Π. Σιβιτανίδης: Η ζήτηση για ακίνητα θα συνεχιστεί

Η ζήτηση για ακίνητα για Κύπρο θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, υπό την προϋπόθεση ότι βγουν αληθινές οι προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,1% το 2019 και κατά 2,7% το 2020, η απασχόληση αυξηθεί κατά 2,6% το 2019 και 2% το 2020%, οι επενδύσεις αυξηθούν με ρυθμούς ψηλότερους από το ΑΕΠ και το ποσοστό ανεργίας μειωθεί στο 5,9% το 2019.

Αυτό επεσήμανε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Real Estate, Πρόεδρος Τμήματος Real Estate στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, Πέτρος Σιβιτανίδης.

Μιλώντας στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου Ανάπτυξης Γης, ο κ. Σιβιτανίδης τόνισε ότι η συνεχιζόμενη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εξυγίανση και βελτίωση του τραπεζικού συστήματος και τα σχετικά χαμηλά επιτόκια θα υποστηρίξουν τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία της ζήτησης για ακίνητα.

Υπερβάλλουσα ζήτηση για οικιστικά ακίνητα
Αναλύοντας την αγορά, ανέφερε ότι οι τιμές των ακίνητων συνεχίζουν να αυξάνονται οι δείκτες της Κεντρικής Τράπεζας και της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κύπρου δείχνουν μέση ετήσια αύξηση των τιμών των κατοικιών κατά 1.7-1.8% το 2018.

Σύμφωνα με τον δείκτη της Κεντρικής Τράπεζας οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν περισσότερο από τις τιμές των κατοικιών το 2018 (3.7% και 1%, αντίστοιχα), με τις αυξανόμενες τιμές να δείχνουν ότι υπάρχει υπερβάλλουσα ζήτηση για οικιστικά ακίνητα.

Εξάλλου, όπως είπε ο κ. Σιβιτανίδης, με βάση τα πωλητήρια συμβόλαια για όλους τους τύπους ακίνητων η ζήτηση αυξήθηκε κατά 23% τους πρώτους τέσσερεις μήνες του 2019 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2018, ενώ τα πωλητήρια συμβόλαια αυξήθηκαν το 2018 κατά 6% και το 2017 κατά 24%.

Το 2018 κατατέθηκαν συνολικά 9,242 πωλητήρια συμβόλαια που αντιπροσωπεύουν 44% των 21,245 πωλητήριων συμβολαίων που κατατέθηκαν το 2007.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας