Δείκτης ΣΠΟΔ: Ανάκαμψη οικονομίας σε περιβάλλον αβεβαιότητας

  20/10/2021 09:17
Δείκτης ΣΠΟΔ: Ανάκαμψη οικονομίας σε περιβάλλον αβεβαιότητας

Δείκτης ΣΠΟΔ: Ανάκαμψη οικονομίας σε περιβάλλον αβεβαιότητας

  20/10/2021 09:17

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρο κατέγραψε ετήσια αύξηση 11.3% τον Σεπτέμβριο του 2021, φτάνοντας σε επίπεδο 114.5, μετά από ετήσιες αυξήσεις 10.8% τον Αύγουστο και 11.0% τον Ιούλιο (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Θετικός καταγράφεται ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου, θετική επίδραση στο ΣΠΟΔ και στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα ασκούν οι τουριστικές αφίξεις και ο όγκος λιανικών πωλήσεων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021. Επιπλέον, στη θετική ετήσια απόδοση του ΣΠΟΔ το Σεπτέμβριο εξακολουθεί να συμβάλλει ο συνολικός αριθμός πωλητήριων εγγράφων ακινήτων.

Το ίδιο ισχύει και για τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, των οποίων ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης κατά τους δύο προηγούμενους μήνες, αναστράφηκε. Ωστόσο, σημειώνεται ότι, η αναστροφή του ρυθμού μεγέθυνσης των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες δυνατόν να οφείλεται, εν μέρει, στο νέο διάταγμα υποχρεωτικής χρήσης των πιστωτικών καρτών στον τομέα του λιανικού εμπορίου.

Επιπρόσθετα, θετική επίδραση στο ΣΠΟΔ ασκούν και οι Δείκτες Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Κύπρο και την ευρωζώνη, ο οποίοι ενισχύθηκαν το Σεπτέμβριο του 2021 σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2020 λόγω της ενδυνάμωσης της εμπιστοσύνης σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς πλην του κατασκευαστικού τομέα στην Κύπρο. Στον αντίποδα, στη συγκράτηση της ετήσιας ανόδου του Δείκτη το Σεπτέμβριο συμβάλλουν ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η σημαντική ετήσια άνοδος της τιμής του πετρελαίου Brent Crude.

Καταλήγοντας, η καταγραφή θετικών ετήσιων ρυθμών μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ κατά τα τελευταία δύο τρίμηνα του 2021 υποδηλώνει την πορεία προς ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, η οποία όμως, συνεχίζει να εξαρτάται από τη μελλοντική πορεία της πανδημίας COVID-19. Περαιτέρω πληροφορίες όσον αφορά τη μεθοδολογία κατασκευής του ΣΠΟΔ βρίσκονται στην ιστοσελίδα: Cyprus Composite Leading Economic Index (CCLEI)

Σημειώσεις:

  1. Ο Δείκτης ΣΠΟΔ δημιουργήθηκε με βάση το οικονομετρικό μοντέλο των Aruoba, Diebold και Scotti (ADS) (2009).
  2. Ο ΣΠΟΔ για το μήνα Σεπτέμβριο του 2021 κατασκευάστηκε στη βάση διαθεσιμότητας της τιμής του πετρελαίου (Brent Crude), του ΔΟΚ στην ευρωζώνη και στην Κύπρο, του συνολικού αριθμού πωλητήριων εγγράφων ακινήτων, της αξίας των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, καθώς και των υψηλής συχνότητας δεδομένων των αφίξεων επιβατών και του όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για το μήνα Σεπτέμβριο, ενώ ο όγκος λιανικών πωλήσεων εκτιμήθηκε στη βάση των τελευταίων διαθέσιμων πληροφοριών σε μια σειρά οικονομικών δεικτών.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας