Powered by

Ιδανική ευκαιρία για αλλαγή του τουριστικού μας προϊόντος η κρίση

Ο αντίκτυπος της ρωσοουκρανικής διένεξης στην τουριστική βιομηχανία της Κύπρου αναλύθηκε στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στο συνέδριο «Η Ευρώπη σε κρίση: Δυναμικές και επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία», που διοργάνωσε η IMH.

Στο πάνελ στο οποίο συζητήθηκε ο αντίκτυπος της κρίσης στον τουρισμό συμμετείχαν ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, ο Χάρης Λοϊζίδης, πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων(ΠΑΣΥΞΕ), η Farah Shammas, Managing Director, της St Raphael Resort and Marina και ο Σάββας Κάκος, CEO της Quality Group.

Στην πρώτη του τοποθέτηση, ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε πως παρά τα όσα εξελίσσονται και το χτύπημα από πανδημία και την εμπόλεμη στην Ουκρανία ,ο τομέας του τουρισμού θα  μείνει όρθιος λόγω των μέτρων που λήφθηκαν τα τελευταία χρόνια. «Στην πανδημία πετύχαμε το 50% του 2019 σε αφίξεις, ενώ η Ευρώπη κατέγραφε 37%», είπε ενδεικτικά.

Ενδιαφέρον ήταν το στοιχείο που έδωσε σχετικά με τις αναζητήσεις στην Google για την Κύπρο, που είναι 10% περισσότερο από την ίδια περίοδο, το 2019. Αυτό, σύμφωνα με τον Σάββα Περδίο, δείχνει πρόθεση για ταξίδια στην Kύπρο. «Θα έχουμε καλύτερη σεζόν από την περσινή», εκτίμησε.

O Χάρης Λοϊζίδης, πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων(ΠΑΣΥΞΕ), εξέφρασε αρχικά την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναζητεί διαρκώς εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης, για να μιλήσει στη συνέχεια για την έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού στα ξενοδοχεία. Ωστόσο, ο κ. Λοϊζίδης αποτίμησε θετικά τις πρόσφατες ενέργειες του κράτους για εργοδοτήση ατόμων από τρίτες χώρες.

Ακολούθησε η Farah Shammas, που έκανε λόγο για απώλεια 7 δις διεθνώς από την κρίση στην Ουκρανία. Η ίδια, είπε πως Saint Raphael εκτιμά απώλεια 6 εκατ. ευρώ, τονίζοντας την σημαντική εξάρτηση της Λεμεσού από Ρώσους τουρίστες. Παρ’ όλ’ αυτά η κ. Shammas εξέφρασε την αισιοδοξία της, καθώς «έχουμε μια σπουδαία χώρα» και το Υφυπουργείο δουλεύει με τον ιδιωτικό τομέα από κοινού για διεύρυνση της αγοράς.

«Αυτή η χρονιά είναι μια ακόμη πρόκληση, αλλά θα μας επιτρέψει να κάνουμε ανασκόπηση και να δούμε πώς προχωρούμε στο μέλλον. Είναι η στιγμή να επικεντρωθούμε στην ποιότητα που έχουμε. Να είμαστε προνοητικοί. Αυξήθηκαν οι ντόπιοι τουρίστες και πιστεύω ότι η άνοδος θα συνεχιστεί. Έχει γίνει συνήθεια η διαμονή τα Σαββατοκύριακα στην Κύπρο», σημείωσε, για να προσθέσει ότι ο εσωτερικός τουρισμός στηρίζει τις τοπικές επιχειρήσεις. Τέλος, είπε πως είναι η ιδανική στιγμή να εξερευνήσουμε και άλλες αγορές.

Ο Σάββας Κάκος, CEO της Quality Group, προέβη σε σύγκριση της Κύπρου με τη Σιγκαπούρη, για να καταλήξει στην άποψη ότι η χώρα μας είναι μεγάλη αγορά και πως πρέπει να αλλάξουμε το προϊόν μας, καθώς και να δώσουμε έμφαση σε νέες αγορές.

Τόνισε επίσης την ανάγκη όπως υπάρξει συνεργασία όλων των φορέων για το κοινό όφελος, που θα πατάξει προβλήματα όπως τη γραφειοκρατία και θα «μεταμορφώσει» το νησί μας.

Δειτε Επισης

Πλήρωσε τους μετόχους, μεταβίβασε τους τίτλους-Στα χέρια της Eurobank και με...βούλα σχεδόν 98% της Ελληνικής
Συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος-Περιορίστηκε στα €6 εκατ. το δ'΄τρίμηνο του 2024
Από διαφορετικές αφετηρίες για την ΑΤΑ-«Ο θεσμός είναι αναχρονιστικός και χρήζει βελτίωσης ή αντικατάστασης»
J+A Philippou architects-engineers: Το αρχιτεκτονικό γραφείο πίσω από το ιδιόκτητο γήπεδο του ΑΠΟΕΛ
Αυξημένες οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα της Ελλάδας τον Φεβρουάριο
Έφεραν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και κινδυνεύουν να τους μείνουν-Ανάστατοι και ξεκρέμαστοι οι εισαγωγείς
Περιμένουν έγκριση από την Apple για το e-kalathi… Τι ζήτησε η αμερικανική εταιρεία για να συνάδει με το iOS
Σε περιπέτειες για τα πνευματικά δικαιώματα η Κύπρος-Γιατί ελλοχεύει κίνδυνος κυρώσεων από την Ε.Ε.
Παραδοχή Αναστασιάδη: Εξετέθη με το επενδυτικό πρόγραμμα η Κύπρος-Τι ξεκαθαρίζει για δικηγορικό γραφείο και Σεϋχέλλες
Νίκος Αναστασιάδης: Οι αμαρτίες Πανίκου Δημητριάδη, γιατί είπα «δεσμεύομαι» και το δυστύχημα για τον συκοφάντη