Έργα 5 εκατ. στην περιοχή Αη Γιάννη στη Λάρνακα

Περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να στοιχίσει η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της συνοικίας του Αη Γιάννη, με την κυβέρνηση να καταβάλλει τα 2/3 του κόστους και τον Δήμο Λάρνακας το υπόλοιπο 1/3.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Αντρέας Λουρουτζιάτης, «ο Δήμος θα προχωρήσει πολύ γρήγορα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την προκήρυξη προσφορών για την υλοποίηση του έργου, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει αρχές του επόμενου χρόνου, δηλαδή το 2016. Με παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, το έργο θεωρήθηκε πολεοδομικό και έτσι τα 2/3 της χρηματοδότησης του θα καταβληθούν από την κυβέρνηση, ενώ ο Δήμος Λάρνακας θα συνεισφέρει το υπόλοιπο 1/3 του κόστους».

Όπως εξήγησε ο κ. Λουρουτζιάτης, «το ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν επενδυθεί τα τελευταία χρόνια στη Λάρνακα και αφορά τόσο την ποιότητα ζωής των δημοτών όσο και την ανάδειξη μιας ιστορικής περιοχής. Σκοπός του έργου είναι η απάβλυνση των προβλημάτων κυκλοφοριακού χαρακτήρα της περιοχής, και η αναβάθμιση των δημόσιων χώρων της ενορίας περιλαμβανομένης και της πλατείας όπου βρίσκεται η ομώνυμη ξακουστή εκκλησία του Αη Γιάννη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε πως «επιβαλλόταν η ανάπλαση της ιστορικής συνοικίας του Αη Γιάννη, επειδή παρά τον αξιόλογο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και τον πολεοδομικό της ιστό, εντούτοις παρέμεινε μέχρι σήμερα μια υποβαθμισμένη περιοχή».

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, συνέχισε, «κρίθηκε σκόπιμο η ετοιμασία μελέτης από τον Δήμο Λάρνακας, η οποία περιλαμβάνει ρυθμιστικό σχέδιο κυκλοφοριακής διαχείρισης των δρόμων ολόκληρης της συνοικίας. Επίσης, περιλαμβάνει αναβάθμιση και αξιοποίηση όλων των ανοικτών δημόσιων χώρων της ενορίας περιλαμβανομένου και της κατασκευής αμφιθεάτρου. Ακόμα τα έργα που θα διεξαχθούν στην ενορία του Αη Γιάννη, θα αποσκοπούν στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, ώστε να υπάρξει πιο αποτελεσματική ανάδειξη της αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής, ιστορικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής αξίας της περίφημης ενορίας του Αη Γιάννη».

Σε άλλη ερώτηση, ο Δήμαρχος Λάρνακας απάντησε πως «η συγκεκριμένη ενορία παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα πού την καθιστά ξεχωριστή ανάμεσα στις άλλες ενορίες της πόλης. Ακόμα η ίδια η εκκλησία του Αη Γιάννη παρουσιάζει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, συγκεντρώνοντας πιστούς και από άλλες ενορίες, οι οποίοι τις πλείστες φορές, λόγω έλλειψης χώρου στο εσωτερικό του ναού, συνωστίζονται στον περίβολο».

Ο κ. Λουρουτζιάτης απάντησε θετικά σε ερώτηση κατά πόσον λήφθηκαν υπόψη τα διαχρονικά αιτήματα των κατοίκων της περιοχής, προσθέτοντας πως «θεωρούμε πολύ σημαντικό το γεγονός πως κατά το σχεδιασμό του έργου λήφθηκαν από την αρχή υπόψη οι θέσεις και οι εισηγήσεις των κατοίκων της περιοχής. Μέχρι και την τελευταία στιγμή έχουν καταβληθεί προσπάθειες και έγιναν διάφορες αλλαγές στα σχέδια προκειμένου να ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής».

Ανέφερε μάλιστα ότι «έχει πραγματοποιηθεί μια σειρά δημόσιων συζητήσεων και διαβουλεύσεων με τους κατοίκους της περιοχής, με στόχο την εμπλοκή των δημοτών στους σχεδιασμούς του έργου, προκειμένου αυτό να τύχει της μεγαλύτερης κοινωνικής αποδοχής».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση οικιστικά και εμπορικά ακίνητα
Όλα ανοικτά για την μαρίνα και το λιμάνι...Περιμένει διευκρινίσεις επί της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας ο Βαφεάδης
Τα 40 χρόνια του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών-Τι δηλώνει ο Γιάννης Μισιρλής
Εμπορικά ακίνητα στη Λευκωσία σε μειωμένες τιμές από την Gordian
Νίκος Χριστοδουλίδης: Από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας ο οικοδομικός τομέας
Οι πωλήσεις ακινήτων ανά πόλη-Επιστροφή σε θετικό πρόσημο και άλμα σε Λευκωσία και Λάρνακα
Α. Βαφεάδης: Στις 16 Ιουνίου 2024 η αποπεράτωση του περιμετρικού Λευκωσίας-Πώς προχωρούν οι εργασίες(pics)
Στην κυπριακή αγορά μέσω της Chestertons Cyprus Residential η Chestertons Global-Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει
Ολοκληρώνεται η ανάπλαση του παλαιού ΓΣΠ-Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση του έργου των €20 εκατ.
Moving Doors: Χρυσάφι το Β2Β στα ακίνητα