Β. Αναστασιάδου: Αυτά τα αναπτυξιακά έργα θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών

Άνευ προηγουμένου είναι η πρόοδος που καταγράφεται όσον τα μεγάλα δημόσια έργα, τα οποία είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε προωθούνται για υλοποίηση. Αξίζει μόνο να αναφερθεί ότι 50 έργα συνολικού κόστους σχεδόν €1 δις. συμπεριλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020.  

Όπως ανέφερε στο InBusinessNews η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου ένας μεγάλος αριθμός έργων σχεδόν €167 εκατ. έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Πιο πρόσφατες υλοποιήσεις μεγάλων έργων που ολοκληρώθηκαν εντός του 2019 ήταν ο παράλληλος δρόμος με το νέο Λιμάνι Λεμεσού, η ολοκλήρωση της Λεωφόρου Αγλαντζιάς και μέρους των λεωφόρων Λάρνακος και Αμμοχώστου στην Αγλαντζιά, η ανακαίνιση/ αναστύλωση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, καθώς και η βελτίωση της Λεωφόρου Περνέρα στο Παραλίμνι.

Την ίδια ώρα, υπό εκτέλεση βρίσκεται σωρεία σημαντικών έργων ύψους €142 εκατ., ανάμεσά τους ο πυροσβεστικός σταθμός Βασιλικού, ο πυροσβεστικός σταθμός Λεμεσού, η Πνευμονολογική Κλινική Νοσοκομείου Κυπερούντας, το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, ο δρόμος Ακρούντας – Διερώνας, το Γενικό Νοσοκομείου Λάρνακας, το οποίο βάσει χρονοδιαγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Νοεμβρίου.

Ταυτόχρονα, όπως επεσήμανε η κ. Αναστασιάδου, σε διαδικασία προσφορών βρίσκονται πολλά έργα αξίας €225 εκατ., μεταξύ των οποίων ο δρόμος Λεμεσού – Σαϊττά, ο οποίος κατακυρώθηκε και η κατασκευή του θα ξεκινήσει στις αρχές του 2020, αλλά και ο αυτοκινητόδρομος Πάφου - Πόλης Χρυσοχούς (τμήμα Αγ. Μαρινόυδα- Στρουμπί), έργο για το οποίο αναμένονται προσφορές μέχρι 15 Νοεμβρίου με διάρκεια κατασκευής τα 3,5 χρόνια.

Ο πολυαναμενόμενος περιμετρικός
Έργο που ξεχωρίζει είναι επίσης ο περιμετρικός αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας (πρώτη φάση, τμήμα μεταξύ Αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας - Λεμεσού και λεωφόρου Τσερίου) κόστους €73,8 εκατ., για το οποίο εντός Νοεμβρίου λήγει η υποβολή προσφορών και αναμένεται η κατασκευή του να διαρκέσει τρία περίπου χρόνια. Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση των πέντε φάσεων και των συνολικά 32 χιλιομέτρων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αποσυμφόρηση της τροχαίας κίνησης μέχρι και 23% στη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού, από τον πρώτο κυκλικό κόμβο στην είσοδο της Λευκωσίας (πριν τα φώτα Ορφανίδη) μέχρι τον κυκλικό κόμβο Αρχαγγέλου (προπονητικό κέντρο ΑΠΟΕΛ).
 

 

Στο στάδιο υποβολής προσφορών βρίσκεται ακόμα ο δακτύλιος που θα περιβάλλει τη Λευκωσία, ανοίγοντας διόδους προς την πρωτεύουσα, το οδικό δίκτυο στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού (€20 εκατ.), για το οποίο αξιολογούνται οι προσφορές και έχει διάρκεια κατασκευής 32 μήνες, καθώς επίσης ένα έργο του Δήμου Πάφου που σχετίζεται με σταθμούς λεωφορείων στις περιοχές Καραβέλλα, Λιμανάκι και Τάφοι των Βασιλέων (€7 εκατ.) που αναμένεται η κατασκευή του να διαρκέσει για 18 μήνες.
 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο και η νέα Βουλή
Μερικά από τα πολυαναμενόμενα έργα στην πρωτεύουσα είναι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και το νέο κτήριο της Βουλής. Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκωσίας βρίσκεται στο στάδιο μελέτης και προετοιμασίας, με τον διαγωνισμό να αναμένεται να προκηρυχθεί στο τέλος του 2020. Όπως εξήγησε, «τέλος του 2022 θα είναι έτοιμο το κέλυφος των τριών βασικών κτηρίων του μουσείου, ενώ η μουσειολογική επένδυση θα ολοκληρωθεί το 2024».

Όσον αφορά το νέο κτήριο της Βουλής, εφόσον έχει ακυρωθεί ο προηγούμενος διαγωνισμός, επί του παρόντος γίνεται επαναξιολόγηση της διαδικασίας με στόχο να επαναπροκηρυχθεί το έργο, επιτυγχάνοντας το χαμηλότερο κόστος.

Εξάλλου, δύο έργα με κόστος €60 εκατ. το καθένα, οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο σχεδιασμού και θα προκηρυχθούν προσφορές αφού ολοκληρωθεί αυτός ο σχεδιασμός, είναι ο δρόμος Αστρομερίτη – Ευρύχου και ο δρόμος Λευκωσίας - Παλαιχωρίου.

Όπως σημείωσε η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, καταγράφεται μία άνευ προηγουμένου πρόοδος στα αναπτυξιακά έργα, τα οποία θα συμβάλουν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

«Είμαστε σε φάση που δεν χωρούν επιστροφές, καθώς τα έργα πρέπει να αρχίσουν», τόνισε σχετικά.


 

 

Πώς θα αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό της Λευκωσίας
Ερωτηθείσα για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λευκωσίας, η κ. Αναστασιάδου τόνισε ότι τροχροδρομούνται διάφορα έργα για απάμβλυνση του προβλήματος, όπως ο περιμετρικός αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας, ο δρόμος Φυτωρίου στην Αγλαντζιά και ο δρόμος Ιπποκράτους Αργυρουπολέως στον Στρόβολο. 

Επένδυση έχει γίνει επίσης στους ποδηλατοδρόμους της Λευκωσίας, καθώς έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση που ενώνει τα πανεπιστήμια της πρωτεύουσας και επόμενο βήμα είναι η δεύτερη φάση του έργου με ποδηλατόδρομο που θα ενώνει τα πανεπιστήμια με την πλατεία Σολωμού.
 

 

Ταυτόχρονα έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τις νέες συμβάσεις δημόσιων επιβατικών μεταφορών τακτικών γραμμών με λεωφορεία, καθώς τον ερχόμενο Ιούλιο λήγουν οι υφιστάμενες συμβάσεις. «Στοίχημά μας είναι να πείσουμε τον κόσμο να εγκαταλείψει τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και να χρησιμοποιήσει τις δημόσιες συγκοινωνίες», υπογράμμισε η υπουργός Μεταφορών, διευκρινίζοντας ότι παράλληλα θα δοθεί έμφαση στη σωστή χρήση των δρόμων, με λωρίδες λεωφορείων και διαβάσεις για πεζούς.

Ακόμα ένα έργο που αναμένεται να επιλύσει τα προβλήματα συμφόρησης βορρά- νότου, στην είσοδο της Λευκωσίας, είναι ένας ανισόπεδος κυκλικός κόμβος στη συμβολή του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού με τη Λεωφόρο Σταυρού.

Ταυτόχρονα, η μονοδρόμηση της Λεωφόρου Καλλιπόλεως, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2020, σε συνδυασμό με την προγραμματιζόμενη μονοδρόμηση της Λεωφόρου Μακαρίου, με δύο λωρίδες για λεωφορεία και μία για οχήματα, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του μποτιλιαρίσματος σε βασικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας