Ελένη Καλογήρου: Οι αερομεταφορές πάντα επανέρχονται

Μιλώντας στη δεύτερη διαδικτυακή συζήτηση της Astrobank Leadership Insights για τον τουρισμό η Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια της Hermes Airports Ελένη Καλογήρου, έστειλε ενθαρρυντικά μηνύματα.

Όπως ανέφερε στην αρχική της τοποθέτηση, με τον τρόπο που έχει εξελιχθεί η πανδημία, το που θα προγραμματιστούν πτήσεις έχει να κάνει καθαρά με τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας.

«Στην Κύπρο πριν τον κορωνοϊό είχαμε 70 αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούσαν πτήσεις προς 120 προορισμούς σε 40 χώρες. Έχουμε διαχειριστεί την κρίση πάρα πολύ καλά και έχουμε πάρει θετική προβολή και στο εξωτερικό κάτι το οποίο μας δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σε πρώτη φάση οι χώρες που μπορούν να έρθουν τουρίστες στην Κύπρο είναι 19, με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία να μην συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο», υπογράμμισε.
 
Δεν γνωρίζουμε αν θα ταξιδέψει ο κόσμος

Η κα Καλογήρου ανέφερε επίσης πως θα πρέπει να περιμένουμε λίγο για να δούμε αν υπάρχει ενδιαφέρον.

«Δεν ξέρουμε εάν ο κόσμος θα είναι διατεθειμένος να ταξιδέψει είτε υπό φόβο είτε για οικονομικούς λόγους. Σίγουρα όμως οι επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν θα βοηθήσουν. Εμείς θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις αεροπορικές εταιρείες να τολμήσουν να βάλουν πτήσεις προς την Κύπρο, ώστε να προσελκύσουν και τουρίστες. Ήδη πάντως από τη μέρα που ανακοινώθηκαν τα μέτρα έχουμε ενθαρρυντικά μηνύματα», ανέφερε.

Η CEO των κυπριακών αεροδρομίων σχολίασε και το κατά πόσον θα παρατηρηθεί μείωση και στα επιχειρηματικά ταξίδια.

«Αν και η τεχνολογία μπήκε για τα καλά στη ζωή μας, εντούτοις η προσωπική επαφή είναι αρκετά σημαντική και δεν υπάρχει υποκατάστατο σε αυτή. Έχουμε περάσει και άλλες κρίσεις στο παρελθόν, αλλά οι αερομεταφορές πάντα επανέρχονται. Βλέπουμε πως και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθαρρύνει τον κόσμο να ταξιδέψει. Σιγά, σιγά θα επανέλθει η εμπιστοσύνη του κόσμου», ανέφερε.
 
Να αδράξουμε τις ευκαιρίες

Κατά την κα Καλογήρου, μέσα στην κρίση υπάρχουν ευκαιρίες που πρέπει όλοι να είναι έτοιμοι να αδράξουν.

«Εμείς προσφέρουμε κίνητρα για να ενθαρρύνουμε αεροπορικές εταιρείες να συνεχίσουν τις πτήσεις τους και το χειμώνα. Φέτος πιστεύω πως λόγω καθυστέρησης στην εκκίνηση θα δοθεί η ευκαιρία να έρθουν στην Κύπρο και πιο αργά. Είδαμε πρόσφατα με μεγάλη ικανοποίηση τη Wizz Air να επιλέγει την Κύπρο ως βάση και να προσφέρει 11 νέους προορισμούς προς 7 χώρες», υπογράμμισε.
 
Να δουλέψουμε όλοι περισσότερο

Η Ελένη Καλογήρου τόνισε πως φέτος επιβάλλεται να δουλέψουν όλοι λίγο περισσότερο.

«Έχουμε μάθει να εργαζόμαστε με κάποιες παραδοσιακές αγορές και κάποια παραδοσιακή μέθοδο. Πρέπει να δούμε άλλες αγορές. Για παράδειγμα χώρες της κεντρικής και πρώην ανατολικής Ευρώπης που είναι πιο κοντά σε μας, σε σύγκριση με τη Ρωσία και πιο κοντά στην Κύπρο από ότι είναι η Ισπανία. Αεροπορικές εταιρείες όπως η Ryan Air έχουν δρομολογήσει πτήσεις προς αυτούς τους προορισμούς. Υπάρχει πληθώρα πτήσεων αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά θα αντλήσουμε τουρισμό από αυτές τις χώρες», σημείωσε.
 
Δεν έρχονται Κινέζοι

Σχετικά με την προοπτικής προσέλκυσης τουριστών από την Ασία ανέφερε πως είναι πιο απομακρυσμένη προοπτική.

«Κινεζική εταιρεία μας είπε πως σε 5 χρόνια βλέπει την προοπτική έναρξης πτήσεων στην Κύπρο. Επίσης λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων ούτε ΗΠΑ θα προσφέρονται για φέτος», είπε.

Εκεί που πρέπει να ποντάρουμε είναι κατά την Ελένη Καλογήρου στις Σκανδιναβικές χώρες και σε Γερμανία, Ισραήλ και Αυστρία.

«Σε μεσοπρόθεσμη βάση βλέπω πολύ σημαντική αγορά αυτή της Γερμανίας. Φέτος έχουμε σημαντική ευκαιρία να τους αυξήσουμε. Το Ισραήλ είναι ανερχόμενη αγορά. Πέρυσι αντιπροσώπευε το 7% των εισερχόμενων πτήσεων. Η Αυστρία έχει προοπτική να αυξηθεί, όπως και άλλες χώρες που έχουν 3 με 3,5 ώρες από την Κύπρο», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν