Ο Σάββας Κάκος σκιαγραφεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη Λάρνακα

«Διαχρονικά πιστεύαμε στην τεράστια προοπτική για ανάπτυξη της Λάρνακας και με αυτό το όραμα η Quality Group επένδυσε με αφοσίωση για 30 χρόνια στην περιοχή. Με την αναβάθμιση της πόλης εκφράζαμε την πεποίθηση ότι θα εξελιχθεί σε εξαιρετικό προορισμό επενδύσεων και πως θα μπορούσε τη δεκαετία 2020-2030 να γίνει το νέο Μονακό της Ανατολικής Μεσογείου.

Η πόλη διαθέτει πλεονεκτήματα όσα ελάχιστες άλλες, όπως ιστορία χιλιάδων ετών, αεροδρόμιο, μαρίνα, λιμάνι και παραλιακό μέτωπο 12 χιλιομέτρων. Αυτά τα στοιχεία, πιστεύω, προσελκύουν αυξημένο ενδιαφέρον από ιδιώτες και μεγάλα επενδυτικά ταμεία, αναδεικνύοντας τη Λάρνακα σε κορυφαίο επενδυτικό προορισμό».

Αυτά, μεταξύ άλλων, τονίζει σε συνέντευξή του στο τεύχος Απριλιού του περιοδικού IN Business, o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Quality Group, Σάββας Κάκος. 

Διαβάστε ακόμη: 

Ν. Νικολαΐδης: Αγωνιούμε για το μέλλον ρωσικών εταιρειών στη Λεμεσό

Farah Shammas: Πρέπει να ξανοιχτούμε σε νέες τουριστικές αγορές

Έτσι θα γίνει το διεθνούς φήμης πεντάστερο ξενοδοχείο της Λεμεσού

Αναπροσαρμογή στρατηγικής 

Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πολύ θλιβερά γεγονότα. Οι εξελίξεις σαφώς ανέτρεψαν τους παγκόσμιους ρυθμούς ανάπτυξης. Οι διεθνείς περιορισμοί, που τέθηκαν λόγω της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, επηρεάζουν σημαντικά, αφού αποτελούν τεράστια αγορά για την Κύπρο και ιδιαίτερα για τον τουρισμό μας. Ωστόσο, παρά τις αντιξοότητες, o Δήμος Λάρνακας και εμπλεκόμενοι φορείς συνέχισαν εντατικά τους σχεδιασμούς ανάπτυξης της πόλης.

Ο όμιλος εταιρειών Quality Group διαχειρίστηκε την κατάσταση στο πλαίσιο της εμπειρίας που βίωσε σε μεγάλες κρίσεις, όπως μετά το 2013, που δραστηριοποιήθηκε και σε τομείς ανάπτυξης για την υγεία, την ξενοδοχειακή βιομηχανία και την εκπαίδευση. Με την έλευση της πανδημίας αναπροσαρμόσαμε το πλαίσιο της στρατηγικής μας, για να ανταποκριθούμε άμεσα στο πλάνο ανάπτυξης της Λάρνακας, ώστε η Quality Group να συνεχίσει να αποτελεί ισχυρό πυλώνα της οικονομίας στην περιοχή και να συμβάλλει στην αναβάθμιση του τομέα της ανάπτυξης γης και των επενδύσεων. Έτσι, μεταξύ άλλων, σε περίοδο πανδημίας, λειτουργήσαμε δύο νέα branded ξενοδοχεία, ενώ σύντομα ολοκληρώνεται και το Radisson Beach Resort.

Κίνητρα για όλες τις πόλεις

Θεωρώ ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για όλες τις πόλεις, γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση στην Κύπρο υπάγεται και αποφασίζει κάτω από την ομπρέλα του κεντρικού κράτους. Έτσι, οι εκάστοτε κυβερνήσεις και τα κόμματα θα πρέπει, στο πλαίσιο της νομοθεσίας, να στηρίζουν αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα, θα έπρεπε να επιτρεπόταν σε κάποιες περιοχές, αντί να συζητούμε για μεταφορές συντελεστών από διατηρητέα ή παρεκκλίσεις, να μπορούσε το κράτος να πουλά συντελεστές (αέρα) και τα έσοδα να καταλήγουν στα ταμεία του κράτους για τη δημιουργία έργων κοινής ωφελείας. Θα μπορούσαν να αναφερθούν πολλά παραδείγματα, όμως το θέμα είναι κατά πόσον το νομοθετικό σύστημα μπορεί να γίνει ελαστικότερο, ώστε κάθε επιχειρηματίας να διεκδικεί απερίφραστα, αφού είναι ζητούμενο και η διαφύλαξη χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, είναι και η γραφειοκρατία που εμποδίζει την ανάπτυξη επενδύσεων. Χρειάζεται εκσυγχρονισμός των διαδικασιών, χωρίς καθυστερήσεις από τις όποιες σκοπιμότητες, αλλιώς κτίζουμε ουρανοξύστες στην άμμο. Προσδοκώ πως η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα αναβαθμίσει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών.

Πέραν αυτών, είναι γεγονός πως η Λάρνακα υστερεί σε υποδομές. Επίσης, πολυάριθμα παλιά κτίρια, ιδίως στις τουρκοκυπριακές συνοικίες, δημιουργούν μια μη σύγχρονη και ακαλαίσθητη εικόνα, που υποβαθμίζει την περιοχή.

Η πόλη ως επενδυτικός προορισμός

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αγορά φθηνής κατοικίας από Κύπριους και ξένους επενδυτές. Το ζητούμενο είναι  απόδοση στην επένδυση από 3%-5% και αυτό λόγω του ότι τα καταθετικά επιτόκια είναι αρνητικά στις τράπεζες. Επίσης, καταγράφεται ενδιαφέρον στους τομείς της τεχνολογίας και των logistics, όπως και για γραφειακούς χώρους σε εταιρείες που μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο.

Ο τομέας ανάπτυξης γης παρουσιάζει άνοδο με ενδιαφερόμενους επενδυτές κυρίως από γειτονικές χώρες. Τα χαρακτηριστικά των νέων ξενοδοχείων, με βάση τα παγκόσμια δεδομένα, εστιάζονται σε αναπτύξεις διεθνών αλυσίδων, που παρέχουν σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα και βασίζονται σε ένα κυκλικό μοντέλο λειτουργίας, το οποίο συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη και συνάδει με τον περιβάλλοντα χώρο και τα σχέδια ανάπτυξης της πόλης.

Και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους πρέπει να επενδύσουν στη διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής, για επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης, που αφορούν στην κλιματική αλλαγή, στην πράσινη ανάπτυξη και στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών.

Εταιρικό προφίλ

• Iδρύθηκε το 1991 στη Λάρνακα από τον Σάββα Κάκο.

• Εργοδοτεί 50-100 άτομα.

• Έχει παρουσία σε όλο τον κόσμο με γραφεία ή αντιπροσώπους.

• Παρέχει υπηρεσίες στους τομείς των κατασκευών, αρχιτεκτονικής και σχεδίου, project management, πωλήσεων, marketing, επενδύσεων, νομικών υπηρεσιών, χρηματοοικονομικής συμβουλευτικής, ενοικιαστηρίων και άλλων.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας