Προκρίνει… σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αυστηροποιήσει τη νομισματική της πολιτική για να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις και δεν μπορεί να αναβάλει αυτή την κίνηση λόγω της χρηματοδότησης των κρατών της ζώνης του ευρώ, δήλωσε ο αξιωματούχος της Bundesbank, Jens Weidmann, στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι χώρες της ευρωζώνης έχουν αυξήσει τον δανεισμό τους για να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού, και αυτό τις αφήνει ενδεχομένως εκτεθειμένες σε αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους εάν η ΕΚΤ δεν «σφίξει» την πολιτική της για να αντιμετωπίσει την ανοδική πίεση στις τιμές.

«Η ΕΚΤ δεν είναι εκεί για να φροντίσει για την φερεγγυότητα των κρατών», δήλωσε ο Weidmann, του οποίου ο ρόλος ως προέδρου της γερμανικής Bundesbank του δίνει θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ.

«Εάν οι προοπτικές του πληθωρισμού αυξηθούν με βιώσιμο τρόπο, η ΕΚΤ θα πρέπει να ενεργήσει σύμφωνα με τον στόχο σταθερότητας των τιμών της», δήλωσε ο Weidmann.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ξανά και ξανά ότι θα σφίξουμε τη νομισματική πολιτική εάν το απαιτούν οι προοπτικές των τιμών. Δεν μπορούμε τότε να λάβουμε υπόψη το κόστος χρηματοδότησης των κρατών», πρόσθεσε.

Μετά τη συνεδρίαση της 22ας Ιουλίου, η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να ενισχύσει τον υποτονικό πληθωρισμό και προειδοποίησε ότι η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Delta του κορωνοϊού ενέχει κίνδυνο για την ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Δειτε Επισης

Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων