Χρίστος Βασιλείου: Έτος θεωρητικά πλήρους ανάκαμψης το 2022

Το πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσει τάχιστα η υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που εντάχθηκαν κάτω από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, και που κύριο στόχο έχουν τον τεχνολογικό και περιβαλλοντικό μετασχηματισμό της οικονομίας, τονίζει ο CEO της KPMG Κύπρου, Χρίστος Βασιλείου.

Όπως εκτιμά, τεχνολογική αναβάθμιση, blockchain, κρυπτονομίσματα, διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, οικονομικός μετασχηματισμός και πολιτικές που αφορούν την κοινωνία, το περιβάλλον και ESG, θα βρίσκονται στο προσκήνιο του 2022. 

Διαβάστε ακόμα:

Το πρώην Sitio στη Μακαρίου αναγεννιέται (photos)

Elias Beach Hotel: Το αντίο της Kanika και η ριζική ανακαίνιση (pics)

Προς πώληση μεγάλη οικιστική ανάπτυξη στις Πλάτρες (pics)

Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του «In Business 2022 Forecasting-Towards Sustainable Growth», ο CEO της KPMG Κύπρου υποδεικνύει πως σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η κυπριακή οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4% το 2022, έτος-όπως σημειώνει-θεωρητικά πλήρους ανάκαμψης μετά την εξάπλωση του κορωνοϊού, νοουμένου ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε επιδημιολογική επιβάρυνση. 

«Βλέπουμε», επισημαίνει, «τομείς όπως αυτούς των επενδυτικών ταμείων, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης οικονομίας να ενισχύονται και να αποτελούν σοβαρούς πυλώνες στην ενίσχυση της οικονομίας μας».

Ακολουθεί πιο κάτω ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Χρίστου Βασιλείου:

Πώς αναμένετε να κινηθεί η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2022;

Η Ε.Ε. στις προβλέψεις της αναφέρεται σε σταδιακή μείωση των ελλειμάτων και υποχώρηση του Δημόσιου Χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας, μέσα από την αύξηση των φορολογικών εσόδων λόγω της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των παραδοσιακών τομέων της οικονομίας όπως ο τουρισμός και οι κατασκευές και των εισφορών όσο αφορά το ΓεΣΥ και τα άλλα ταμεία.

Την ίδια στιγμή η Έκθεση αναφέρεται στις προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, κάνοντας αναφορά στο ΓεΣΥ και την επιβάρυνση στα δημόσια οικονομικά αλλά και στη μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ σε εταιρεία διαχείρισης για μεταφορά μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.

Οποιαδήποτε νέα επιδημιολογική επιβάρυνση γίνεται κατανοητό ότι θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία των οικονομιών, με πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ξεκαθαρίζουν ότι, παρά τα αυξημένα κρούσματα δεν τίθεται θέμα «κλεισίματος» της οικονομίας και της κοινωνίας. Επιπλέον γίνεται κατανοητό ότι θα αρχίσει η σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και της απασχόλησης.

Η πορεία του δημόσιου χρέους είναι ιδιαίτερα σημαντικός δείκτης για την οικονομία εφόσον καταδεικνύει τις «αντιστάσεις» που έχει σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων. Γίνεται κατανοητό ότι υψηλά ποσοστά δανεισμού / μόχλευσης, όπως και για τις επιχειρήσεις, επηρεάζουν τις δυνατότητες της πολιτείας να εφαρμόσει τη δημοσιονομική της πολιτική αλλά και να παίρνει δραστικές αποφάσεις σε περιόδους ύφεσης.

Η σωστή διαχείριση του δημόσιου χρέους αποτελεί προτεραιότητα τόσο για τη δημοσιονομική όσο και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας, εφόσον μέρος του δημόσιου χρέους βρίσκεται στα χέρια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του τόπου.

Η οικονομία της Κύπρου ως εξωγενής επηρεάζεται σημαντικά από την κατάσταση στην ευρωπαϊκή και γενικότερα στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η κυπριακή οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4% το 2022 (έτος θεωρητικά πλήρους ανάκαμψης μετά την εξάπλωση του κορωνοϊού νοουμένου φυσικά ότι δε θα υπάρξει οποιαδήποτε επιδημιολογική επιβάρυνση), ενώ για τα έτη 2023 και 2024 ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να κυμανθεί στο 3,4% και 3,0%, αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο αναμένεται να παρουσιάσει χρηματοδοτικά ελλείμματα€1,2 δισ. το 2022, €1,5 δισ. το 2023 και €1,7 δισ. το 2024. Είναι πολύ σημαντικό να αναλύονται οι κρατικές δαπάνες και να αποφευχθούν συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί που θα επιβαρύνουν την κατάσταση, κάτι που παρατηρείται κυρίως σε προεκλογικές περιόδους

Το δημόσιο χρέος για το 2021 εκτιμάται να μειωθεί σημαντικά και να περιοριστεί στο 107,8% του ΑΕΠ σε σύγκριση με ποσοστό ύψους 119,1% στο τέλος του προηγούμενου χρόνου. Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω η μείωση του ποσοστού του Δημόσιου Χρέους ως προς το ΑΕΠ της χώρας θα οφείλεται στην αποπληρωμή δανείων μέχρι το τέλος του χρόνου πέραν των €600 εκατ. και στην ενίσχυση του παρονομαστή μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείστε το 2022; Εκτιμάτε πως θα κινηθεί θετικά, αρνητικά ή το ίδιο με το 2021;

Ένας από του τομείς που αναδιαρθρώθηκε τα τελευταία χρόνια και αναπροσαρμόστηκε στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των επιχειρηματιών, επενδυτών και της κοινωνίας αλλά και στις νέες οδηγίες των τοπικών και διεθνών εποπτικών αρχών, που ο αριθμός τους είναι μεγάλος, είναι αυτός των επαγγελματικών υπηρεσιών.

Παραδοσιακά ο τομέας συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας και αποδείχτηκε ιδιαίτερα ανθεκτικός ειδικά κατά την περίοδο της προηγούμενης χρηματοοικονομικής κρίσης.

Με την τεχνολογική εξέλιξη και την ενοποίηση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών η αλλαγή της έδρας ενός ομίλου γίνεται ευκολότερη, κυρίως για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών.

Η επιλογή της χώρας εγκατάστασης αποφασίζεται εφόσον ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες όπως η γεωγραφική θέση, το χρηματοπιστωτικό, το φορολογικό και νομικό σύστημα, η ευκολία που μπορεί κάποιος να ταξιδέψει από και προς τη χώρα, ο τρόπος ζωής, το σύστημα υγείας και το εκπαιδευτικό σύστημα (εφόσον τα διευθυντικά στελέχη που θα έρθουν με την οικογένεια τους θα θέλουν τα παιδιά τους να έχουν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου μόρφωση).

Η γεωγραφική θέση της Κύπρου αποτελεί σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα, ενώ η συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση της δίνει τη δυνατότητα να διαδραματίζει το ρόλο της διόδου κεφαλαίων και επενδύσεων από και προς την Ευρώπη.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να περιμένουμε και να δώσουμε έμφαση το 2022, όσον αφορά τον τομέα δραστηριοποίησής σας;

Ο διεθνής ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και θα πρέπει ως χώρα να λαμβάνουμε όλα εκείνα τα μέτρα που θα διατηρήσουν τη χώρα ως ένα αξιόπιστο και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό κέντρο. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να επαγρυπνούμε για τις αλλαγές που ενδεχομένως να υπάρξουν στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον αλλά και στο νομοθετικό/εποπτικό πλαίσιο που ενδεχομένως να επηρεάσουν τη χώρα μας.

Θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς, μέσα από εποικοδομητική στάση να προχωρήσουν στις τροποποιήσεις της νομοθεσίας, στις περιπτώσεις που επιβάλλεται, ενώ εξαιρετικά σημαντικά είναι να προχωρήσει τάχιστα η υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που εντάχθηκαν κάτω από το Ταμείο Ανασυγκρότησης και κύριο στόχο έχουν τον τεχνολογικό και περιβαλλοντικό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Ζητήματα όπως η τεχνολογική αναβάθμιση, οι τεχνολογίες blockchain, τα κρυπτονομίσματα, η διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οικονομικός μετασχηματισμός και οι πολιτικές που αφορούν την κοινωνία, το περιβάλλον και εταιρικής διακυβέρνησης (ΕSG) θα βρίσκονται στο προσκήνιο το 2022.

Οι στόχοι της KPMG Κύπρου

Τι να αναμένουμε για τον δικό σας όμιλο το 2022; Ποιοι είναι οι στόχοι σας; 

Ανέκαθεν θεωρούσαμε ιδιαίτερα σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε εταιρείες να μεταφέρουν τις εργασίες τους, ή τουλάχιστον μέρος τους στην Κύπρο (το λεγόμενο headquartering). Η νέα στρατηγική που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση βοηθά τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση και θα τη στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο.

Ήδη έχουμε εμπλουτίσει το ενημερωτικό υλικό προς τους πελάτες μας, αναλύοντας ότι πλέον η Κύπρος προσφέρει επιπρόσθετα πλεονεκτήματα. Θεωρούμε τις εταιρείες τεχνολογίας ιδιαίτερης σημασίας και έχουμε επενδύσει σημαντικά σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό ώστε να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες τους. Η προσέλκυση τέτοιων εταιρειών αλλά και εταιρειών από άλλους κλάδους για εγκατάσταση τους στην Κύπρο μόνο θετικά μπορεί να επιφέρει.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις που έχουν παρουσία στη χώρα αλλά και τις κυπριακές επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.

Οι ελεγκτικές, φορολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των υπηρεσιών που παρέχονται. Γίνεται συνεχής προσπάθεια εμπλουτισμού των υπηρεσιών αυτών και η εισαγωγή της τεχνολογίας, η οποία αναμένεται να αυξήσει τη παραγωγικότητα. Βλέπουμε τομείς όπως αυτούς των επενδυτικών ταμείων, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης οικονομίας να ενισχύονται και να αποτελούν σοβαρούς πυλώνες στην ενίσχυση της οικονομίας μας.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»