Α. Θεοδώρου: ΜΕΔ, κατασκευές και ναυτιλία στο επίκεντρο των funds

Αρκετά επενδυτικά ταμεία έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους, για αγορά χαρτοφυλακίου μη-εξυπηρετούμενων δανείων από κυπριακές τράπεζες με σκοπό την αναδιάρθρωση και συνάμα την μακροπρόθεσμη επένδυση τους, επισημαίνει στο InBusinessNews ο Director της Eurofast, Άγγελος Θεοδώρου.

Μιλώντας στο InBusinessNews με αφορμή το Cyprus Funds Roadshow Series, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου, στο Λονδίνο, τονίζει ότι ενόψει του Brexit υπάρχει ενδιαφέρον για την προσέλκυση πελατών και εταιρειών που σήμερα δραστηριοποιούνται εκεί.

Ποια η σημασία του συνεδρίου και πώς αξιολογείτε την προσπάθεια της Κύπρου να γίνει investment funds jurisdiction; 
Το συνέδριο που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει της επερχόμενης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ σε λίγους μήνες. Τα τελευταία χρόνια, έπειτα από σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα των Επενδυτικών Ταμείων ιδιαίτερα στο νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο, η Κύπρος γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικός προορισμός ως εναλλακτική λύση για την εγκαθίδρυση και μεταφορά επενδυτικών ταμείων και εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων. Έτσι, απώτερος σκοπός του συνεδρίου είναι να ενημερώσει και να αναλύσει στους συμμετέχοντες το επιχειρηματικό και νομοθετικό περιβάλλον των Επενδυτικών Ταμείων και Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων στην Κύπρο. 

Ποιες οι προοπτικές, το μέλλον και τα πλεονεκτήματα της Κύπρου σαν investment funds jurisdiction;  
Το πλήρως εναρμονισμένο με Ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα νομικό πλαίσιο, σε συνδυασμό με πλεονεκτήματα, όπως το ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, τη διαθεσιμότητα πληθώρας εξειδικευμένων επαγγελματικών υπηρεσιών,  τη στρατηγική γεωγραφική θέση ανάμεσα σε Αφρική, Ασία και Ευρώπη, τη συνεχή αναβάθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και το χαμηλότερο κόστος εγκαθίδρυσης και διαχείρισης επενδυτικών ταμείων συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ, αποτελούν κλειδί για τις προοπτικές προσέλκυσης και εδραίωσης της Κύπρου, ως ιδανικό προορισμό για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των  Επενδυτικών Ταμείων και Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Γεωγραφικά ποιες χώρες/regions μας ενδιαφέρουν περισσότερο για προσέλκυση πελατών;
Ενόψει της εξόδου του Ηνωμένου Βασίλειου από την ΕΕ, υπάρχει ενδιαφέρον για την προσέλκυση πελατών και εταιρειών που σήμερα δραστηριοποιούνται εκεί και επιθυμούν να συνεχίσουν να διεξάγουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες εντός της ΕΕ από έναν εναλλακτικό προορισμό, όπως η Κύπρος. Επιπρόσθετα, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, για να διεξάγουν και να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες αλλά και για την εγκαθίδρυση και διαχείριση επενδυτικών ταμείων. 

Τι είδους funds ενδιαφέρουν την Κύπρο;
Η ευρύτερη προσπάθεια που γίνεται στην Ευρώπη είναι να προσελκυστούν περαιτέρω κεφάλαια από ταμεία προνοίας και ασφαλιστικές εταιρείες, για να διοχετευτούν στον τομέα των επενδυτικών ταμείων, και μέσω αυτών, υπάρχει η πεποίθηση ότι η Κύπρος, μπορεί να επωφεληθεί. Επιπρόσθετα, αρκετά επενδυτικά ταμεία έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους, για αγορά χαρτοφυλακίου μη-εξυπηρετούμενων δανείων από κυπριακές τράπεζες με σκοπό την αναδιάρθρωση και συνάμα την μακροπρόθεσμη επένδυση τους. Άλλοι τομείς για τους οποίους υπάρχει ενδιαφέρον επένδυσης μέσω εγκαθίδρυσης και διαχείρισης επενδυτικών ταμείων είναι o κατασκευαστικός, ο ναυτιλιακός, ο τουρισμός και η φιλοξενία και η επένδυση σε εμπορικά και στεγαστικά ακίνητα.

Δειτε Επισης

Το Ιsland Charitable Foundation δέχεται αιτήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25
Απογευματινή εκδήλωση της Gaggenau στη Λευκωσία
Εκδήλωση στο ΤΕΠΑΚ με θέμα «Ευρωεκλογές 2024: Οι νέοι/νέες στην πρώτη γραμμή»
The Glowmorous Dinner: Φιλανθρωπικό δείπνο από το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ξένοι ομιλητές στο 9ο Cyprus Professional Services Conference
Το 7ο Cyprus HealthCare Conference ακτινογραφεί το ΓεΣΥ
Open Day για σπουδές αισθητικής στο Cyprus College Λεμεσού
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου και Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου
Αδυνατούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού τους οι επιχειρήσεις
Alexander College The Final Show: Ένα σπουδαίο εικαστικό γεγονός στην Πλατεία Ζουχούρι