Το στρατηγικό όραμα για την κυπριακή ναυτιλία

Ανάμεσα στα τρία μεγαλύτερα κέντρα πλοιοδιαχείρισης στον κόσμο συγκαταλέγεται η Κύπρος λόγω της μετεξέλιξης της σε ένα σύγχρονο, αποδοτικό και ολοκληρωμένο ναυτιλιακό κέντρο. Καθώς η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας που συνεισφέρει γύρω στο 7% του ΑΕΠ, θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει και στην δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης.

Μιλώντας ενώπιον του 11ου Nicosia Economic Congresss, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης υπογράμμισε πως η επιτυχία της Κύπρου στον τομέα της ναυτιλία έγκειται σε τρία συστατικά στοιχεία που σχετίζονται με το φορολογικό καθεστώς της Κύπρου, την ποιότητα του στόλου της, καθώς την άμεση παροχή υπηρεσιών. Πρόσθεσε πως για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα και η επιτυχία του τομέα της ναυτιλίας η Κύπρος θα πρέπει να χτίσει πάνω σε αυτά τα συστατικά στοιχεία.

Διαβάστε ακόμη: 

Κ. Πετρίδης: Με συναίνεση για μεταρρυθμίσεις η δημιουργία βιώσιμου μοντέλου

Κ. Ηροδότου: Θωρακισμένες οι τράπεζες για αντιμετώπιση των προκλήσεων

Φ. Στασόπουλος: Το τρίπτυχο για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη

Κ. Χρυσοχός: Στις δικές μας δυνάμεις να στηρίζεται η ανάπτυξη

Λ. Ιωάννου: Πρέπει να ξεπεράσουμε το ξενοφοβικό μας σύνδρομο

Να αποβάλουμε τον λαϊκισμό και τις αυτοκαταστροφικές τάσεις

Στην περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα, είπε, θα συνεισφέρουν οι πρόσφατες αποφάσεις για επέκταση για ακόμα μια δεκαετία του χαμηλού συντελεστή σε ό,τι αφορά τον φόρο χωρητικότητας, καθώς και η παροχή green tax incentives (30% μείωση στην φορολογία για την χρήση λιγότερο ρυπογόνων καυσίμων).

Παράλληλα, ο κ. Δημητριάδης σημείωσε πως στις προτεραιότητες του Υφυπουργείου είναι η δημιουργία One-stop shop για τις επιχειρήσεις στον τομέα της ναυτιλίας και η δημιουργία εφαρμογής για κινητά όπου θα παρέχονται όλες οι υπηρεσίες που προσφέρει το Υφυπουργείο σε ψηφιακή μορφή.

Στρατηγικό όραμα
Ο κ. Δημητρίαδης τόνισε πως το Υφυπουργείο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με όλους τους φορείς και τους επαγγελματικούς συνδέσμους στον τομέα της ναυτιλίας για τον καταρτισμό στρατηγικού οράματος ώστε ο τομέας της ναυτιλίας να παραμείνει βιώσιμος και ανταγωνιστικός.

Συγκεκριμένα το όραμα βαίζεται στην βιωσιμότητα, εξωστρέφεια και προσαρμοστικότητα του τομέα στα νέα δεδομένα.

Παράλληλα, στις προσπάθειες του Υφυπουργείου Ναυτιλίας σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού είναι η προώθηση και ανάπτυξη του ναυτιλιακού τουρισμού στην Κύπρο.

Πολλαπλά οφέλη για την Κύπρο και τον τομέα της ναυτιλίας προσφέρουν τα κίνητρα για μετεγκατάσταση των κεντρικών γραφείων ξένων εταιρειών στην Κύπρο και η ενδυνάμωση της παρουσίας τους στην χώρα μας, ανέφερε ο Θέμης Παπαδόπουλος, CEO της Interorient Shipmanagement, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες διαδικασίες εάν επιθυμούμε η Κύπρος να καταστεί περισσότερο φιλική για ξένες επενδύσεις.

Ο τομέα της ναυτιλίας απέδειξε ότι είναι μία βιώσιμη βιομηχανία στην Κύπρο η οποία απασχολεί γύρω στις 9.000 άτομα στην Λεμεσό ανέφερε ο Αντρέας Χατζηπέτρου, Managing Director και Chief Commercial Officer της Columbia Shipmanagement Ltd, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση του για την διαχρονική στήριξη που προσφέρουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις στον τομέα της ναυτιλίας.

Την συζήτηση συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριανού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θωμάς Καζάκος.

Δειτε Επισης

ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands