Η μεγάλη επιχείρηση της πλατείας Ελευθερίας

Ένα μερόνυχτο με κλειστούς δρόμους περιμετρικά της πλατείας. 3000 κυβικά μέτρα λευκού σκυροδέματος. Περίπου τριάντα μπετονιέρες θα εκτελέσουν συνολικά 250 αποστολές. Αστυνομία, Δήμος Λευκωσίας, Lois Builders και το Τσιμεντοποιείο Βασιλικού θα βρίσκονται επί ποδός. Ένα μεγάλο στοίχημα για όλους…

Σε ουσιαστικό στάδιο εισέρχονται οι εργασίες για την τελική διαμόρφωση της νέας πλατείας Ελευθερίας, όπως την έχει σχεδιάσει η διάσημη αρχιτέκτονας Zaha Hadid. Το έργο, παρά τα όποια εμπόδια (νομικά, τεχνικά και άλλα) είχαν παρουσιαστεί στο παρελθόν, φαίνεται να ξεπερνιούνται. Πλέον, μπαίνει χρονοδιάγραμμα για την τελική ολοκλήρωση του έργου, που τοποθετείται τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ πριν από το τέλος του χρόνου - ενδεχομένως περί τα τέλη Νοεμβρίου – η εταιρεία Lois Builders, η οποία έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση της πλατείας Ελευθερίας, θα ολοκληρώσει τις εργασίες για τη σκυροδέτηση της πλάκας της γέφυρας και τοπιοτέχνησης της Τάφρου.

Το συγκεκριμένο κομμάτι του έργου έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς μέσα σ’ ένα 24ωρο θα πρέπει να μεταφερθούν και να τοποθετηθούν 3.000 κυβικά μέτρα λευκού σκυροδέματος. Τη συγκεκριμένη μέρα, αναμένεται ότι οι γύρω δρόμοι της πλατείας Ελευθερίας θα κλείσουν και θα γίνουν ανάλογες διευθετήσεις της κυκλοφοριακής διαρρύθμισης.

Η σκυροδέτηση της πλάκας
Η σκυροδέτηση της πλάκας αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του χρόνου. Μια ενδεχόμενη ημερομηνία που είδε το φως της δημοσιότητας είναι η 20ή Νοεμβρίου. Για τη γέφυρα της πλατείας έχουν χρησιμοποιηθεί ειδικά σχεδιασμένα καλούπια και η κατασκευή της θα είναι μονολιθική με επί τόπου σκυροδέτηση λευκού σκυροδέματος περίπου 3.000 κυβικών μέτρων σε διάστημα 24 ωρών. Το πάχος της γέφυρας θα είναι ογδόντα εκατοστά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει οι ειδικοί που θα ρίξουν το μπετόν, η πλατεία θα παραμείνει κλειστή από 13 μέχρι 18 ώρες αναλόγως των καιρικών συνθηκών που θα επικρατούν εκείνη την ημέρα.
Κατά τη διάρκεια της σκυροδέτησης, θα χρειαστεί να κλείσουν κάποιοι δρόμοι και να γίνουν οι ανάλογες διευθετήσεις της κυκλοφοριακής διαρρύθμισης. Το χρώμα και η ποιότητα του σκυροδέματος έχουν εγκριθεί μετά από δείγματα που έχουν γίνει και ικανοποίησαν πλήρως τις υψηλές προδιαγραφές και προσδοκίες της αρχιτέκτονος (Zaha Hadid). Άλλες σκυροδετήσεις που αφορούν άλλες κατασκευές του έργου εντός των τάφρων (ανθώνες κτλ.) γίνονται συνεχώς.

Για τη μεταφορά του τσιμέντου από το εργοστάσιο παραγωγής, θα χρησιμοποιηθούν περίπου τριάντα μπετονιέρες οι οποίες θα εκτελέσουν συνολικά 250 αποστολές στον χώρο της πλατείας Ελευθερίας καθ’ όλο το 24ωρο. Κάθε μπετονιέρα θα μεταφέρει σε κάθε διαδρομή δέκα κυβικά μέτρα τσιμέντου. Η τοποθέτηση του τσιμέντου θα ξεκινήσει απόγευμα και θα ολοκληρωθεί, αν όλα πάνε καλά, το επόμενο απόγευμα. Αυτό προϋποθέτει, ότι θα πρέπει να παράγονται περίπου 100 κυβικά μέτρα έτοιμου τσιμέντου ανά ώρα.

Βασιλικό Χρυσό Μετάλλιο 2016 στη Zaha Hadid
Τo Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RIBA) ανακοίνωσε ότι η παγκοσμίως διάσημη αρχιτέκτονας Dame Zaha Hadid θα παραλάβει το 2016 το Βασιλικό Χρυσό Μετάλλιο. Είναι η πρώτη γυναίκα που θα της απονεμηθεί η τιμή αυτή. Το Βασιλικό Χρυσό Μετάλλιο θα απονεμηθεί στη Zaha Hadid, ως αναγνώριση της πολύχρονης δουλειάς της, μετά την έγκριση της ίδιας της Αυτής Μεγαλειότητας Βασίλισσας της Αγγλίας, Ελισάβετ Β’ και αποδίδεται σε πρόσωπο ή ομάδα προσώπων οι οποίοι έχουν επηρεάσει σημαντικά είτε άμεσα είτε έμμεσα στην προώθηση της αρχιτεκτονικής. Το μετάλλιο απονέμεται από το 1848 και μερικοί από τους προηγούμενους βραβευθέντες είναι οι Frank Gehry (2000), Norman Foster (1983), Frank Lloyd Wright (1941) and Sir George Gilbert Scott (1859).

Ο πρόεδρος του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων και πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής, Jane Duncan, δήλωσε ότι: «Η Zaha Hadid είναι εντυπωσιακή και διαθέτει παγκόσμια επιρροή στην αρχιτεκτονική. Η δουλειά της είναι άκρως πειραματική, σχολαστική και απαιτητική, από τον σχεδιασμό των κτιρίων, επίπλων, παπουτσιών και αυτοκινήτων. Οι προτάσεις της γίνονται έντονα αποδεκτές από το κοινό και τις ζητούν πολλές μεγάλες εταιρείες απ’ όλο τον κόσμο. Είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος που θα απονεμηθεί στη Zaha το Βασιλικό Χρυσό Μετάλλιο 2016 και ανυπομονώ να δω το επόμενο της έργο».

ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ 24ΩΡΟ
•    Θα κλείσουν οι δρόμοι περιμετρικά της πλατείας.
•    Για τη γέφυρα της πλατείας θα γίνει επί τόπου σκυροδέτηση λευκού σκυροδέματος περίπου 3000 κυβικά μέτρα.
•    Το πάχος της γέφυρας θα είναι ογδόντα εκατοστά.
•    Το χρώμα και η ποιότητα του σκυροδέματος έχουν εγκριθεί από τη Zaha Hadid.
•    Για τη μεταφορά του τσιμέντου από το εργοστάσιο παραγωγής, θα χρησιμοποιηθούν περίπου τριάντα μπετονιέρες.
•    Οι μπετονιέρες θα εκτελέσουν συνολικά 250 αποστολές στον χώρο της πλατείας.
•    Κάθε μπετονιέρα θα μεταφέρει σε κάθε διαδρομή περίπου δέκα κυβικά μέτρα τσιμέντου.
•    Αυτό προϋποθέτει, ότι θα πρέπει να παράγονται περίπου 100 κυβικά μέτρα έτοιμου τσιμέντου ανά ώρα.

 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας