Μάρτιο του 2017 ολοκληρώνεται η πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής

Μέχρι το Μάρτιο του 2017 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης όλων των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής, ενώ την προσεχή Τετάρτη (19 Οκτωβρίου) o Ειδικός Διαχειριστής Κρις Παύλου αναμένεται να καταθέσει ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών την ελεγμένη κατάσταση, από ανεξάρτητο Οίκο  που διόρισε η Αρχή Εξυγίανσης, τα μέχρι στιγμής έσοδα και έξοδα από τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής. 

Μιλώντας στο InBusinessNews, o Ειδικός Διαχειριστής Κρις Παύλου ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί όπως ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η διαδικασία πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η ΚΤ εκτιμά όπως η διαδικασία ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. «Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσον μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τότε, αλλά αν το νερό μπει στο αυλάκι, υπάρχουν οι επενδυτές και γίνονται οι συνομιλίες, θα χρειαστούν ακόμη ένα με δύο μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχίσει πέραν του Μαρτίου του 2017», σημείωσε ο κ. Παύλου. 

Οι συμφωνίες πώλησης 
Μέχρι τον Απρίλιο του 2015 οπόταν και ο Κρις Παύλου ανέλαβε Διαχειριστής της Λαϊκής Τράπεζας, όπως σημειώνει ο ίδιος, δεν είχε γίνει οποιαδήποτε ενέργεια για πώληση των περιουσιακών της στοιχείων, καθώς θα έπρεπε να διοριστεί σύμβουλος. Με τον διορισμό του κ. Παύλου έγινε και ο διορισμός από την Αρχή Εξυγίανσης της Επενδυτική Τράπεζας της Ελλάδος σαν σύμβουλο πώλησης. «Η εταιρεία αυτή η λεγόμενη IBG (Investment Bank of Greece) είναι ένα από τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής που έμειναν. Κάνει αυτό το ρόλο του συμβούλου και όταν ολοκληρώσει το ρόλο της, θα διοριστεί άλλος σύμβουλος για να πουληθεί και η IBG», ανέφερε ο κ. Παύλου και πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής έχουν υπογραφεί συμφωνίες πώλησης για τα περιουσιακά στοιχείς της πρώην Λαϊκής σε Ρουμανία, Σερβία, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να υπογραφεί και συμφωνία πώλησης για τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής στην Ουκρανία. 

Όπως είναι γνωστό η πώληση των περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία έχει μπλοκαριστεί από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας με την υπόνοια ότι η τράπεζας εμπλέκεται σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και χρηματοδότησης τρομοκρατών. Σύμφωνα με τον κ. Παύλου το όλο θέμα που προέκυψε τυγχάνει χειρισμού από την ειδικό διαχειριστή της Κεντρικής Τράπεζας η οποία αναμένεται να προβεί στη συγγραφή έκθεσης γεγονότων και να κάνει εισηγήσεις ως προς τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν. 

Την ίδια ώρα, ανέφερε ο Κρις Παύλου, έχουν υποβληθεί προτάσεις γύρω από 50 επενδυτές για την αγορά των 49% μετοχών της Lombard Bank στη Μάλτα που κατέχει η πρώην Λαϊκή. «Εκεί υπάρχουν ορισμένες νομικές δυσκολίες τις οποίες ελπίζουμε να τις επιλύσουμε. Αυτή η τράπεζα λειτουργεί πάρα πολύ καλά και κάθε χρόνο μας δίνει και μέρισμα. Οπότε υπάρχει εισόδημα από την τράπεζα κάθε χρόνο», ανέφερε ο κ. Παύλου.

«Αυτή ήταν η πρώτη φάση που θέλαμε να πουλήσουμε. Όταν έκλεισε η Λαϊκή μέσα σε μια νύκτα, ένα μέρος πήγε στην Πειραιώς στην Ελλάδα και ένα μέρος στην Τράπεζα Κύπρου και έμειναν αυτές οι θυγατρικές οι οποίες, όπως φαίνεται, δεν ήθελε κανείς να τις αγοράσει και έμειναν υπό διαχείριση», σημείωσε ο Ειδικός Διαχειριστής, ενώ ερωτηθείς για το εάν υπήρξε εισόδημα από την μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής στην Ελλάδα, στην Τράπεζα Πειραιώς, σημείωσε πως «όταν πουλήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα, έγινε μια πληρωμή η οποία πήγε στα ταμεία της Τράπεζας Κύπρου».

Η πώληση της IBG
Το μετοχικό κεφάλαιο της ΙBG σήμερα γύρω στα 83 εκατ. ευρώ, υπογράμμισε ο κ. Παύλου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τράπεζα θα πρέπει να πουληθεί σε υψηλότερη τιμή, καθώς, όπως σημείωσε, είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που δεν ανακεφαλαιοποιήθηκε,  δεν διαθέτει μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις. «Εγώ ελπίζω όταν έρθει η ώρα να την πουλήσουμε θα πάρουμε περισσότερα από ότι είναι το κεφάλαιο. Αν δεν μας δώσει κανένας περισσότερα, μπορούμε να την πουλήσουμε και μόνοι μας και δεν χρειάζεται να κάνουμε οποιεσδήποτε συμφωνίες, καθώς όλο το κεφάλαιο της είναι σε μετρητά και μερικά ομόλογα τα οποία μπορούν να πουληθούν την ίδια ημέρα». 

Μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου
Περιουσιακό στοιχείο της πρώην Λαϊκής αποτελούν και οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου που της έχουν δοθεί και οι οποίες αρχικά ανέρχονταν περίπου στο 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, ενώ με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 9,6%. Σύμφωνα με τον κ. Παύλου, αυτό το κομμάτι το χειρίζεται η ΚΤ και η Αρχή Εξυγίανσης οι οποίες βρίσκονται στη διαδικασία πρόσληψης συμβούλου ή συμβούλων από το εξωτερικό για να τις συμβουλεύσουν πως θα γίνει η διαχείριση των μετοχών που έχει η Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου.

Ο εκκαθαριστής θα κάνει το διαμοιρασμό
 Με την ολοκλήρωση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής θα διοριστεί Εκκαθαριστής ο οποίος με βάση τη λίστα των πιστωτών, μεγάλο μέρος της οποίας είναι οι καταθέτες, θα προχωρήσει στη διαδικασία διαμοιρασμού των εσόδων από τις πωλήσεις προς τους πιστωτές. 

Δειτε Επισης

Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»