Τρ. Κύπρου: Καθυστερεί το Helix 2 λόγω COVID-19

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε πως λόγω της αστάθειας που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού η πώληση πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), γνωστή ως Helix 2 θα πάρει περισσότερο χρόνο απ΄ ότι αναμενόταν και ότι προχωρεί σε αναγνώριση πρόσθετων προβλέψεων ύψους €75 εκατομμυρίων, που θα περιληφθούν στα οικονομικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2019.
 
«Στο πλαίσιο της αστάθειας της αγοράς που προκύπτει από την πανδημία του COVID-19, ο όμιλος συνεχίζει να εργάζεται με τους συμβούλους του προς την κατεύθυνση της χαρτοφυλακίου ΜΕΔ. Λόγω των επικρατουσών συνθηκών της αγοράς και των επιχειρησιακών συνθηκών, η διαδικασία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από ότι αρχικά αναμενόταν», αναφέρει ανακοίνωση της τράπεζας.
 
Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα εκτιμούσε ότι η πώληση του πακέτου ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων αναμενόταν να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους.
 
«Στο πλαίσιο των αναμενόμενων ζημιών υπό το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Πρότυπο Αναφοράς 9 (IFRS 9), η τράπεζα αναμένει να αναγνωρίσει πρόσθετες προβλέψεις €75 εκατ. στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το 4ο τρίμηνο του 2019, με αρνητικό κεφαλαιακό αντίκτυπο πέριξ του 0,45%,» αναφέρει η τράπεζα, προσθέτοντας πως με την ολοκλήρωση της συναλλαγής οι κεφαλαιακοί δείκτες θα ευνοηθούν από την μείωση των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων, υπό την αίρεση των εποπτικών εγκρίσεων.
 
Η τράπεζα τονίζει πάντως σημειώνει ότι συνεχίζει να λειτουργεί με σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα, που ανερχόταν σε €3 δισ στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2019, ενώ ο δείκτης κυρίων κεφαλαίων κατηγορίας 1 και η συνολική κεφαλαιακή επάρκεια ανερχόταν στο 14,9% και 17,9% αντίστοιχα προσαρμοσμένους στην πώληση του μεριδίου στην CNP και το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, δείκτες πολύ πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις.

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά