Κωνσταντίνος Πετρίδης: Η απάντησή μας στην κρίση είναι η ανάπτυξη

Η απάντησή μας στην κρίση είναι η ανάπτυξη διαμήνυσε ο υπουργός Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας ενώπιον του συνεδρίου «Η Ευρώπη σε κρίση: Δυναμικές και επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία», στη Λεμεσό.

Διαβάστε εδώ: Η Ευρώπη σε κρίση: Δυναμικές και επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία

Στην παρουσία κυβερνητικών αξιωματούχων και ανώτερων στελεχών εταιρειών στην Κύπρο, που δραστηριοποιούνται σε διάφορους, ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας μας επιχειρηματικούς κλάδους, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης μίλησε για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κρίσης που προκαλεί η ρωσοουκρανική διένεξη σε βασικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας, λέγοντας ότι ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με αβεβαιότητα, ρίσκα και φαινόμενα που η Ευρώπη δεν έχει βιώσει εδώ και χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: 

Η κρίση στην Ευρώπη και το μομέντουμ για τον τομέα ICT στην Κύπρο

Η κρίση, ο τραπεζικός τομέας και το τέλος του... εύκολου χρήματος

Ιδανική ευκαιρία για αλλαγή του τουριστικού μας προϊόντος η κρίση

«Μετά την πανδημία ήρθε η κρίση στην Ουκρανία με τις διεθνείς επιπτώσεις που είδαμε και στην Κύπρο», υπέδειξε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος σημείωσε πως τις μεγαλύτερες έχει να αντιμετωπίσει ο τομέας του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε άμεσα η πολιτεία για αντιμετώπιση των συνεπειών στον τομέα του τουρισμού, μεταξύ των οποίων και η έναρξη 35 νέων δρομολογίων.

Ο κ. Πετρίδης εκτίμησε πως στον τραπεζικό τομέα δεν αναμένονται μεγάλες επιπτώσεις, λόγω της μικρής έκθεσής του στο ρωσικό κεφάλαιο και ένεκα του γεγονότος ότι οι ρωσικές αποταμιεύσεις ανέρχονται μόλις στο 3%.

Τόνισε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο πληθωρισμός που οδηγεί σε μείωση εσόδων, και ακρίβεια σε τρόφιμα, ενέργεια και κατασκευαστικό τομέα, με τις ευάλωτες ομάδες να δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα.

Για την Ευρώπη, είπε, μεγάλη πρόκληση είναι η εφαρμογή στρατηγικών πράσινης ανάπτυξης, καθώς οι στόχοι για μηδέν ρύπους είναι φιλόδοξοι.

Ειδικότερα για την Κύπρο, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η χώρα κατάφερε εν μέσω πανδημίας να μην αυξήσει το χρέος της. «Είμαστε η χώρα που πλήρωσε το 2021 το μεγαλύτερο χρέος και καταφέραμε να το μειώσουμε, γιατί αναμέναμε ότι τα πράγματα δεν θα ήταν εύκολα στο μέλλον», είπε.

«Η απάντησή μας τώρα είναι ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πως οι στόχοι της χώρας περιλαμβάνουν,  ανοιχτή οικονομία, επιχειρηματικότητα και ιδιωτικές επενδύσεις. «Παρέχουμε τα κατάλληλα κίνητρα για επενδύσεις, ώστε η Κύπρος να μετατραπεί σε ένα περιφερειακό επενδυτικό hub», τόνισε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, επιχειρηματίες, διευθύνοντες σύμβουλοι και ανώτερα στελέχη εταιρειών, συζήτησαν τον αντίκτυπο και τις συνέπειες της κρίσης σε βασικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, η τεχνολογία (ICT), ο τραπεζικός και ευρύτερος χρηματοοικονομικός τομέας και o τομέας της ανάπτυξης γης και των ακινήτων.

Το Συνέδριο διοργάνωσε η IMH.

Δειτε Επισης

Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης
Μικρή πτώση στο ΧΑΚ λόγω αρνητικού κλίματος διεθνώς
Κατευθυντήριες γραμμές Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας
Στο Λονδίνο σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης για προώθηση επενδύσεων
Σοβαροί κίνδυνοι για οικονομία αν κλιμακωθεί η ένταση-Οι ανησυχίες και τι φοβίζει τον επιχειρηματικό κόσμο
Με μικρή άνοδο άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Βιώσιμο μέχρι το 2080 και δεν κινδυνεύει το ΤΚΑ-Θα πρέπει να δημιουργηθεί πραγματικό αποθεματικό
Μεταβατικές διατάξεις για προαγωγές 2024-2025 στο δημόσιο-Η πρόταση νόμου που συζητείται στη Βουλή