«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»

Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Κύπρου για να εξελιχθεί σε μια οικονομία με γνώμονα την τεχνολογία, αποτελεί κύριο στόχο της νέας γενικής διευθύντριας του TechIsland, Tanya Romanyukha.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο CBN, μοιράστηκε το όραμα και τις προτεραιότητές της, ενώ σκιαγράφησε τον τομέα της τεχνολογίας στην Κύπρο, καθώς και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε βασικά ζητήματα όπως η εκπαίδευση, η στέγαση, καθώς και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τραπεζικό τομέα», σχολίασε, μεταξύ άλλων, όσον αφορά τα προβλήματα του τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, έχοντας διατελέσει Head of Operations του TechIsland από το 2021, η Tanya Romanyukha διαθέτει πέραν των 12 ετών εμπειρίας στο operations management, την ανάπτυξη επιχειρήσεων (business development) και στο venture capital.

Συγχαρητήρια για τη νέα σας θέση στο TechIsland. Ποιο είναι το όραμα και οι προτεραιότητές σας ως νέα γενική διευθύντρια;

Είναι τιμή μου να ηγηθώ της αποστολής μας να μετατρέψουμε την Κύπρο σε ένα δυναμικό νησί της τεχνολογίας. Η εμπιστοσύνη που μου έδειξε το Διοικητικό μας Συμβούλιο αποτελεί κινητήρια δύναμη.

Στόχος μου είναι να βασιστώ στη δυναμική που έχουμε δημιουργήσει τα τελευταία τρία χρόνια, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της Κύπρου να εξελιχθεί σε μια οικονομία με γνώμονα την τεχνολογία.

Όσον αφορά τις προτεραιότητες, φέτος σκοπεύουμε να ενισχύσουμε την συνεργασία μεταξύ του τομέα της εκπαίδευσης και της τεχνολογικής βιομηχανίας. Δίνουμε έμφαση στην επέκταση των δυνατοτήτων στα διεθνή σχολεία.

Δεσμευόμαστε επίσης να στηρίξουμε τη νεότερη γενιά Κυπρίων καλλιεργώντας μια τεχνολογική κουλτούρα μέσω συνεργασιών μεταξύ βιομηχανίας και ακαδημαϊκού χώρου και πρωτοβουλιών, όπως διαλέξεις, καθοδήγηση, open days και άλλα.

Γενικότερα, ποια είναι η τρέχουσα άποψή σας για τον τομέα της τεχνολογίας στην Κύπρο;

Ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο βρίσκεται σε μια αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού.

Το 2022, ο τομέας του ICT αντιπροσώπευε το 13% του ΑΕΠ της χώρας, σημειώνοντας μέσο ρυθμό ανάπτυξης 15% και ξεπερνώντας όλους τους άλλους τομείς της οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Eurostat, από το 2006 έως το 2022, η Κύπρος κατέλαβε την τρίτη θέση στην αύξηση των εργαζομένων σε ειδικούς ICT κατά 145%, ενώ ο μέσος όρος των 27 χωρών της Ε.Ε. ήταν 41% κατά την ίδια περίοδο.

Η ποικιλομορφία της τεχνολογικής μας σκηνής είναι επίσης εντυπωσιακή. Έχουμε τόσες πολλές διαφορετικές εταιρείες, ειδικά σε βασικούς τομείς που γνωρίζουν μεγάλη άνθηση, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η proptech και η βιοτεχνολογία.

Παρά την εντυπωσιακή αυτή ανάπτυξη, ο τομέας δεν είναι απαλλαγμένος από τα προβλήματά του. Ποια είναι αυτά και πώς ενεργεί το TechIsland για να συμβάλει στην επίλυσή τους;

Ο τομέας της τεχνολογίας αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις, αλλά, με εστιασμένες προσπάθειες, μπορούμε να τις ξεπεράσουμε.

Είναι απαραίτητο να γεφυρωθεί το κενό στην αγορά εργασίας ICT για να καταστεί δυνατή η περαιτέρω ανάπτυξη, οπότε η στρατηγική επικεντρώνεται τώρα στην προσέλκυση επαγγελματιών τεχνολογίας υψηλής εξειδίκευσης από το εξωτερικό, ενώ παράλληλα αναβαθμίζονται και επανεκπαιδεύονται τα τοπικά ταλέντα για τη δημιουργία ενός ισχυρού τεχνολογικού εργατικού δυναμικού.

Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, πρέπει να αντιμετωπίσουμε βασικά ζητήματα όπως η εκπαίδευση, η στέγαση και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τραπεζικό τομέα.

Το εκπαιδευτικό σύστημα δέχεται πιέσεις λόγω της αυξημένης ζήτησης για αγγλόφωνα σχολεία και σχολεία με διεθνή προσανατολισμό, γεγονός που αποτελεί βασικό κριτήριο για τους επαγγελματίες της τεχνολογίας που μετακομίζουν με τις οικογένειές τους.

Η υποστήριξη της επέκτασης των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη αυτής της αυξανόμενης ανάγκης.

Το υψηλό κόστος διαβίωσης, ιδίως το κόστος στέγασης, είναι ένα άλλο εμπόδιο και απαιτούνται περαιτέρω πρωτοβουλίες για να γίνει η διαβίωση στην Κύπρο πιο προσιτή για τους ντόπιους και τους επαγγελματίες που μετακομίζουν.

Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, οι τράπεζες στην Κύπρο συχνά δεν κατανοούν σε βάθος τα μοναδικά επιχειρηματικά μοντέλα που δημιουργούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας και τον τρόπο λειτουργίας του οικοσυστήματος venture capital.

Ένα πολύπλοκο περιβάλλον συμμόρφωσης, η χρονοβόρα διαδικασία ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών και η απαίτηση για εξαντλητικό pre-moderation των συναλλαγών εμποδίζουν τη λειτουργική αποτελεσματικότητα και τις δυνατότητες ανάπτυξης των νεοφυών επιχειρήσεων.

Ενώ ορισμένες τράπεζες καταβάλλουν προσπάθειες για τη δημιουργία τεχνολογικών κόμβων ή εξειδικευμένων υπηρεσιών, η συνολική εμπειρία για τις εταιρείες τεχνολογίας που αναζητούν τραπεζικές υπηρεσίες στην Κύπρο εξακολουθεί να είναι ελλιπής.

Πώς βλέπετε τον ρόλο του TechIsland στον τομέα;

Ο ρόλος μας είναι να υποστηρίζουμε και να συνεργαζόμαστε με άλλους ενδιαφερόμενους στον κλάδο της τεχνολογίας που μοιράζονται τη δέσμευσή μας να κάνουμε το νησί ένα καλύτερο μέρος για όλους.

Τα μέλη μας έχουν ενωθεί για να αξιοποιήσουν τις δεξιότητες και τους πόρους τους σε έργα που όχι μόνο ενισχύουν την επιχειρηματική μας υποδομή αλλά και συμβάλλουν στην κοινωνική ευημερία.

Αυτό περιλαμβάνει πρωτοβουλίες στις υποδομές της κοινότητας, την κοινωνική καινοτομία και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Μαζί, δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε την Κύπρο να γίνει γνωστή όχι μόνο για τις τεχνολογικές της δυνατότητες αλλά και ως φάρος κοινοτικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας.

Αυτή η συλλογική προσπάθεια είναι η κατεύθυνση την οποία είμαστε υπερήφανοι που ακολουθούμε.

Δειτε Επισης

CITEA Digital Cyprus Conference: Οι τέσσερις πυλώνες που θα εστιάσει η φετινή διοργάνωση
Microsoft: Παρουσίασε υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης με δυνατότητες… big brother
Σε δυναμική πορεία το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας και στους «strong innovators» η Κύπρος
Το TikTok στα βήματα του YouTube: Δοκιμάζει βίντεο διάρκειας 60 λεπτών
SoftOne Technologies Α.Ε.: Οι τρεις εταιρείες που προχωρούν σε απόκτηση κοινού ελέγχου επί της εταιρείας
Υπηρεσία Data Analytics-As-A-Service: Στρατηγική συνεργασία της TheMagnet®️ με την Analytical Solutions
ΟΟΣΑ: Αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 7% σε μια 10ετία θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη
Δημήτρης Σκουρίδης: Προς αξιοποίηση στην υγειονομική περίθαλψη η τεχνητή νοημοσύνη
Πώς το ΑΙ κάνει πιο αποτελεσματικό το ERP
«GROW with SAP»: Υιοθετήστε το cloud ERP με τη Supernova