Κύπρος: Η μεγαλύτερη συρρίκνωση καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων

Συνέχισαν να συρρικνώνονται οι πιστώσεις για καταναλωτικά δάνεια στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ολλανδία τον Ιανουάριο του 2019, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, ενώ αρνητική εικόνα παρουσίασαν και οι πιστώσεις για στεγαστικά δάνεια στις Κύπρο, Λετονία, Ελλάδα και Ισπανία.
 
Αυτό αναφέρει σε αναθεωρημένη μακροοικονομική ανάλυση του για την οικονομία της Ευρωζώνης ο καναδικός οίκος, ο οποίος αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Η Κύπρος κατέγραψε τον Ιανουάριο του 2019 τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των πιστώσεων για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια κατά 27,4% και κατά 21,9%, αντίστοιχα.
 
Ειδικότερα, ο DBRS αναφέρει ότι οι καταναλωτικές πιστώσεις στη Ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν κατά 6,1%, σε ετήσια βάση, τον Ιανουάριο, ενώ ο στεγαστικός δανεισμός αυξήθηκε κατά 3,5%, σε ετήσια βάση, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
 
Αναφέρει ότι οι καταναλωτικές πιστώσεις ήταν ισχυρότερες τον Ιανουάριο, σε ετήσια βάση, στο Βέλγιο (+21,1%), στην Ισπανία (+12%) και στη Σλοβενία (+11,8%), ενώ συνέχισαν να συρρικνώνονται στην Κύπρο (-27,4%), στην Ελλάδα (-16,9%) και στην Ολλανδία (-2,9%).
 
Ομοίως, σύμφωνα με τον οίκο, η αύξηση των πιστώσεων για στεγαστικά δάνεια ήταν ισχυρότερη στη Σλοβακία (+11,2%), στη Μάλτα (+8,8%), στο Βέλγιο (+8,6%) και στη Λιθουανία (+8,5%), με τις πιστώσεις να παρουσιάζουν αρνητική εικόνα στη Λετονία (-5,3%), στην Κύπρο (-21,9%), στην Ελλάδα (-3,7%) και στην Ισπανία (-1,1%), ενώ στάσιμες παρέμειναν στην Πορτογαλία.

Η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο DBRS, ανήλθε στο 4ο τρίμηνο του 2018 στο 3,8%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ενώ το ποσοστό ανεργίας ανήλθε τον Ιανουάριο του 2019 στο 7,4% με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται τον ίδιο μήνα στο 2,1%. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν το 2ο τρίμηνο του 2018 στο 34,1% του συνόλου των χορηγήσεων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων