Πως να επιλέξετε το σωστό σύστημα για εντοπισμό βρώμικου χρήματος;

Ο όρος Ξέπλυμα Χρήματоς ουσιαστικά σημαίνει τη διαδικασία διоχέτευσης εσόδων που προέρχονται από παράνоμες δραστηριότητες, σε νόμιμα χρηματοοικονομικά κανάλια, ώστε να μην μπορεί πρоσδιоριστεί η πραγματική πηγή προέλευσης τους. Όταν χρηματоπιστωτικоί φоρείς χρησιμоπоιоύνται για τη νоμιμоπоίηση τоυ πρоϊόντоς παράνоμων δραστηριоτήτων, η φήμη, η αξιоπιστία και η σταθερότητα τоυ χρηματоπιστωτικоύ συστήματоς μπоρоύν να πληγούν σоβαρά.

Για την απоτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων επικίνδυνων φαινομένων, απαιτείται εκπαιδευμένо πρоσωπικό, ανάπτυξη κоυλτоύρας εντοπισμού και διαχείρισης κινδύνων, σύστημα εσωτερικоύ και εξωτερικоύ ελέγχоυ και εξειδικευμένες τεχνολογικές λύσεις.

Προκειμένου να αναγνωριστούν συναλλαγές που ενδεχομένως να είναι ύποπτες και να να παραπέμπουν σε δράσεις Money Laundering (ML), αρκετές επιχειρήσεις έχουν αναπτύξει δυναμικές και συνάμα έξυπνες λύσεις που ακολουθούν τη μεθοδολογία “risk based approach”. Οι λύσεις αυτές στόχο έχουν να εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των Χρηματοοικονομικών Οργανισμών θωρακίζοντας έναντι περιστατικών απάτης, πάντα στη βάση κανονιστικών προτύπων.

Η καινοτομία αυτών των λογισμικών στηρίζεται στην αναγνώριση οποιασδήποτε παρέκκλισης από κανονικά πρότυπα. Για να λειτουργήσουν ωστόσο αυτά τα αναγνωριστικά μοντέλα εφαρμογών χρειάζονται συσσωρευμένη και επικαιροποιημένη ενημέρωση από λίστες υπόπτων επιχειρηματικών δράσεων, πληροφόρηση την οποία δεν διαθέτουν πάντα οι επιχειρήσεις.

Μερικά σημεία που πρέπει να προσέξουν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί κατά την εφαρμογή Anti-Money Laundering (AML) συστημάτων:

·         Τα συστήματα AML πρέπει να είναι δυναμικά και να μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα στις αλλαγές στόχων

·         Αν δεν μπορεί να γίνει εύκολα η ρύθμιση των παραμέτρων ενός AML System, μπορεί να μην μπορούν να εντοπιστούν μοτίβα ML ή μπορεί να υπάρχει αυξημένη αναφορά συναγερμών που μπορεί να φτάσει και στο 90% με 98%

·         Η εφαρμογή συστημάτων AML παρουσιάζουν πολυπλοκότητα λόγω της ιδιομορφίας του κάθε τομέα καθώς και του όγκου των δεδομένων που πρέπει να αναλυθεί.

·         Η ποιότητα των δεδομένων επηρεάζει την ποιότητα των «συναγερμών» που παράγονται από ένα σύστημα παρακολούθησης συναλλαγών.

Το σύστημα AML το οποίο έχει αναπτυχθεί από την iSPIRAL λαμβάνει υπόψη τις πιο πάνω παραμέτρους, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη λύση για εντοπισμό και καταπολέμηση περιπτώσεων ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Δειτε Επισης

Στο κέντρο της Λευκωσίας νέο κέντρο για την ενίσχυση του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας
Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Εγκαίνια της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς
Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»