιτείται η έγκριση της κυβέρνησης ή της Βουλής, βάσει του οποίου οι ξενοδόχοι που θα παγώσουν τις πληρωμές τους δεν θα καταταχθούν στους προβληματικούς δανειολήπτες.

Διαβάστε ακόμα: Οι νέες τεχνολογίες καθορίζουν το μέλλον του λιανικού εμπορίου

Όπως ήταν φυσικό την πρωτοβουλία της Astrobank χαιρέτησαν όλοι οι συμμετέχοντες στη συζήτηση που παρακολούθησαν μεγάλος αριθμός CEOs, ανώτερων διευθυντικών στελεχών και ιδιοκτητών κυπριακών εταιρειών του ξενοδοχειακού, τουριστικού και επισιτιστικού τομέα, αλλά και εταιρειών ανάπτυξης γης.
 
Αύξηση της απαισιοδοξίας για οικονομία
 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι εκατοντάδες συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παραθέσουν και τη δική τους άποψη για το βαθμό αισιοδοξίας τους σχετικά με την οικονομία. Συγκεκριμένα κλήθηκαν να επιλέξουν από μία κλίμακα πέντε απαντήσεων για την αισιοδοξία τους βάσει των δεδομένων και τον προκλήσεων που υπάρχουν για την οικονομία για τους επόμενους 12-36 μήνες, με το 70% να κινείται ανάμεσα στην συγκρατημένη αισιοδοξία και μια ουδέτερη, πιο ρεαλιστική στάση.

Ωστόσο, με το πέρας της συζήτησης και αφού οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν για δεύτερη φορά το ερώτημα παρατηρήθηκε μία μετατόπιση των απαντήσεων προς πιο απαισιόδοξες απαντήσεις. Ειδικότερα, το συνολικό ποσοστό των απαισιόδοξων έφτασε σχεδόν στο 30%, έναντι 17% στην πρώτη απάντηση. Αντίστοιχα το ποσοστό των εντελώς αισιόδοξων μειώθηκε στο 6,4% από 12,9%.

Να στοχεύσουμε στους Γερμανούς

Προς Γερμανία (67,1%) κατά κύριο λόγο και προς την Ασία (39,3%) και τις Βαλτικές χώρες (37,6%) κατά δεύτερο θα πρέπει να στοχεύσει ο τουρισμός, σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων της διαδικτυακής συζήτησης, που σε άλλο ερώτημα, είχαν να επιλέξουν δύο από συνολικά έξι επιλογές. Μικρότερα ποσοστά συγκέντρωσαν η Γαλλία (23,1%), οι ΗΠΑ (15%) και η Ισπανία (9,2%).
 
Στην συζήτηση συμμετείχαν η Ελένη Καλογήρου  CEO της Hermes Airports), ο Βασίλης Νικολαΐδης CEO της Atlantica Hotels & Resorts), ο Γιώργος Λεπτός Αντιπρόεδρος του Leptos Group και ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου Ιδρυτής και CEO της Invel Real Estate.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν επί τάπητος:

-Οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των αεροδρομίων και των αεροπορικών εταιρειών
-Η επόμενη μέρα για το ‘holiday and business travel’
-Το πώς αναμένεται να διαμορφωθεί το επενδυτικό κλίμα από το εξωτερικό τόσο για τον τουριστικό τομέα όσο και τον τομέα των ακινήτων.
-Ο ρόλος των τραπεζών στην επανεκκίνηση του ευρύτερου τουριστικού τομέα.

Συγκεκριμένα τονίστηκαν τα ακόλουθα:
ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ CEO HERMES AIRPORTS
 

-Οι αερομεταφορές επανέρχονται σε όλες τις κρίσεις
-Το γεγονός ότι η Κύπρος χειρίστηκε πολύ καλά την πανδημία στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα.
- Έχουμε μάθει να εργαζόμαστε με κάποιες παραδοσιακές αγορές και κάποια παραδοσιακή μέθοδο. Πρέπει να δούμε άλλες αγορές. Για παράδειγμα χώρες της κεντρικής και πρώην ανατολικής Ευρώπης που είναι πιο κοντά σε μας, σε σύγκριση με τη Ρωσία και πιο κοντά στην Κύπρο από ότι είναι η Ισπανία
-Δεν μπορούμε να ποντάρουμε άμεσα στην αγορά της Κίνας.


Αναλυτικά τα όσα είπε εδώ 
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΠΤΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΛΕΠΤΟΣ

-Η φετινή χρονιά για τον τουρισμό είναι χαμένη
-Οι ξενοδόχοι αναμένουν τα μέτρα επιχορήγησης του προσωπικού
-Το κάθε ξενοδοχείο είτε ανοίξει, είτε όχι πρέπει να πληρώνει το 10% του προσωπικού του. Υπάρχουν πάγια έξοδα, είτε είναι ανοικτός, είτε είναι κλειστός ένας ξενοδόχος. Επίσης μας προβληματίζει ιδιαίτερα και το θέμα της ρευστότητας», υπογράμμισε.
-Πρέπει να επικεντρωθούμε σύμφωνα με τον κ. Λεπτό στο πως θα κερδίσουμε τουρισμό και πιο βραχυπρόθεσμα από άλλους προορισμούς όπως τη Μέση Ανατολή.
-Επιβάλλεται αναβάθμιση των ξενοδοχείων

Αναλυτικά τα όσα είπε εδώ
 
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ CEO ATLANTICA HOTELS & RESORTS

-Σε χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία, η Πολωνία και οι Βαλτικές χώρες θα πρέπει να στοχεύσει η Κύπρος
-Μόνο το 10% των ξενοδοχείων θα λειτουργήσει
-Στην Κύπρο δεν αποφασίστηκε αναστολή δόσεων δανείων και για το 2021, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Μεσογείου και ζήτησε τη στήριξη της κυβέρνησης.
-Πρέπει να ανοιχτούμε σε άλλες αγορές, να επιμηκυνθεί η σεζόν, είναι κάτι πολύ δύσκολο αλλά πρέπει όλοι (τουριστικά γραφεία, αεροδρόμια, ντόπιοι επιχειρηματίες) να βοηθήσουν.

Αναλυτικά τα όσα είπε εδώ 
 
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΙΔΡΥΤΗΣ ΚΑΙ CEO INVEL REAL ESTATE

-Οι τιμές των ακινήτων στην Κύπρο πρέπει να διορθωθούν
-Οι τράπεζες έχουν ακίνητα με αρνητική αξία
-Χωρίς το πρόγραμμα των διαβατηρίων δεν θα είχαμε τόσο υψηλές τιμές
-Θα μειωθούν σημαντικά τα επιχειρηματικά ταξίδια στην Κύπρο.

Αναλυτικά τα όσα είπε εδώ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας