Γιώργος Λεπτός: Χαμένη η φετινή χρονιά για τον κυπριακό τουρισμό

Ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου Εταιρειών Λεπτός Γιώργος Λεπτός, μιλώντας στη δεύτερη διαδικτυακή συζήτηση της Astrobank με θέμα τον τουρισμό εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον των ξενοδοχείων της Κύπρου.

Όπως ανέφερε εκείνο που αναμένουν οι ξενοδόχοι να μάθουν, είναι τα μέτρα επιχορήγησης του προσωπικού, που λήγουν στις 12 Ιουνίου.

«Ακόμη δεν έχουμε κάτι επίσημο και περιμένουμε να ακούσουμε τις προθέσεις της κυβέρνησης, αν και γνωρίζουμε πως υπάρχει βούληση για στήριξη του τουριστικού κλάδου. Δεν ξέρουμε δηλαδή το κόστος μας είτε ανοίξει, είτε δεν ανοίξει ένα ξενοδοχείο. Θέλουμε να γνωρίζουμε την ευελιξία που μπορούμε να έχουμε είτε λειτουργήσει, είτε όχι ένα ξενοδοχείο. Το κάθε ξενοδοχείο είτε ανοίξει, είτε όχι πρέπει να πληρώνει το 10% του προσωπικού του. Υπάρχουν πάγια έξοδα, είτε είναι ανοικτός, είτε είναι κλειστός ένας ξενοδόχος. Επίσης μας προβληματίζει ιδιαίτερα και το θέμα της ρευστότητας», υπογράμμισε.
 
 
Θα φέρουμε λιγότερους τουρίστες με μειωμένες τιμές
Κατά τον Γιώργο Λεπτό η φετινή χρονιά για τον τουρισμό είναι χαμένη.

«Ποιος μπορεί να ξέρει αν θα υπάρξουν πτήσεις και αν θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι τουρίστες. Η μεγάλη μας αγορά Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία δεν θα ανοίξει σύντομα. Επιπρόσθετα και οι τιμές για να φέρουμε τουρίστες θα είναι μειωμένες. Άρα θα έχουμε λιγότερους τουρίστες και λιγότερο κατά κεφαλή εισόδημα. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Για να προγραμματιστεί ο καθένας. Συμφέρει στον τρόπο και στην οικονομία να λειτουργήσει ένα ξενοδοχείο. Όσες μονάδες θα κλείσουν για το 2020 δεν θα προωθούν την Κύπρο. Άρα επιβάλλεται στήριξη», ανέφερε.
 
Να επικεντρωθούμε στη Μέση Ανατολή

Πρέπει να επικεντρωθούμε σύμφωνα με τον κ. Λεπτό στο πως θα κερδίσουμε τουρισμό και πιο βραχυπρόθεσμα από άλλους προορισμούς όπως τη Μέση Ανατολή.

«Δεν έχουμε δει με εξαίρεση το Ισραήλ και την Ιορδανία να φέρνουμε τουρίστες από άλλες γειτονικές μας χώρες. Αυτές οι χώρες φέρνουν και επενδυτές, όχι μόνο τουρίστες. Πρέπει να γίνει προσπάθεια με την Ασία και μιλάμε για Κίνα και Ινδία. Να γίνουν οι κατάλληλες διευθετήσεις με γειτονικές χώρες. Να κάνουμε πακέτα με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ελλάδα και Ιταλία. Για να προσελκύσουμε αυτές τις αγορές», τόνισε.
 
Επιβάλλεται αναβάθμιση των ξενοδοχείων

Σύμφωνα με τον Γιώργο Λεπτό πέραν των υποδομών της Κύπρου θα πρέπει να αναβαθμιστούν περαιτέρω και τα κυπριακά ξενοδοχεία.

«Εδώ έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν οι τράπεζες και η κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να εξασφαλίσει ευρωπαϊκά κονδύλια για ανακαίνιση των ξενοδοχείων όπως είχε πράξει και η Ελλάδα. Είναι η ευκαιρία μας να το ζητήσουμε», κατέληξε.
 

Δειτε Επισης

Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ