Π. Σεντώνας: Η αειφορία απαιτεί συνέργεια σε ποικίλα επίπεδα

Η αειφόρος ανάπτυξη αποτελεί μία ιδιαίτερα δημοφιλή έννοια τα τελευταία χρόνια, η οποία περικλείει τις προσπάθειες που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, προς την κατεύθυνση δημιουργίας βιώσιμων και ανθεκτικών κοινωνιών.

Στο πλαίσιο αυτό και με σύνθημα «ΠΟΛΙΤΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ-ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ: Η Δύναμη της Συνεργασίας για Επίτευξη της Ατζέντας 2030», πραγματοποιείται το ομώνυμο συνέδριο την Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Hilton Nicosia.

Διαβάστε ακόμα:

Χρίστος Βασιλείου: Έτος θεωρητικά πλήρους ανάκαμψης το 2022

Το πρώην Sitio στη Μακαρίου αναγεννιέται (photos)

Elias Beach Hotel: Το αντίο της Kanika και η ριζική ανακαίνιση (pics)

Μιλώντας στο InBusinessNews με αφορμή το συνέδριο, ο Επίτροπος του Πολίτη Παναγιώτης Σεντώνας, αναφέρθηκε - μεταξύ άλλων - στη σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης, καθώς και στην ατζέντα του επερχόμενου συνεδρίου.

Κλειδί η συνεργασία όλων 
Συγκεκριμένα, ο κ. Σεντώνας υπογράμμισε ότι για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης «είναι σημαντική η συνέργεια και συνεργασία, σε ποικίλα επίπεδα, μεταξύ του κράτους, των κοινωνικών εταίρων, της κοινωνίας των πολιτών», τονίζοντας παράλληλα ότι «η συμμετοχικότητα και ο συν-σχεδιασμός είναι αναπόσπαστα στοιχεία της ατζέντας 2030».

Κύρια επιδίωξη, σύμφωνα με τον Επίτροπο του Πολίτη, είναι μέσα από τη συνεργασία αυτή να δημιουργηθούν δίκαιες, αειφόρες και ανθεκτικές κοινωνίες. «Η δημιουργία ενός αειφόρου μέλλοντος απαιτεί από όλους μας να επανεξετάσουμε θεμελιώδεις αρχές για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, όπως είναι η συμμετοχή των πολιτών και των κοινωνικών εταίρων στη λήψη και υλοποίηση των αποφάσεων. Απαιτείται, επίσης, η ανάπτυξη γνώσεων, δεξιοτήτων, αξιών και  συμπεριφορών, που να μας επιτρέπουν να λαμβάνουμε ενημερωμένες αποφάσεις και να αναλαμβάνουμε ατομική και συλλογική δράση», συνέχισε.

Την ίδια ώρα, ο κ. Σεντώνας επέστησε την προσοχή σε όλους τους εμπλεκομένους, λέγοντας ότι «ο ρόλος όλων στην προώθηση της Ατζέντας 2030 είναι σημαντικός και ουσιώδης. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να κοιτάξουμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση». Γι’ αυτό τον λόγο, ανέφερε, «είναι αναγκαίος ο συν-σχεδιασμός, η συμμετοχικότητα και η ενεργός συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, με στόχο την υιοθέτηση πολιτικών και την ανάληψη δράσεων, για τη μετάβαση σε έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής και σε μια πιο ευημερούσα κοινωνία, στη βάση των αρχών της αειφορίας.

Εξάλλου, είναι ευθύνη των κρατών να κινητοποιήσουν, να εμπλέξουν και να υποστηρίξουν όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και εταίρους-κοινωνία των πολιτών, τοπική αυτοδιοίκηση, ακαδημαϊκή κοινότητα, τον κόσμο του επιχειρείν-προκειμένου ο καθένας να συνεισφέρει, από το δικό του πλαίσιο αναφοράς, στην επίτευξη των στόχων».

Η ατζέντα του συνεδρίου 
Αναφερόμενος στα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος, ο Παναγιώτης Σεντώνας τόνισε ότι «το συνέδριο θα επιδιώξει να δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην υλοποίηση της ατζέντας 2030». Επιδίωξή μας, επεσήμανε, «είναι να διευρυνθεί η κατανόηση των πολιτών σχετικά με το τι είναι οι στόχοι αειφορίας και πώς αυτοί οι στόχοι συνδέονται με τις ατομικές και συλλογικές ζωές μας.

Περαιτέρω, υπό συζήτηση θα τεθούν και οι τρόποι αποτελεσματικής συμμετοχής των πολιτών και των κοινωνικών εταίρων, στην προσπάθεια ενσωμάτωσης των Στόχων Βιώσιμης (Αειφόρου) Ανάπτυξης σε επίπεδο πολιτικό, κοινωνικό και επιχειρηματικό. Θα παρουσιαστούν οι βασικές προτεραιότητες της Κύπρου σε σχέση με την ατζέντα, οι προκλήσεις και οι διαδικασίες αντιμετώπισής τους, καθώς και η διασύνδεση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τους στόχους.

Θα συζητηθεί, επίσης, ο καθοριστικός ρόλος της παιδείας στην καλλιέργεια κουλτούρας αειφορίας και στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών. Επιπρόσθετα, το συνέδριο θα καταπιαστεί με θέματα, όπως είναι η σημασία των πράσινων και ψηφιακών ικανοτήτων στο ζητούμενο της αειφορίας και η σημασία της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για την προώθηση των στόχων».

Καταλήγοντας, ο Επίτροπος του Πολίτη ανέφερε ότι στο συνέδριο θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι της κυβέρνησης, του κοινοβουλίου, της ακαδημαϊκής κοινότητας, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου.

Δειτε Επισης

Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας
Η Stoiximan έπαιξε μπάλα και έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γης
Heritage Private School: Χρυσός προστάτης του περιβάλλοντος 2023
Πώς επιτυγχάνεται ένα αποτελεσματικό Διοικητικό Συμβούλιο-Πρώτη ανοικτή συζήτηση από EIMF
Nέος γενικός διευθυντής της MSPS Κύπρου ο Γιάννης Διονυσιάδης
Η τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον των Μ.Μ.Ε
Η Bioland Energy Group καθάρισε την παραλία Βορόκληνης
Consulco: Υψηλές αποδόσεις του London Credit Fund και το πρώτο τρίμηνο του 2024
Συζήτηση για ενιαία Εθνική Χρηματοπιστωτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών
Η Λευκωσία υποδέχεται το 16ο Συνέδριο για την Εταιρική Βιωσιμότητα & Υπευθυνότητα