Powered by

Ν. Νικολαΐδης: Αγωνιούμε για το μέλλον ρωσικών εταιρειών στη Λεμεσό

Το δικό της τίμημα ως ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο παγκόσμιας εμβελείας, όπως έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, πληρώνει η Λεμεσός λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των οικονομικού χαρακτήρα κυρώσεων που η Ε.Ε. έχει επιβάλει στη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμα: 

Farah Shammas: Πρέπει να ξανοιχτούμε σε νέες τουριστικές αγορές

Έτσι θα γίνει το διεθνούς φήμης πεντάστερο ξενοδοχείο της Λεμεσού

Ως γνωστό, στη Λεμεσό δραστηριοποιείται ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός πολυεθνικών εταιρειών σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς, με το ρωσικό, αλλά και το ουκρανικό στοιχείο, να είναι ιδιαίτερα έντονο. Την ίδια ώρα, η πόλη βρίσκεται αντιμέτωπη και καλείται να διαχειριστεί και τις συνέπειες που επιφέρει στην πραγματική της οικονομία το... μάζεμα του ρωσικής καταγωγής ή ρωσόφωνου πληθυσμού της, σε ό,τι αφορά δαπάνες για σκοπούς ψυχαγωγίας, πραγματοποίηση διαφορών μορφών εκδηλώσεων κτλ.  

Στο περιβάλλον αυτό, οι τοπικοί φορείς της πόλης βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στην επιχειρηματική και ευρύτερη οικονομική ζωή της Λεμεσού, με ξεκάθαρο στόχο να περιοριστεί κατά το δυνατό περισσότερο ο αρνητικός αντίκτυπος που αναπόφευκτα δημιουργείται.   

Η εικόνα σήμερα

Αποτυπώνοντας την εικόνα σήμερα στη Λεμεσό με φόντο τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που βρίσκονται σε ισχύ σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, ο δήμαρχος της πόλης Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε, μιλώντας στο InBusinessNews, πως μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί μαζική φυγή εταιρειών από την πόλη.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, ως αποτέλεσμα της όλης κατάστασης έχει επηρεαστεί ένας μικρός αριθμός ρωσικών συμφερόντων εταιρειών, οι οποίες λόγω των κυρώσεων αναγκάστηκαν να τερματίσουν τις εργασίες τους στη Λεμεσό. «Αλλά μέχρι στιγμής μιλάμε για μεμονωμένες περιπτώσεις», τόνισε.  

Παρ’ όλα αυτά, έντονη είναι η αγωνία για την επόμενη μέρα, δεδομένου του γεγονός ότι η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει ρευστή και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα ξημερώσει το αύριο. Όπως συναφώς υπογράμμισε ο δήμαρχος Λεμεσού, υπάρχει εκ των πραγμάτων ανησυχία για το τι θα συμβεί με τις δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και πώς θα διαγραφεί το μέλλον αρκετών εταιρειών, οι οποίες, είτε είναι ρωσικών είτε ξένων συμφερόντων, αλλά έχουν σχέση με τη Ρωσία και την Ουκρανία.

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο επιφυλακτικότητας και συνεχούς αξιολόγησης της κατάστασης, αναμένοντας να δούμε τις εξελίξεις, πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες και πώς θα επηρεάσουν την πόλη μας, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις», τόνισε ο Νίκος Νικολαΐδης.

Την ίδια ώρα από την άλλη, σύμφωνα και με τον δήμαρχό της, η Λεμεσός δηλώνει έτοιμη και προσβλέπει στην αξιοποίηση της εισροής εταιρειών που, λόγω του πολέμου, αναζητούν χώρες και πόλεις για να στεγάσουν τις δραστηριότητές τους. «Ενδεχομένως να επιλέξουν την Λεμεσό λόγω της οικονομικής της φυσιογνωμίας ως ένα περιφερειακό κέντρο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε διάφορους τομείς», τόνισε συναφώς ο κ.  Νικολαΐδης.

Και στο βάθος... Ευρωμπάσκετ 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως στη σκιά του θολού σκηνικού που ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Ρωσία δημιουργούν για την επιχειρηματική και γενικότερη οικονομική δραστηριότητα στη Λεμεσό-και όχι μόνο βεβαίως-, η πόλη κινείται ήδη στον αστερισμό του EuroBasket 2025.

Διαβάστε εδώ: Τρίποντο για την οικονομία η φιλοξενία του EuroBasket 2025

Υπενθυμίζεται ότι η Λεμεσός θα φιλοξενήσει τους αγώνες ομίλου της κορυφαίας αυτής ευρωπαϊκής αθλητικής διοργάνωσης, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη για την πόλη, μεταξύ των οποίων και οικονομικά.   

«Είναι μεγάλη υπόθεση για την πόλη μας, καθότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική διοργάνωση», υπέδειξε συναφώς ο Νίκος Νικολαΐδης, για να επισημάνει πως πέραν της παραμέτρου της προβολής, η Λεμεσός θα έχει ασφαλώς και οικονομικό όφελος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, την ερχόμενη βδομάδα θα υπάρξει συνάντηση του Δήμου με την Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης(ΚΟΚ) προς συζήτηση θεμάτων που άπτονται της διοργάνωσης.  

«Συγχαίρουμε ασφαλώς την Ομοσπονδία για την επιτυχία της να φέρει στη χώρα μας μια τέτοια διοργάνωση. Δική μας διαβεβαίωση ως Δήμος Λεμεσού είναι πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας και να βγάλουμε την Κύπρο ασπροπρόσωπη», κατέληξε ο Νίκος Νικολαΐδης.  

Δειτε Επισης

Στο Βερολίνο η Μαρία Παναγιώτου για το Παγκόσμιο Συνέδριο για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία
Απαντά στις συντεχνίες το Υπουργείο Εργασίας-«Απαραίτητη η αξιοποίηση εργαζομένων από το εξωτερικό»
Στις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που θα συζητηθούν
Φωνάζουν για τα κριτήρια απασχόλησης εργατών από τρίτες χώρες οι συντεχνίες-Επιστολή στον Παναγιώτου
Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός το 2024 και η αύξηση σε σχέση με το 2023-Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά κατηγορία
Με άνοδο έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Άρχισε στατιστική έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών
Ετοιμάζεται «σαφάρι» στις ΗΠΑ για πρόσελκυση ποιοτικών επενδύσεων-«Η Κύπρος διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις»
«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις που μεταμορφώνουν την Κύπρο
Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την Τετάρτη