Πώς επηρεάζεται η Κύπρος από το τουρκικό κραχ

Επιπτώσεις στον τουρισμό, στο εμπόριο και την οικονομία τόσο της Τουρκίας όσο και των κατεχομένων αναμένεται να επιφέρει η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, η οποία οδήγησε σε βαθιά ύφεση την οικονομία της Τουρκίας.

Όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι στο InBusinessNews, η κρίση στην τουρκική οικονομία δεν εμφανίστηκε από το πουθενά, εξηγώντας παράλληλα ότι οποιαδήποτε κρίση τέτοιου μεγέθους πάντα εμπερικλείει κινδύνους, δεδομένου ότι δεν μπορεί να προβλέψει κανείς ποια θα είναι η αντίδραση της Άγκυρας.

Διαβάστε ακόμα: Υπόθεση MIG: Οδηγός και για τις άλλες προσφυγές δισεκατομμυρίων;

Την ίδια ώρα, καθίσταται σαφές ότι επιπτώσεις αναμένεται να προκύψουν και σε πολιτικό επίπεδο, σε περίπτωση που επηρεαστεί η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό.

Ήταν θέμα χρόνου το κραχ
Στη μεγάλη ανάπτυξη των τελευταίων ετών που χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από φτηνό εξωτερικό δανεισμό αποδίδει την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σωφρόνης Κληρίδης, επισημαίνοντας ότι η επιθετική πολιτική των ΗΠΑ και του Ντόναλντ Τραμπ επιδείνωσε την κατάσταση φέρνοντας την οικονομία της Τουρκίας στο χείλος του γκρεμού.

Όπως εξήγησε, η κρίση δεν εμφανίστηκε από το πουθενά, αλλά αποτελεί την κορύφωση μια πορείας που είχε ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες. Με δεδομένη την έλλειψη διάθεσης από την Τουρκική κυβέρνηση να λάβει έγκαιρα διορθωτικά μέτρα, ήταν θέμα χρόνου να έρθει η στιγμή που θα χρειαζόταν να παρθούν δραστικές αποφάσεις. «Όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, οι κρίσεις χρέους εκτυλίσσονται σιγά σιγά, και όταν δεν λαμβάνονται οι κατάλληλες αποφάσεις για να τις αναχαιτίσουν, φτάνει η στιγμή που γίνεται το κραχ και πλέον η ζημιά ανεπανόρθωτη και οι επιλογές είναι πολύ περιορισμένες», επεσήμανε ο κ. Κληρίδης, σημειώνοντας ότι η τουρκική λίρα ακολουθούσε πτωτική πορεία εδώ και χρόνια, όμως η κατάσταση άρχισε να επιδεινώνεται επικίνδυνα τους τελευταίους 4-5 μήνες και να φτάνει στην κατάρρευση τις τελευταίες μέρες. 

Διαβάστε ακόμα: Φοιτητικά διαμερίσματα: Στα ύψη οι τιμές των ενοικίων

Πώς θα κερδίσουμε πόντους
Παράλληλα, ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι ενδεχόμενες επιπτώσεις για την Κύπρο πιθανόν να προκύψουν αφενός σε πολιτικό επίπεδο, σε περίπτωση που επηρεαστεί η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, και αφετέρου σε οικονομικό επίπεδο, καθώς η συνέχιση αυτής της κατάστασης θα επηρεάσει αναπόφευκτα την οικονομία των κατεχομένων, δημιουργώντας προβλήματα και αβεβαιότητα.

«Οποιαδήποτε κρίση τέτοιου μεγέθους πάντα εμπερικλείει κινδύνους, μιας και δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει η Τουρκία», ανέφερε ο Σωφρόνης Κληρίδης, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά, παρόλο που δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλές δυνατότητες αντίδρασης από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα κατεχόμενα και ίσως με κάποιες κινήσεις να κερδίσουμε πόντους από αυτή την ιστορία, αναδεικνύοντας την Κυπριακή Δημοκρατία ως μια επιλογή σταθερότητας και προοπτικής», πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης.

Διαβάστε ακόμα: Αυτά τα έργα αναβαθμίζουν τις ορεινές κοινότητες

Ο «φτηνός» τουρισμός σε Τουρκία και κατεχόμενα
Αναπόφευκτες επιπτώσεις στον τουρισμό της Τουρκίας και των κατεχομένων, που αποτελούν ανταγωνιστικούς προορισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξαιτίας της ραγδαίας υποτίμησης της τουρκικής λίρας διαβλέπει ο οικονομολόγος και βουλευτής ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, επισημαίνοντας ότι η βουτιά του τουρκικού νομίσματος θα μειώσει το κόστος των τουριστικών πακέτων καθιστώντας τα πιο ελκυστικά.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι παρόλο που η λίρα έχει χάσει περίπου το 50% της αξίας της, εντούτοις θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός που οδηγεί σε αύξηση των τιμών κατά 18-20% ετησίως. «Η υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος δεν θα αντικατοπτρίζει πλήρως τη μείωση στην τιμή του τουριστικού πακέτου λόγω του υψηλού πληθωρισμού», εξήγησε σχετικά ο κ. Μαυρίδης.

Παράλληλα, δεδομένο θεωρείται ότι οι Ελληνοκύπριοι που επισκέπτονται τα κατεχόμενα θα τύχουν συναλλαγών χαμηλότερου κόστους σε σχέση με προηγουμένως.

Ο Ερντογάν τα κάνει χειρότερα
Την ίδια ώρα, εκτός από τον τουρισμό, η Τουρκία αναμένεται να επωφεληθεί στον τομέα των εξαγωγών, νοουμένου ότι τα τουρκικά προϊόντα/υπηρεσίες θα καταστούν πιο φτηνά, συμβάλλοντας στην αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας.

Ωστόσο, χαριστική βολή για την τουρκική οικονομία έχει χαρακτηριστεί από πολλούς η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ για επιβολή υψηλότερων δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Μάριο Μαυρίδη, δεν μπορεί να προβλεφθεί κατά πόσο οι συγκυρίες αυτές είναι προσωρινές ή μόνιμες, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ενδείξεις και όχι τετελεσμένες καταστάσεις.

«Οι αγορές ανησυχούν και βυθίζουν την τουρκική λίρα, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς η Τουρκία δεν αφήνει την Κεντρική Τράπεζα να λειτουργήσει ανεξάρτητα και να αυξήσει τα επιτόκια, όπως θα έπρεπε, την στιγμή που ο ιδιωτικός δανεισμός παραμένει τεράστιος», τονίζει ο οικονομολόγος και βουλευτής ΔΗΣΥ.

Δειτε Επισης

Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
«Η Κύπρος συνηγορεί από καιρό υπέρ της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου»
Νέα εποχή στις οικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο
Ανακαινίσεις ξενοδοχείων-Πυρετώδεις εργασίες και ολικό λίφτινγκ μονάδων στα σκαριά
Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού GOLD: Hail to the Chief Financial Officer
Eurobank Hub: Εκεί που κτυπά η καρδιά της τράπεζας και κτίζεται η τεχνολογική ανάπτυξη του ομίλου (pics)
Οι επιδόσεις των αεροδρομίων μας... Αύξηση επιβατικής κίνησης πέραν του 20% σε βάθος πενταετίας (πίνακες)
Υπουργείο Γεωργίας: Καλεί τους γεωργούς σε συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή διαβούλευση για την ΚΑΠ
ΧΑΚ: Προχωρά σε παράλληλη εισαγωγή EMTNs της Κ.Δ. στην Αγορά Ομολόγων του
Επαναρχίζουν οι εργασίες για το τερματικό στο Βασιλικό-Τι δηλώνει ο Παπαναστασίου και η ανακοίνωση της CPP