Ο μύθος των εφημερίδων και το σκάνδαλο των επιδοτήσεων
07:26 - 05 Ιουνίου 2020
Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις. Η φράση αυτή, η οποία αποδίδεται στον Μέγα Αλέξανδρο και λέγεται για κάποιον που παραβιάζει ο ίδιος τις αρχές του, που τα λόγια του με τις πράξεις του παρουσιάζουν μία ανακολουθία, με λίγα λόγια που άλλα λέει και άλλα πράττει.
Αυτή η φράση σήμερα μπορεί να αποδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος από τη μία διακηρύττει την ανάγκη στήριξης βιώσιμων νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις τράπεζες και από την άλλη έρχεται ο ίδιος και στηρίζει στα κρυφά κυπριακές εφημερίδες, εις βάρος άλλων ΜΜΕ.
Διαβάστε ακόμα: Συγκρατημένη αισιοδοξία για μέλλον κυπριακού τουρισμού
Επιδοτήσεις με ευλογίες Νίκου Αναστασιάδη
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το InBusinessNews, η πρώτη στήριξη που έδωσε η κυβέρνηση σε όλα τα ΜΜΕ με το ποσό των €700 χιλιάδων για κάλυψη της διαφημιστικής εκστρατείας για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, συνεχίστηκε με νέες επιδοτήσεις για τις κυπριακές εφημερίδες, οι οποίοι εκτός από τις χορηγίες de minimis που λαμβάνουν, κλείδωσαν και νέες επιδοτήσεις με τις ευλογίες του Προεδρικού.
Διαβάστε ακόμα: Οι νέες τεχνολογίες καθορίζουν το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Πρόταξαν σε συνάντηση που είχαν με τον Νίκο Αναστασιάδη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εφημερίδες και έπεισαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τους παρέχει νέα γενναία στήριξη. Μάλιστα ο Πρόεδρος πείσθηκε πως οι ηλεκτρονικές εφημερίδες και άλλα ΜΜΕ, αντλούν τη συντριπτική πλειοψηφία των ειδήσεων τους από τους δημοσιογράφους των εφημερίδων.
Το αφήγημα των εφημερίδων
Με απλά λόγια, οι κυπριακές εφημερίδες συντηρούν ένα αφήγημα, το τελευταίο διάστημα ότι χωρίς αυτές δεν υπάρχει πρωτογενής και υψηλού επιπέδου διερευνητική δημοσιογραφία και ότι αν είναι δυνατόν ότι θα υπάρχει λιγότερη Δημοκρατία με λιγότερες εφημερίδες.
Αυτό το επιχείρημα είναι το λιγότερο αστείο. Τη δεκαετία του 80 που υπήρχαν στην Κύπρο 5 εφημερίδες και ένας τηλεοπτικός σταθμός το ΡΙΚ, είχε περισσότερη Δημοκρατία από τώρα όπου υπάρχουν δεκάδες τηλεοπτικά κανάλια, ραδιόφωνα και ιστοσελίδες; Δεν υπάρχει δηλαδή διερευνητική δημοσιογραφία σε άλλα ΜΜΕ και υπάρχει μόνο στις εφημερίδες;
Όσο για το επιχείρημα των ιδιοκτητών και εκδοτών εφημερίδων ότι οι εφημερίδες τροφοδοτούν με περιεχόμενο άλλους ομίλους ή γενικά όλα τα ΜΜΕ της Κύπρου είναι και πάλι αστείο. Δηλαδή όταν ένας δημοσιογράφος που εργάζεται σε ένα όμιλο με διαφορετικά μέσα, δεν θα μπορούσε να το αναδείξει στις ιστοσελίδες του, στο ραδιόφωνο ή στο κανάλι του; Πρέπει αυτό να γίνεται από τις εφημερίδες;
Η σκληρή πραγματικότητα
H σκληρή πραγματικότητα των εφημερίδων τα τελευταία χρόνια, είναι η ραγδαία πτώση στις κυκλοφορίες τους. Αυτό δεν είναι βέβαια κυπριακό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο. Ουσιαστικά τα λίγα κοινά που τους έμειναν είναι τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα, που φυσικά δεν ενδιαφέρουν την διαφημιστική αγορά. Η κρίση του κορωνοϊού θα φέρει και το τελειωτικό χτύπημα με απώλειες σε αναγνώστες που είναι αδύνατο να αναπληρωθούν.
Τσιεκούθκια σε όποιον ανεβαίνει το λόφο του Προεδρικού
Άρα το να δίνει οδηγίες ο Νίκος Αναστασιάδης σε ημικρατικούς οργανισμούς να αυξήσουν τη διαφημιστική τους δαπάνη στις εφημερίδες, σε ένα μέσο δηλαδή με πτωτική πορεία στην αναγνωσιμότητα τους, στην ουσία δημιουργεί άλλη μία τρύπα στο νερό. Αλήθεια με ποια λογική Πρόεδρε Αναστασιάδη μοιράζεις τσιεκούθκια σε όποιον ανεβαίνει τον λόφο του Προεδρικού, εις βάρος άλλων ΜΜΕ; Δεν υπάρχουν κατά την άποψη σου άλλοι Όμιλοι ΜΜΕ με μεγάλη δημοσιογραφική ομάδα και διερευνητική δημοσιογραφία. Αυτό κατά την άποψη σου ονομάζεται fair play; Δηλαδή είναι σωστό να τιμωρείς όσους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και που όταν έκαναν επιχειρηματικά ανοίγματα που δεν τους βγήκαν προχώρησαν άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις;
Το διερευνά ο Οδυσσέας
Κοινωνός των πιο πάνω εξελίξεων είναι και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Του ζητήσαμε ένα σχόλιο για το πιο πάνω θέμα και μας ανέφερε λακωνικά ότι το γνωρίζει και θα το διερευνήσει.