powered by

Οι ξένοι επενδυτές στη σέντρα… Γκολ ή αυτογκόλ για τις ομάδες;

Το ποδόσφαιρο εδώ και αρκετά χρόνια έχει αλλάξει. Δεν είναι απλώς ένα άθλημα, δεν είναι αυτό που σε προηγούμενες δεκαετίες-αρκετά μακρινές η αλήθεια-οι παλαιότεροι εξ ημών ως ρομαντικοί λάτρεις της στρογγυλής θεάς γνωρίσαμε και αγαπήσαμε. 

Σήμερα, το ποδόσφαιρο είναι μια τεραστίων διαστάσεων βιομηχανία, με τον επαγγελματισμό να έχει κυριαρχήσει σε όλα τα επίπεδα και με τις πλείστες των ομάδων, πλέον και στην Κύπρο, να διοικούνται από δημόσιες εταιρείες.   

Όπως λοιπόν σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, έτσι και στο ποδόσφαιρο ο παράγοντας χρήμα αποτελεί την πεμπτουσία, ή το βαρόμετρο καλύτερα, τόσο για το ευρύτερο εκτόπισμα μιας ομάδας όσο και ειδικότερα για την θέση που διεκδικεί στον ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας στην οποία αγωνίζεται, αλλά-για κάποιες ομάδες- και διεθνώς.  Και μολονότι είθισται με διάφορες ευκαιρίες να λέγεται πως τα λεφτά δεν παίζουν ποδόσφαιρο, η αλήθεια είναι πως χωρίς χρήμα οι πιθανότητες για επιτυχία είναι σαφώς λιγότερες από τις πιθανότητες για αποτυχία... 

Διαβάστε ακόμα: 

Αντέχουν να βγάλουν και το 2022 οι επιχειρήσεις στον τουριστικό κλάδο 

Από την PHC στην Coca-Cola HBC η Μελίνα Λιμνάτη

Το σίγουρο είναι πως για κάθε οπαδό-και όχι μόνο-ζητούμενο αποτελεί όπως η όποια οικονομική ευρωστία ή όχι της ομάδας του συνδυάζεται με μια οικονομική διαχείριση που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητά της σε βάθος χρόνου, ζητούμενο γενικότερα είναι η ύπαρξη οικονομικά υγειών ποδοσφαιρικών οργανισμών.  

Την οικονομική βιωσιμότητα των ομάδων, αλλά και του κυπριακού ποδοσφαίρου γενικότερα, ανέλυσαν διοικητικά και διευθυντικά στελέχη μεγάλων ομάδων της χώρας μας κατά το 4ο Football Conference, ενώ την ίδια ώρα κατέθεσαν τις απόψεις τους για το ζήτημα των επενδυτών από το εξωτερικό.

Σε μια ανοικτή συζήτηση και με συντονιστές τους Ανδρέα Αναστασίου, αρχισυντάκτη του αθλητικού τμήματος του OMEGA και Άλκη Μπότσο, αρχισυντάκτη του Super Sport Fm 104, οι εκπρόσωποι τεσσάρων ομάδων ανέλυσαν τι σημαίνει για αυτούς και τις ομάδες που εκπροσωπούν, ο όρος βιωσιμότητα.

Διαβάστε ακόμη: 

Από πλευράς της εταιρείας ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο Λτδ, ο Γενικός Διευθυντής, Ευθύμιος Αγαθοκλέους, υπέδειξε ότι ο όρος βιωσιμότητα είναι σχετικός. «Δεν σημαίνει για παράδειγμα όταν υπάρχει 27 εκατ. χρέος, κλείνει η ομάδα. Υπάρχουν υποχρεώσεις που πρέπει να πληρωθούν σε βάθος χρόνου και άλλες άμεσα. Εμείς με τους οικονομικούς διευθυντές πρέπει να βρούμε τρόπους να πληρωθούν αυτές οι υποχρεώσεις», εξήγησε.

Την ίδια ώρα, εξέφρασε αμφιβολία κατά πόσο στην Κύπρο υπάρχει ομάδα που έχει από την εγχώρια αγορά έσοδα πέραν των πέντε εκατομμυρίων. «Στο εξωτερικό οι ομάδες ρίσκαραν. Αν δεν πέτυχες, έχεις επιλογές να μειώσεις τον προϋπολογισμό ή να ρισκάρεις ξανά», σημείωσε.

Ο Εύμαιος Ευθυμιάδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου της ΑΕΚ Λάρνακας, σημείωσε ότι η συζήτηση για την οικονομική βιωσιμότητα των συλλόγων υπήρχε πάντα. Κάθε χρόνο έχουμε αυτή τη συζήτηση», είπε, προσθέτοντας ότι η ΑΕΚ, σε σύγκριση με άλλες ομάδες, έχει διαφορετικό τρόπο σκέψης όσον αφορά τη διαχείριση των οικονομικών. «Εμείς, για να το πω στα κυπριακά είναι “ώσπου κρατά η πούγκα μας”. Έχουμε ένα budget και προσπαθούμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας με αυτό».

Σχετικά με τα… μεγάλα έσοδα που προκύπτουν από ευρωπαϊκές διακρίσεις, ο κ. Ευθυμιάδης, αναφέρθηκε στη δική του εμπειρία και της ομάδας του. «Είναι ένα ζήτημα η αξιοποίηση των χρημάτων της ΟΥΕΦΑ, δεδομένου ότι είναι τεράστια τα ποσά. Καμία χορηγία, τηλεοπτικά δικαιώματα, δεν μπορεί να στα δώσουν. Αυτό είναι αλήθεια. Εμείς εκεί που ήμασταν οικονομικά υγιείς, βρεθήκαμε να χρωστάμε 4 εκατ. Έκανε ζημιά η τότε πορεία των ομίλων. Από τον καιρό εκείνο, κάνουμε σταθερά βήματα. Κατηγορούμαστε ότι δεν κάνουμε το άνοιγμα. Είναι ένα μοντέλο το οποίο ακολουθούμε όμως», υπογράμμισε. 

Ο Σωκράτης Έλληνας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Απόλλων Ποδόσφαιρο Λτδ, στη δική του τοποθέτηση τόνισε ότι η οικονομική βιωσιμότητα των σωματείων είναι ένα μεγάλο ζήτημα. «Είναι πολλές οι πτυχές που πρέπει να έχουμε υπόψη μας. Το ένα είναι οι οικονομικές οφειλές των σωματείων. Το δεύτερο είναι το cash flow, το οποίο είναι πιο μεγάλο από τη κερδοφορία. Θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα ή την απόδοση της ομάδας. Εμείς μεγαλώνουμε το budget μας ανάλογα με πόσο έχουμε μεγαλώσει σαν οργανισμός», επισήμανε. 

Για τα ευρωπαϊκά έσοδα, έδωσε μία διαφορετική πτυχή. «Εμείς έχουμε μειώσει το ρίσκο αρκετά όσον αφορά τα χρήματα που πήραμε από τους ομίλους. Έχουμε επενδύσει σε υποδομές και σε προσωπικό, γιατί θεωρούμε ότι αυτά θα αποδώσουν περισσότερο», είπε.

Εκ μέρους της Ανόρθωσις Ποδόσφαιρο Λτδ, μίλησε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Μαρίνος Μήτρου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η οικονομική βιωσιμότητα του κυπριακού ποδοσφαίρου είναι σε κίνδυνο. «Πάντα το ακούγαμε. Οι ομάδες πλέον στη πλειοψηφία τους είναι εταιρείες. Έχουν υποχρεώσεις. Υπάρχει και ο κόσμος που δεν μπορεί να χρηματοδοτεί όπως το έκανε μία δεκαετία πιο πίσω», επισήμανε. 

Στο ίδιο μήκος κύματος με τους συνομιλητές του κινήθηκε ο κ. Μήτρου για το θέμα των εσόδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι ομάδες που πάνε ομίλους, με κακούς χειρισμούς έχουν πρόβλημα», υπογράμμισε. 

Καλοί ή κακοί οι επενδυτές

Σημείο στο οποίο στάθηκαν και οι τέσσερις ομιλητές, ήταν στο ερώτημα αν τελικά επενδυτές με μεγάλα κεφάλαια από το εξωτερικό, λειτουργούν ευεργετικά όταν επενδύουν σε μία ομάδα.

Ο κ. Αγαθοκλέους, υπέδειξε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχουν πολλών ειδών επενδυτές. «Κάποιοι ξένοι έχουν επενδύσει, έχουν βάλει λεφτά σε μικρές ομάδες. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δούμε τι είδους επενδυτές είναι», σχολίασε με νόημα. 

Από πλευράς του, ο κ. Ευθυμιάδης, εξέφρασε τη δική του ανησυχία, υποδεικνύοντας η ΑΕΚ, λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο, αυτόν του Σωματείου. «Αυτό που φοβίζει με τους νέους επενδυτές, είναι ότι μπορεί να αλλάξει ο ποδοσφαιρικός χάρτης. Για να μπορείς να παραμένεις ανταγωνιστικός, ίσως να είναι μονόδρομος».

Για τον Απόλλωνα, το θέμα έγκειται κυρίως στη διαχείριση των οικονομικών δεδομένων όταν αποχωρεί ο επενδυτής και όχι όταν έρχεται. Όπως εξήγησε ο κ. Έλληνας, «εφόσον μιλάμε για εταιρείες, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι είναι ένα μετοχολόγιο το οποίο είναι ανοικτό. Αν είναι ευλογία ή κατάρα; Σίγουρα όταν έρχεται με το ζεστό χρήμα είναι ευλογία. Το θέμα είναι τι γίνεται όταν φεύγει», επισήμανε χαρακτηριστικά. 

Τέλος, ο κ. Μήτρου, υπογράμμισε ότι «εάν όντως είναι επενδυτές, είναι ευλογία. Εμείς για πολλά χρόνια προσπαθούμε να βρούμε ανθρώπους, Κύπριους ή ξένους, και αφού γίνουν έλεγχοι, να βάλουν λεφτά στην ομάδα».  Για να καταλήξει στέλνοντας το μήνυμα πως «το κράτος εισπράττει πάρα πολλά από τα σωματεία, ακόμα και στο Κυπριακό, και όμως η πολιτεία δεν έρχεται να ανταποκριθεί σε όλα αυτά που πρέπει».

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards
Ν. Χριστοδουλίδης: Αρχίζει rebranding της Κύπρου με επίκεντρο τις διεθνείς αγορές-Τα πέντε οφέλη από τη νέα αναβάθμιση της οικονομίας
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Τιμητικό βραβείο Business Leader στον Φάνο Επιφανίου
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Βραβείο Business Leader στον Ιάκωβο Ιακώβου
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Βραβείο Business Leader στον Νίκο Ξάνθου Σαρρή
Βράβευση Έλενας Γαλανού στα ΚΕΒΕ Business Leader Awards-Business Leader στην κατηγορία «Εμπόριο»
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: O Prabhat K. Jha Business Leader στην κατηγορία «Ναυτιλία»
Βραβείο Business Leader στον Πανίκο Νικολάου στα ΚΕΒΕ Business Leader Awards
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Βραβείο Business Leader στον Δρ. Νικόλαο Ζαμπόγλου
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Ο Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου Business Leader στην κατηγορία «Υπηρεσίες»