Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας

Στη Νομική Υπηρεσία θα καταφύγει η Κυβέρνηση σε περίπτωση μη καταβολής την Τρίτη (23/4) της εγγυητικής από την Kition Ocean Port, της αναδόχου εταιρείας που ανέλαβε την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων, Αλέξης Βαφεάδης.

Την περασμένη Δευτέρα 15 Απριλίου, συνέχισε «πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στην οποία η ανάδοχος εταιρεία Kition Ocean Port, είχε δεσμευτεί να καταβάλει αμέσως τη νέα εγγυητική ύψους 4,2 εκατομμυρίων ευρώ. Θεωρούμε ότι μια εβδομάδα είναι εύλογος χρόνος για να εκδώσει κάποιος μια εγγυητική για το συγκεκριμένο ποσό».

Πρόσθεσε ότι, «εάν μέχρι το τέλος της ημέρας, δεν προσκομιστεί η εγγυητική, θα επικοινωνήσουμε με την ανάδοχο εταιρεία για να δούμε ποιες είναι οι προθέσεις τους, εάν δηλαδή αντιμετώπισαν οποιαδήποτε προβλήματα».

«Σε περίπτωση που αντιληφθούμε ότι η εταιρεία δεν έχει πρόθεση να προσκομίσει την εγγυητική τότε θα αποταθούμε στη Νομική Υπηρεσία για οδηγίες σχετικά με τον χειρισμό της σύμβασης», τόνισε.

Ερωτηθείς κατά πόσον δόθηκε διορία στην εταιρεία για καταβολή της εγγυητικής, ο Υπουργός απάντησε πως «δεν έχει τεθεί χρονική διορία. Εχουμε πει πως όταν περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τότε θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε που στεκόμαστε» είπε και πρόσθεσε πως «εγώ θεωρώ πως μια βδομάδα και μια μέρα είναι εύλογο χρονικό διάστημα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βαφεάδης είπε πως «επειδή έχουμε ενώπιον μας μια πολύ ουσιώδη παραβίαση της σύμβασης, είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση και ο χειρισμός μας θα πρέπει να είναι εξίσου σοβαρός».

Σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως η διακοπή του συμβολαίου «είναι μια περίπλοκη διαδικασία, αφού πρόκειται για μια κρίσιμη υποδομή για τη λειτουργία του Κράτους και δεν δύναται να διακοπεί ούτε δευτερόλεπτο. Αυτό όμως προβλέπεται στη σύμβαση, σε περίπτωση που κριθεί αυτό (διακοπή του συμβολαίου) υπάρχει μια διαδικασία η οποία περιγράφει βήμα προς βήμα πως το Κράτος αναλαμβάνει τη λειτουργία του λιμανιού».

Αφού ανέφερε πως «δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί» ο Υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι «εάν πρέπει είμαστε έτοιμοι να το υλοποιήσουμε».

Κληθείς να αναφέρει γιατί το περιεχόμενο της σύμβασης κρατείται μυστικό από το κοινό, ο Υπουργός Μεταφορών εξήγησε πως «πάρα πολλές συμβάσεις του Δημοσίου έχουν αυτή τη ρήτρα της εμπιστευτικότητας. Η συγκεκριμένη σύμβαση για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού – μαρίνας Λάρνακας είναι εμπιστευτική, μπορεί να κοινοποιηθεί στα μέλη του Κοινοβουλίου, νοουμένου ότι θα τηρηθεί η εμπιστευτικότητα της σύμβασης».

Ερωτηθείς για το ζήτημα που έθεσε ο επενδυτής να προχωρήσει δηλαδή πρώτα στα έργα ανάπτυξης γης και να ακολουθήσουν τα έργα στη μαρίνα Λάρνακας, ο Υπουργός είπε ότι «αντιμετωπίζουμε το ίδιο θέμα σε πάρα πολλές συμβάσεις, δηλαδή οι ανάδοχες εταιρείες να προσπαθούν να βελτιώσουν την κατάσταση προς όφελος τους».

«Αυτό που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον και αυτό ορίζεται μέσα από τους όρους της σύμβασης», υπογράμμισε.

Σημείωσε ακόμα πως «αν μπορούμε να βοηθήσουμε μια σύμβαση θα το πράξουμε, νοουμένου ότι εντάσσεται στα πλαίσια της νομιμότητας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η αρμόδια Επιτροπή που ορίζεται από τη σύμβαση και η οποία αποτελείται από τεχνοκράτες από διάφορους Κλάδους που έχουν μια εμπειρογνωμοσύνη για όλα τα θέματα που προκύπτουν, θα αξιολογήσει τις απαιτήσεις της εταιρείας».

Η αρμόδια Επιτροπή «θα δώσει την επίσημη θέση του Κράτους και αναλόγως θα απαντήσουμε στην ανάδοχο εταιρεία», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Με συμφωνία τριών σημείων, διασφαλίζεται το εργασιακό μέλλον των 69 υπαλλήλων της Kition-Τι προβλέπει
Πράσινο από το Υπουργικό στο οριστικοποιημένο Τοπικό Σχέδιο Κόλπου Χρυσοχούς
Εγκρίθηκαν τα αναθεωρημένα στεγαστικά σχέδια-επιδόματα ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών
Η FOX Smart Estate Agency ανακοινώνει στρατηγική συνεργασία με την IQI Global
Με την σφραγίδα του Ομίλου Πανίκκος Λειβαδιώτης παραδόθηκε το έργο «Ria Court 66»
Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων τον Απρίλιο-Σε πρώτο πλάνο οικίες και διαμερίσματα
Στη μέση της διελκυστίνδας Kition και κράτους οι εργαζόμενοι…Απολύει με πυρά προς την Κυβέρνηση η εταιρεία
Οικιστικές ευκαιρίες από την Gordian
Pafilia Property Developers: Πρωτοπορεί για σχεδόν μισό αιώνα στον τομέα των ακινήτων στην Κύπρο
Ο τερματισμός της σύμβασης με Kition και γιατί είναι πιο σύνθετα τα πράγματα για το τερματικό-Οι ιδιομορφίες με CPP