Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Φοιτητικά διαμερίσματα: Στα ύψη οι τιμές των ενοικίων

Μπορεί η δημιουργία περισσότερων φοιτητικών εστιών φέτος να δίνει μια λύση στο πρόβλημα της εξεύρεσης στέγασης για κάποιους φοιτητές, ωστόσο το πρόβλημα των υψηλών ενοικίων και των δυσεύρετων διαμερισμάτων εξακολουθεί να παραμένει. 
 
Ακριβά και δυσεύρετα είναι για άλλη μια χρονιά τα φοιτητικά διαμερίσματα τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό, με τις τιμές να κυμαίνονται στα ίδια περίπου με τα περσινά, υψηλά επίπεδα.
 
Διαβάστε ακόμα: Υπόθεση MIG: Οδηγός και για τις άλλες προσφυγές δισεκατομμυρίων;
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων και Διευθυντή της FOX Smart Estate Agency, Γιώργο Μουσκίδη, οι τιμές διάθεσης φοιτητικών διαμερισμάτων διαμορφώνονται ως ακολούθως:
 
Διαβάστε ακόμα: Πώς επηρεάζεται η Κύπρος από το τουρκικό κραχ
 
Στην δυτική Λευκωσία και ειδικότερα στην Έγκωμη, όπου υπάρχει και σε εντονότερο βαθμό το πρόβλημα έλλειψης φοιτητικών σπιτιών, ένα στούντιο προσφέρεται κατά μέσο όρο στην τιμή των €400 με €450 ευρώ, τιμή η οποία αυξάνεται κατακόρυφα σε μηνιαία βάση αν συνυπολογίσει κανείς το κόστος ρεύματος, νερού, διαδικτύου κτλ. Επίσης, ένα μονάρι (διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου) κυμαίνεται μεταξύ €500 και €600.
 
Διαβάστε ακόμα: Αυτά τα έργα αναβαθμίζουν τις ορεινές κοινότητες
 
Οι φθηνότερες περιοχές
Περίπου 10% φθηνότερο είναι το ενοίκιο για στούντιο και διαμερισμάτα, τα οποία βρίσκονται λίγο εκτός πυρήνα Έγκωμης, όπως Λακατάμια, Στρόβολος, Καϊμακλί, Άγιος Παύλος, Άγιος Δομέτιος, Παλλουριώτισσα κτλ. Στις εν λόγω περιοχές, η τιμή ενοικίασης ενός στούντιο κυμαίνεται γύρω στα €400, ενώ ενός διαμερίσματος με ένα υπνοδωμάτιο, η τιμή είναι κοντά στα €450 - €550.
 
Οι τιμές στις εστίες
Η επικείμενη λειτουργία, στις αρχές Οκτωβρίου, των νέων φοιτητικών εστιών στην Έγκωμη, αναμένεται να μειώσει το διαχρονικό πρόβλημα έλλειψης στέγης για τους φοιτητές που σπουδάζουν στα δύο μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της περιοχής. Οι νέες εστίες θα προσφέρουν, τουλάχιστον για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, περίπου 800 επιπλέον φοιτητικά δωμάτια, απαμβλύνοντας εν μέρει το πρόβλημα. Σύμφωνα με τον κ. Μουσκίδη, τα δωμάτια που διατίθενται στις φοιτητικές εστίες είναι της τάξης των 20 τ.μ., με δικό τους μπάνιο και μικρή κουζίνα και η τιμή για το κάθε ένα κυμαίνεται μεταξύ €450 με €550, περιλαμβανομένων λογαριασμών ρεύματος, νερού και internet.
 
Λίγο φθηνότερη είναι η μηνιαία διαμονή σε φοιτητικές εστίες που βρίσκονται στην περιοχή κοντά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα συγκεκριμένα μικρά διαμερίσματα διατίθενται στην τιμή των €420 - €480.
 
«Τσιμπάει» και η Λεμεσός
Παρόμοια εικόνα επικρατεί και στη Λεμεσό. Οι τιμές των φοιτητικών διαμερισμάτων εκεί βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα με της Έγκωμης, ενώ σύμφωνα με τον κ. Μουσκίδη, αν ο φοιτητής επιλέξει να διαμείνει σε πιο προνομιακή περιοχή, πχ στην τουριστική περιοχή, τότε η τιμή αναβαίνει, τουλάχιστον κατά €10. Για παράδειγμα, ένα μονάρι στην τουριστική της Λεμεσού ενοικιάζεται περίπου προς €700 - €750.
 
Διαμέρισμα ούτε για δείγμα…
Ερωτηθείς αναφορικά με τη διαθεσιμότητα διαμερισμάτων για φοιτητές, τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό, ο κ. Μουσκίδης ανέφερε πως «δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα». Τόνισε ότι πολλοί φοιτητές, συνειδητοποιώντας το πρόβλημα, επιλέγουν άλλες λύσεις. Είτε συγκατοικούν τρεις μαζί σε τριάρι διαμέρισμα για να μοιράζονται τα έξοδα, είτε επιλέγουν να διαμένουν σε απόσταση από τα πανεπιστήμια τους και σε περιοχές εκτός πόλεων και να πηγαινοέρχονται, είτε ακόμα και να ενοικιάζουν πολύ παλιά διαμερίσματα, των οποίων η τιμή είναι πολύ χαμηλότερη.
 
Σταθερές τουλάχιστον για φέτος οι τιμές
Ερωτηθείς για το κατά πόσον βλέπει μείωση των τιμών των διαμερισμάτων το επόμενο διάστημα λόγω και της προσθήκης των κλινών των φοιτητικών εστιών, ο κ. Μουσκίδης απάντησε αρνητικά. Όπως ανέφερε, οι τιμές δύσκολα θα μειωθούν, αντίθετα εκτιμά ότι τουλάχιστον για φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια, θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με φέτος. Όπως εξήγησε, πλέον αδειάζουν διαμερίσματα, λόγω της μετακόμισης πολιτών σε καινούριες πολυκατοικίες. Ωστόσο, λόγω και της αύξησης των τιμών των υλικών κατασκευής αλλά και της προσθήκης αυστηρότερων και δαπανηρότερων προδιαγραφών κατασκευής κτηρίων από την ΕΕ, οι τιμές πώλησης και συνεπώς ενοικίασης διαμερισμάτων στα επόμενα χρόνια αναμένεται να ανεβούν περαιτέρω.
 

Δειτε Επισης

Παραδόθηκε νέο αντιπλημμυρικό έργο στη Λάρνακα
SKY από την AΝΤΟNIS ZENIOS DEVELOPMENTS LTD
Η νέα γραφειακή ανάπτυξη αξίας 3,5 εκατ. ευρώ στη Λάρνακα-Πού χωροθετείται και τι θα περιλαμβάνει
Στην τελική ευθεία για το Πάρκο Χρωμάτων στην Πάφο (pics)
INDEX: Η Λάρνακα είναι το ανερχόμενο hotspot για επενδυτές και αγοραστές κατοικιών
Altamira Real Estate: 300+ αγροτεμάχια από €2 το τετραγωνικό μέτρο
AstroBank: Προς πώληση ημιτελής κατοικία, οικιστικά και εμπορικά ακίνητα
Στο τελικό στάδιο οι εργασίες για το μουσείο Λεμεσιανού Καρναβαλιού (photos)
Ετοιμοπαράδοτες κατοικίες και διαμερίσματα παρουσιάζει η Altamira Real Estate
CYENS: Εντυπωσιάζει η αποκατάσταση της Παλιάς Δημοτικής Αγοράς Λευκωσίας (photos)