Χριστίνα Αριστοδήμου: Αναπτύξεων συνέχεια

Η επανεκκίνηση είναι ένα άκρως απαιτητικό και δύσκολο στοίχημα, που δεν εξαρτάται μόνο από την κάθε εταιρεία ξεχωριστά, επισημαίνει η Χριστίνα Αριστοδήμου director της Aristo Developers, προσθέτοντας πως σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η συλλογικότητα και οι πολιτικές στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τα μέτρα στήριξης, την αξιοποίηση και τη σωστή διαχείριση χρηματοικονομικών πόρων.
 
Τεράστια δοκιμασία
Ανεξάρτητα από την επαναλειτουργία πολλών επιχειρήσεων μετά την περίοδο του lockdown, που επέβαλε η παγκόσμια υγειονομική κρίση με την πανδημία του κορωνοϊού, ο κλάδος της ανάπτυξης γης και των κατασκευών, στον οποίο δραστηριοποιούμαστε, υφίσταται μια τεράστια δοκιμασία. Η παρέμβαση του κράτους, όπως είχε καθήκον, ήταν αποτελεσματική, ως διαφάνηκε, στην προστασία της δημόσιας υγείας, που ήταν προτεραιότητα όλων. Παρόλο, όμως, που λήφθηκαν κάποια μέτρα στήριξης για εργαζομένους και εργοδότες, η έκταση και το βάθος της κρίσης είναι, μέχρι στιγμής, ανυπολόγιστα.

Η συνδεσιμότητα της Κύπρου είναι ακόμα πολύ περιορισμένη, λόγω της υγειονομικής εικόνας που παρουσιάζουν πολλές άλλες χώρες με τις οποίες παραδοσιακά συναλλασσόμαστε και τα πρωτόκολλα ασφαλούς διακίνησης που επιβάλλονται στην προσπάθεια ελέγχου της διασποράς των κρουσμάτων, δυστυχώς, επηρεάζουν αρνητικά την επαναδραστηριοποίησή μας στους προ covid ρυθμούς.

Ενδιαφέρον από εξωτερικές αγορές
Όταν δύο από τους πιο παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, ο τουριστικός και ο κατασκευαστικός, μαζί με τις συνδεόμενες υπηρεσίες και συναφείς τομείς, οι οποίοι συνεισφέρουν μαζί πέραν του 40% στο ΑΕΠ της χώρας, παραλύουν, αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα του πλήγματος στην οικονομία του τόπου. Σήμερα η εγχώρια αγορά παρουσιάζεται μουδιασμένη, λόγω του αισθήματος ανασφάλειας για το τι μέλλει γενέσθαι, ενώ οι εξωτερικές αγορές - τρίτες χώρες, αδυνατούν προς το παρόν να ολοκληρώσουν συμφωνίες αγοραπωλησίας. Υπάρχει, βέβαια, αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο σε ακίνητα, κάτι που οφείλεται, κυρίως, στην έντονη ανάγκη μετακίνησης και μετεγκατάστασης σε ασφαλέστερες περιοχές, όπως η χώρα μας, μέσω των σχεδίων πολιτογράφησης και εξασφάλισης πιστοποιητικών μονίμου διαμονής.

Μέτρα με διάρκεια
Εξυπακούεται ότι τόσο η Aristo Developers όσο και το ευρύτερο συγκρότημα εταιρειών μας είχε συμμορφωθεί πλήρως με τους υγειονομικούς κανονισμούς, με πρωταρχικό μέλημα την προστασία των εργαζομένων, των πελατών και των συνεργατών μας, τηρώντας αυστηρά τα πρωτόκολλα που εξέδιδε και εκδίδει το Υπουργείο Υγείας.

Τα εργοτάξια επαναλειτούργησαν ως ανακοινώθηκε, ώστε να συνεχίσουν τα κατασκευαστικά έργα που είχαν προγραμματιστεί και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις προς τους πελάτες μας σ’ ό,τι αφορά τις ημερομηνίες ολοκλήρωσης και παράδοσης των ακινήτων τους.

Αναπτύξεων συνέχεια
Το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας μας συνεχίζεται. Τα τμήματα μελετών, εσωτερικής διαχείρισης, διοίκησης και εξυπηρέτησης πελατών στην Κύπρο προσαρμόστηκαν σε νέο πρόγραμμα εργασιών, αξιοποιώντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό προηγμένα συστήματα τεχνολογίας για την εσωτερική και την εξωτερική επικοινωνία, την παραγωγή προωθητικού υλικού και την υποστήριξη συνεργατών και πελατών στις απαραίτητες δράσεις τους. Το ευτύχημα είναι ότι σήμερα τα τεχνολογικά δεδομένα και οι διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες παρέχουν τη δυνατότητα εξ αποστάσεως επικοινωνίας και τηλεργασίας, την οποία εφαρμόσαμε εξ’αρχής επιτυχώς.

Ευέλικτα πλάνα
Οι στόχοι μας δεν έχουν αλλάξει. Προσαρμόζουμε το αναπτυξιακό μας πλάνο ανάλογα με τις εξελίξεις και με συνεχείς αναθεωρήσεις στον προϋπολογισμό μας, ώστε να διατηρήσουμε τη ρευστότητα και την ευρωστία μας, επιτυγχάνοντας παράλληλα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η ολοκλήρωση των υπό κατασκευή έργων μας, που αριθμούν 37 σήμερα, είναι προτεραιότητά μας, όπως επίσης, η ανάπτυξη και η εντατικοποίηση των δράσεών μας στο εξωτερικό, με αυστηρό συντονισμό των ομάδων των 10 γραφείων που λειτουργούμε σε Κίνα, Βιετνάμ, ΗΑΕ και ΜΑ, Αφρική, Ρωσία και Ελλάδα για την υποστήριξη υφιστάμενων συνεργασιών, εξυπηρέτηση πελατών και ασφαλώς την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Στοχευμένες πολιτικές
Χρειάζονται σοβαρές και στοχευμένες κλαδικές πολιτικές για την ενίσχυση του τομέα μας. Ευκαιρίες πάντα παρουσιάζονται σε κάθε κρίση, νοούμενου ότι αναγνωρίζονται έγκαιρα και αξιοποιούνται σωστά. Παρατηρείται, πλέον, ανάγκη πλήρους αξιοποίησης της τεχνολογίας και καινοτόμων λύσεων στην καθημερινή λειτουργία της εταιρείας μας σε όλα τα επίπεδα, κάτι που στο παρελθόν ίσως γενικά να παραμελήθηκε από τον δικό μας κλάδο γενικότερα.

Στοίχημα η επανεκκίνηση
Η επανεκκίνηση είναι ένα άκρως απαιτητικό και δύσκολο στοίχημα, που δεν εξαρτάται μόνο από την κάθε εταιρεία ξεχωριστά. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η συλλογικότητα και οι πολιτικές στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τα μέτρα στήριξης, την αξιοποίηση και τη σωστή διαχείριση χρηματοικονομικών πόρων, την παροχή επιπρόσθετων κινήτρων για προσέλκυση νέων επενδύσεων, αλλά και την προσαρμοστικότητα του δημόσιου τομέα στα νέα δεδομένα προς διευκόλυνση της ιδιωτικής δράσης και κατ’ επέκταση της ενίσχυσης της οικονομίας και της ευημερίας του κοινωνικού συνόλου.

Μονόδρομος η επιτυχία
Θέλω να παραμένω αισιόδοξη. Παρόλο που η επίτευξη των στόχων μας θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης και την πιθανή επανάληψή της - την οποία όλοι απευχόμαστε - όπως και την ταχύτητα εξεύρεσης ιατρικής αντιμετώπισης του ιού, οι αντιξοότητες δεν μας καταβάλλουν.
 
Ελπίζω η κοινωνία να συνεχίσει να επιδεικνύει την ίδια υπευθυνότητα μέχρι την τελική αντιμετώπιση της κρίσης, γεγονός που βοηθά στην αναγνώριση της Κύπρου, περισσότερο από ποτέ, ως πολλά υποσχόμενου επενδυτικού προορισμού, σε συνδυασμό πάντα με όλα τα άλλα θετικά χαρακτηριστικά της. Η υπέρβαση των επιπτώσεων της πανδημίας και η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι μονόδρομος και είμαστε αποφασισμένοι να τον διανύσουμε με επιτυχία.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας