Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και ECOFIN ο Κεραυνός-Τα θέματα που θα βρεθούν στην ατζέντα

Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός μεταβαίνει την Δευτέρα, 13 Μαΐου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Eurogroup και του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ (ECOFIN).  

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, τη Δευτέρα οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τις μακροοικονομικές εξελίξεις και προοπτικές της Ευρωζώνης.

Στη συνέχεια, θα ανταλλάξουν απόψεις για τους τρόπους με τους οποίους οι επενδύσεις σε έρευνα, καινοτομία και ανθρώπινο κεφάλαιο μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ΕΕ.

Ακολούθως, προστίθεται, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σε διευρυμένη σύνθεση, με τη συμμετοχή δηλαδή και των 27 κρατών μελών της ΕΕ, θα συνεχίσουν τη συζήτηση για τα επόμενα βήματα για εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών στην ΕΕ, σε συνέχεια της εντολής των ηγετών στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για επιτάχυνση των σχετικών εργασιών.

Ακόμη, αναφέρεται ότι την Τρίτη, 14 Μαΐου ο Υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου ECOFIN, οι εργασίες του οποίου θα αρχίσουν με ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στην παρουσία του Αν. Υπουργού Οικονομίας της Ουκρανίας και του Ουκρανού Υπουργού Οικονομικών.

Παράλληλα, οι Υπουργοί Οικονομικών θα ανταλλάξουν απόψεις με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία επί της δέσμης προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον “ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή” που αποβλέπει στην καταπολέμηση της φορολογικής απάτης με τη χρήση της τεχνολογίας, καθώς και στην μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του συστήματος ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις.

Οι Υπουργοί θα επιδιώξουν, επίσης, συμφωνία γενικής προσέγγισης επί της πρότασης FASTER που προβλέπει αποδοτικότερες και πιο ασφαλείς διαδικασίες παρακράτησης φόρου στην ΕΕ για τους επενδυτές, τους χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές και τις φορολογικές διοικήσεις των κρατών-μελών. Στόχος, αναφέρεται, είναι η καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και η στήριξη των διασυνοριακών επενδύσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το Συμβούλιο ECOFIN θα ενημερωθεί, επίσης, για την πορεία υλοποίησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα κληθεί να εγκρίνει τα τροποποιημένα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ιταλίας και της Ισπανίας, ενώ οι Υπουργοί αναμένεται να εγκρίνουν κείμενα συμπερασμάτων σε σχέση με τις δημοσιονομικές συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και τη σημασία της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης.

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ τη Δευτέρα
Κ. Ιωάννου-Χ. Χριστοφίνας: Επέκταση Εθνικής Στρατηγικής για ορεινά, νέα στεγαστικά σχέδια εντός των ημερών
Β. Κασσιανίδου: Προανήγγειλε ένταξη του πολιτισμού στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο
Γιάννης Παναγιώτου: Εντός 15 ημερών η καταβολή του επιδόματος τοκετού
Έξι προτροπές προς τις κυπριακές Αρχές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Μαρία Παναγιώτου: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Σωτήρης Μαρκίδης: Από τις 27 Μαΐου η Δήλωση για ΦΠΑ 5% για αγορά κατοικίας μόνο μέσω Tax For AlI
Ν. Χριστοδουλίδης για Eurobasket: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του Υπ. Μεταφορών για τα έργα στο «Σπύρος Κυπριανού»
Εβδομαδιαία άνοδος 5,04% στο ΧΑΚ
Πάνω από €1,6 εκατ. οι διαγραφές από την Τεχνική Επιτροπή Διαγραφής