Υπόθεση MIG: Οδηγός και για τις άλλες προσφυγές δισεκατομμυρίων;

Μπορεί να κερδήθηκε η μάχη στην πολύκροτη υπόθεση της προσφυγής της Marfin Investment Group (MIG), του Αλέξανδρου Μπακατσέλου και άλλων 17 Ελλήνων επενδυτών με την Κυπριακή Δημοκρατία να δικαιώνεται στα τέλη Ιουλίου από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο στο Παρίσι και τους αιτούντες να βλέπουν τις ελπίδες τους να γκρεμίζονται για αποζημιώσεις ύψους €1,2 δις, αλλά έπονται περισσότερες μάχες ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, καθώς εκκρεμούν κι άλλες υποθέσεις που σχετίζονται με την τραπεζική κρίση του 2013 και το κούρεμα καταθέσεων και ελληνικών ομολόγων.

Θεόδωρος Αδαμακόπουλος κλπ Vs Κυπριακή Δημοκρατία
Το Δεκέμβριο του 2015 ομάδα 954 φυσικών και νομικών προσώπων από Ελλάδα και Λουξεμβούργο προσέφυγαν στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας διεκδικώντας αποζημιώσεις (υπόθεση CIRDI n° ARB/15/49). Οι αιτούντες διεκδικούν αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν από καταθέσεις και ομόλογα που είχαν σε Λαϊκή Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου, λόγω της απόφασης της Κυπριακής Δημοκρατίας για bail-in. Η προσφυγή έγινε με τον ισχυρισμό για παραβίαση της διμερούς διεθνούς σύμβασης σχετικά με την αμοιβαία προώθηση και προστασία των επενδύσεων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος με ημερομηνία 30/03/1992.
 
Διαβάστε ακόμα: Φοιτητικά διαμερίσματα: Στα ύψη οι τιμές των ενοικίων

Τον Σεπτέμβριο του 2016 διορίστηκε πρόεδρος της Επιτροπής για την υπόθεση και τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε η πρώτη ακρόαση της υπόθεσης διά τηλεφώνου. Η δεύτερη ακρόαση πραγματοποιήθηκε τον περασμένη Ιανουάριο στο Λονδίνο, ενώ η όλη δικαστική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη με την υποβολή εγγράφων κι από τις δύο πλευρές.
 
Διαβάστε ακόμα: Πώς επηρεάζεται η Κύπρος από το τουρκικό κραχ

Τράπεζα Κύπρου Vs Ελληνική Δημοκρατία
Η Τράπεζα Κύπρου κατέθεσε προσφυγή ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, τον Φεβρουάριου του 2017, εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αφορμή, για την προσφυγή το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου (PSI) το 2012. Η προσφυγή έγινε στη βάση της διακρατικής συμφωνίας του 1992 μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί πως η Τράπεζα Κύπρου δέχθηκε ζημία 1,7 δισ. ευρώ από το PSI των ελληνικών ομολόγων και την απομείωσή τους κατά 74%.

Η πρώτη ακρόαση πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2017 και η όλη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη με τις δύο πλευρές να ανταλλάζουν θέσεις ενώπιον του Δικαστηρίου σε ό,τι αφορά θέματα διαδικασίας και εμπιστευτικότητας πληροφοριών.
 
Διαβάστε ακόμα: Αυτά τα έργα αναβαθμίζουν τις ορεινές κοινότητες

Λαϊκή Τράπεζα Vs Ελληνική Δημοκρατία
Προσφυγή στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας κατέθεσε τον Ιούλιο 2014 η Λαϊκή Τράπεζα, αξιώνοντας αποζημιώσεις.

Οι αποζημιώσεις που αξιώνει η Λαϊκή Τράπεζα ανέρχονται σε €4 δισ. και η προσφυγή βασίζεται κατά πρώτον στον κατ’ ισχυρισμόν παράβαση από την Ελλάδα της συμφωνίας που υπέγραψε με την Κύπρο στις 30 Μαρτίου του 1992 για την αμοιβαία προώθηση και προστασία των επενδύσεων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εμπίπτει η αξίωση αποζημίωσης για τις απώλειες και τις ζημιές που υπέστη η Λαϊκή από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ανταλλαγής κρατικών ομολόγων PSI+, επικαλούμενη ότι επένδυσε σε ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας €2,8 δισ. ευρώ τα οποία εν συνεχεία κουρεύτηκαν.

Κατά δεύτερο, η προσφυγή αφορά την αντισυμβατική μεταχείριση από την Ελλάδα της επένδυσης στη Marfin Egnatia Bank και την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος Α.Ε., θυγατρική της στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το αιτιολογικό της προσφυγής, οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να παράσχουν σε αυτές χρηματοδοτική στήριξη μέσω του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ως και έκτακτη ρευστότητα μέσω του ELA.

Σημειώνεται πως με το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων (PSI), η Λαϊκή Τράπεζα τον Ιούνιο του 2012 αντιμετώπισε το πρώτο σοβαρό πρόβλημα και χρειάστηκε να λάβει κρατική στήριξη €1,8 δισ. ευρώ

Δειτε Επισης

Οι βέλτιστες τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν στο σχέδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ
DHL Express Κύπρου: Η συνεργασία με Yellow Applications για το λογισμικό Exelsys HCM-Ορόσημο για την εταιρεία
Δωρεάν υπηρεσίες και μειωμένες χρεώσεις από την Ελληνική Τράπεζα για τους πελάτες της
Η νέα γραφειακή ανάπτυξη αξίας 3,5 εκατ. ευρώ στη Λάρνακα-Πού χωροθετείται και τι θα περιλαμβάνει
Bowling Boutique Bar & Grill: Ο νέος χώρος bowling που αφίχθηκε στην Έγκωμη (photos)
Φ. Στασόπουλος: Από πού πηγάζει η αύξηση κερδοφορίας της Ελληνικής-Θετική εξέλιξη η συμμετοχή της Eurobank
Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
Οι επενδύσεις που σχεδιάζουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έως το 2026 και η θέση της Κύπρου
Ανακαινίσεις ξενοδοχείων-Πυρετώδεις εργασίες και ολικό λίφτινγκ μονάδων στα σκαριά
Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού GOLD: Hail to the Chief Financial Officer