Ποια η ακίνητη αξία μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων της Κύπρου

Ένας τομέας που ειδικά τα τελευταία χρόνια προσελκύει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον είναι αυτός της υγείας στην Κύπρο, με εξαγορές και νέες επενδύσεις εκατομμυρίων που, είτε προγραμματίζονται είτε βρίσκονται σε τροχία υλοποίησης, να δικαιολογούν απολύτως τον χαρακτηρισμό που του πρσδίδεται ως ο ανερχόμενος στον επενδυτικό χάρτη του νησιού μας.   

Διαβάστε εδώ: Επενδύσεις και εξαγορές που αλλάζουν τον χάρτη της υγείας

Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο διάστημα είχαμε την κάθοδο και δραστηριοποίηση του Hellenic Healthcare Group-του μεγαλύτερου ιδιωτικού ομίλου παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα-, στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, μέσω του Hellenic Healthcare Group, το αμερικανικό επενδυτικό fund CVC Capital Partners εξαγόρασε δύο από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία της Λευκωσίας, πρώτα το Απολλώνειο και ακολούθως το Αρεταίειο. 

Διαβάστε ακόμη: 

Την ίδια ώρα, μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες βρίσκονται στα σκαριά, με ηχηρό παράδειγμα την επένδυση €70 εκατ. της Laertis Health.

Η Laertis Health προγραμματίζει την ανέγερση του μεγαλύτερου ιδιωτικού νοσοκομείου, το οποίο θα χωροθετείται στην Έγκωμη, δυτικά της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης, σε εφαπτομένη γη που ανήκει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Σημειώνεται ότι το εν λόγω έργο έχει καταστεί πόλος έλξης στρατηγικών και χρηματοοικονομικών επενδυτών ξένων συμφερόντων, από Αμερική, Μέση Ανατολή και Ευρώπη.

Διαβάστε εδώ: Κ. Αργυρίδης: Τα πλάνα μας για το νοσοκομείο €70 εκατ. στην Έγκωμη

Επιπρόσθετα, μεταξύ και άλλων επενδύσεων, στα σκαριά βρίσκεται και το νοσοκομείο και διαγνωστικό κέντρο Hadassah, το οποίο αφορά ισραηλινή επένδυση €90 εκατ., σε Λευκωσία και Λεμεσό αντίστοιχα. 

Διαβάστε εδώ: Πότε θα λειτουργήσει το νοσοκομείο Hadassah στην Κύπρο

Οι πιο πάνω επενδύσεις-όπως και άλλες- στον τομέα της υγείας στην Κύπρο, έρχονται να προστεθούν στις ήδη αρκετές υπάρχουσες. Στα υφιστάμενα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δηλαδή, τα οποία με αξία πολλών εκατομμυρίων συνθέτουν σημέρα το νοσοκομειακό παζλ της χώρας μας.   

Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί, το InBusinessNews παρουσιάζει την ακίνητη αξία μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων της Κύπρου, όπως αυτή προκύπτει από το ηλεκτρονικό εργαλείο του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Ειδικότερα, με βάση το εργαλείο, αποτυπώνεται η αξία γενικής εκτίμησης των ακινήτων, με ημερομηνία 1η Ιανουαρίου 2021, ενώ γίνεται σύγκριση σε σχέση με την αξία του κάθε ακίνητου την 1η Ιανουαρίου 2018.

Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, η αξία Γενικής Εκτίμησης ενός ακινήτου δεν είναι ίση με την αγοραία αξία του.

Αντίθετα, η δημοσιοποίηση της Γενικής Εκτίμησης αποτελεί πυλώνα διαφάνειας της κτηματαγοράς, παρέχει μια ένδειξη της αγοραίας αξίας και απόδοσης των ακινήτων και κατευθύνει τους εν δυνάμει πωλητές και αγοραστές ακινήτων.

  • American Medical Center/American Heard Institute

Το American Medical Center βρίσκεται σε τεμάχιο γης 33.870 τ.μ. στον Στρόβολο. 

Η αξία γενικής εκτίμησης την 1η Ιανουαρίου το 2021 άγγιξε τα €33,818,000.

Την 1η Ιανουαρίου το 2018, η αξία γενικής εκτίμησης ήταν €37,047,600.

  •  Αρεταίειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο

Στα €12,685,500 εκτιμάται η ακίνητη αξία του Αρεταίειου Ιδιωτικού Νοσοκομείου που βρίσκεται στη Λευκωσία, επίσης στον Στρόβολο, με βάση αξία γενικής εκτίμησης την 1η Ιανουαρίου 2021.

Το τεμάχιο 6.346 τ.μ., όπου βρίσκεται το Αρεταίειο, είχε εκτιμηθεί την 1η Ιανουαρίου 2018 για €11,509,500.

  • Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο

Το Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο στη Λευκωσία, και αυτό στον Δήμο Στροβόλου, βρίσκεται σε τεμάχιο γης 8.770 τ.μ., του οποίου η αξία με βάση την αξία γενικής εκτίμησης της 1η Ιανουαρίου 2021, ανέρχεται στα €12,708,900.

Το τεμάχιο γης είχε εκτιμηθεί την 1η Ιανουαρίου 2018 στα €12,174,400.

  • Πολυκλινική Υγεία Ιδιωτικό Νοσοκομείο

Η Πολυκλινική Υγεία βρίσκεται στον Δήμο Λεμεσού, και συγκεκριμένα στην περιοχή Αγίας Ζώνης, σε τεμάχιο γης 4.674 τ.μ. του οποίου η αξία γενικής εκτίμησης την 1η Ιανουαρίου το 2021 άγγιξε τα €14,127,800.

Την 1η Ιανουαρίου 2018 το τεμάχιο εκτιμήθηκε €13,374,000.

  • Ιδιωτικό Νοσοκομείο Τίμιος Σταυρός

Το Ιδιωτικό Νοσοκομείο Τίμιος Σταυρός στη Λάρνακα, χωροθετείται σε τεμάχιο γης 1123 τ.μ.

Η αξία γενικής εκτίμησης την 1η Ιανουαρίου το 2021 ήταν €1,545,900.

Την 1η Ιανουαρίου το 2018, η αξία γενικής εκτίμησης ήταν €1,533,300.

Δειτε Επισης

ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands