Ελληνική Τράπεζα: Με ισχυρά όπλα στη μάχη για επιστροφή στην ανάκαμψη

Κομβικός είναι ο ρόλος των τραπεζών στις προσπάθειες επανεκκίνησης της κυπριακής οικονομίας, η οποία βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις, συνεπεία της πανδημίας. Με στόχο την επιστροφή σε συνθήκες ανάκαμψης το συντομότερο δυνατόν, η Ελληνική Τράπεζα θεώρησε υποχρέωσή της το να λειτουργήσει υποβοηθητικά, ενισχύοντας τις προσπάθειες της Πολιτείας αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνική Τράπεζα ενημέρωσε ήδη το υπουργείο Οικονομικών για τη συμμετοχή της στο Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίων για νέα στεγαστικά δάνεια, που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 27 Μαΐου 2020. Όπως είναι γνωστό, το Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια, περιλαμβάνεται στα 13 σχέδια που εξήγγειλε το τελευταίο χρονικό διάστημα η Κυβέρνηση για στήριξη της οικονομίας. 

Η Ελληνική Τράπεζα είναι σε θέση να ενισχύσει τις προσπάθειες του κράτους για επανεκκίνηση της οικονομίας και την επιστροφή της σε συνθήκες ανάκαμψης, έχοντας μερικά πολύ ισχυρά όπλα στη φαρέτρα της, όπως είναι η ρευστότητα και η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια που διαθέτει.

Με τη συμμετοχή της στο Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίων, η Τράπεζα στοχεύει στη στήριξη των νοικοκυριών για τη σύναψη δανείων ιδιοκατοίκησης, μέσα από την επιδότηση του επιτοκίου. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η οικονομία και τονώνεται η απασχόληση, σε μία περίοδο που άρχισαν ήδη να φαίνονται οι συνέπειες της πανδημίας στην κυπριακή οικονομία, στις επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίων αφορά δάνεια που εγκρίθηκαν ή πρόκειται να εγκριθούν από 1/3/2020 μέχρι 31/12/2020 για σκοπούς ιδιοκατοίκησης και συγκεκριμένα την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας (περιλαμβανομένου και μέρους του δανείου για την αγορά του οικοπέδου). Η μέγιστη διάρκεια επιδότησης του επιτοκίου θα είναι τέσσερα χρόνια και θα επιδοτείται το επιτόκιο μέχρι 1,5 ποσοστιαία μονάδα (150 μονάδες βάσης). Δέον να σημειωθεί ότι το ύψος του δανείου δεν πρέπει να υπερβαίνει τις €300.000, ενώ εξαιρούνται στεγαστικά δάνεια των οποίων το επιτόκιο επιχορηγείται από άλλα ειδικά σχέδια της κυβέρνησης. Νοείται ότι οι δικαιούχοι είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν πρόσφατη βεβαίωση (όχι προγενέστερη των 30 ημερών) για διευθετημένες ή σε ρύθμιση φορολογικές οφειλές και υποχρεώσεις τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες γύρω από το Σχέδιο από τα καταστήματα της Ελληνικής Τράπεζας  και λειτουργό πελατείας. Εφόσον πληρούν τα κριτήρια που έχουν καθοριστεί, μπορούν να υποβάλλουν αμέσως την αίτησή τους για επιδότηση των επιτοκίων του νέου στεγαστικού τους δανείου.

Δειτε Επισης

Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων