Σε αναζήτηση νέων αγορών και το real estate

Σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις λόγω της ρωσοουκρανικής διένεξης και των οικονομικών της προεκτάσεων καταγράφει ο τομέας των ακίνητων στην Κύπρο, καταφέρνοντας ωστόσο να επιβιώσει και την ίδια ώρα να βρίσκεται σε αναζήτηση, όπως και ο τομέας του τουρισμού, νέων αγορών.

Ο αντίκτυπος των γεγονότων στην Ουκρανία στην κυπριακή αγορά ακινήτων συζητήθηκε στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διεξήχθη κατά το συνέδριο «Η Ευρώπη σε κρίση: Δυναμικές και επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία», το οποίο διοργάνωσε η IMH.

Διαβάστε ακόμη:

Κωνσταντίνος Πετρίδης: Η απάντησή μας στην κρίση είναι η ανάπτυξη

Η κρίση στην Ευρώπη και το μομέντουμ για τον τομέα ICT στην Κύπρο

Η κρίση, ο τραπεζικός τομέας και το τέλος του... εύκολου χρήματος

Ιδανική ευκαιρία για αλλαγή του τουριστικού μας προϊόντος η κρίση

Συμμετέχοντας στο πάνελ, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ανέφερε πως ο κλάδος του real estate βιώνει αβεβαιότητα, λόγω της πανδημίας και τώρα ένεκα της κρίσης στην Ουκρανία.  

Υπενθυμίζοντας ότι η άνοδος στις τιμές υλικών του κατασκευαστικού τομέα ανέρχεται στο 20%, ο υπουργός Εσωτερικών εκτίμησε ότι υπάρχουν ευκαιρίες στα ακίνητα. Διατύπωσε παράλληλα την θέση πως είναι πολύ νωρίς να δούμε πώς η αγορά θα επηρεαστεί και κατά πόσο ο αντίκτυπος θα είναι σε μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο Νίκος Κυριακίδης, Financial Advisory Services Leader της Deloitte Κύπρου, αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στον τομέα του real estate εξαιτίας του πληθωρισμού και των κυρώσεων. Ωστόσο, τόνισε ότι η βιομηχανία έδειξε ισχυρή αντοχή. «Ήμασταν οι πρώτοι που φέραμε επενδυτές και κάναμε μεγάλα έργα, τα οποία προσέλκυσαν εταιρείες για εγκατάσταση στο νησί», είπε, κάνοντας αναφορά στις μαρίνες, στα επιχειρηματικά hubs και σε άλλα έργα, χωρίς τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα υπήρχε το ανάλογο ενδιαφέρον από τις ξένες εταιρείες.

Ο Ανδρέας Δημητριάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, εκτίμησε ότι θα υπάρξει μείωση ενδιαφέροντος για πολυτελείς κατοικίες και στην προσέλκυση Ρώσων, κάτι που όπως επισήμανε σημαίνει πως η ανάγκη για αλλαγή του μοντέλου του κλάδου είναι αναγκαία.

Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε πως αν και η αγορά της Ε.Ε. είναι ανταγωνιστική και λιγότερο κερδοφόρα, προσφέρει την ασφάλεια και τη σταθερότητα. «Δεν πρέπει να στηριζόμαστε σε μία ή δύο αγορές, αλλά, να στραφούμε προς άλλες χώρες», σχολίασε, για να προσθέσει πως ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφεται από Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Ινδία, Καναδά και ΗΠΑ. «Πρέπει να δουλέψουμε στενά με την κυβέρνηση για αλλαγή της στρατηγικής στο real estate», είπε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την επόμενη μέρα του κλάδου.

Ο Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών, τόνισε την ανάγκη εφαρμογής ενός πλάνου για αντιμετώπιση της κρίσης, ώστε να ανταποκριθούμε απέναντι στις απώλειες.

«Πρέπει να δούμε πώς θα στηρίξουμε τη ζήτηση και πώς να είναι βιώσιμη», είπε, κάνοντας ειδική αναφορά στον τομέα του ICT, ο οποίος-όπως υπέδειξε- «θα ενισχύσει την οικονομία».

«Να λάβουμε υπόψη και εταιρείες που χρησιμοποιούν hubs σε Ρωσία και Ουκρανία, να φέρουμε αυτούς ανθρώπους και τις  επιχειρήσεις στην Κύπρο. Αυτό θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζήτηση για γραφεία και διαμονή», επισήμανε.

«Να δούμε και άλλες αγορές, άλλες γεωγραφίες, όπως Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος, αλλά και Η.Β. και Ευρώπη», κατέληξε.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας