Στον Γ. Εισαγγελέα η πρόταση νόμου για Συνεργατισμό

Το Υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα κατά πόσο μπορεί ο Γενικός Ελεγκτής να κάνει οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στον Συνεργατισμό με βάση τη συμφωνία που υπογράφηκε με τους διεθνείς δανειστές και την Κυβέρνηση, όπως λέχθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, Διονύση Διονυσίου.

Η Επιτροπή συζητούσε πρόταση νόμου του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με την οποία επιχειρείται τροποποίηση του νόμου περί Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να διευκρινιστεί η φύση και η έκταση της εξουσίας του ελέγχου του Γενικού Ελεγκτή στα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα (ΑΠΙ) και ειδικότερα στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα Λτδ (ΣΚΤ).

Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η πρόταση νόμου του Πρόεδρου του ΔΗΣΥ αποκλείει το διαχειριστικό έλεγχο από πλευράς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Σήμερα, ο Γενικός Ελεγκτής έχει τη δυνατότητα διενέργειας οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου.

Νέα συζήτηση στις 10 Οκτωβρίου
Θέματα που αφορούν το Συνεργατισμό θα εξετάσουν και πάλι την επόμενη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου οι Βουλευτές, μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, αφού θα ενημερωθούν για την ετήσια έκθεση που ετοιμάζει ο Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης για θέματα Συνεργατισμού στο Υπουργείο Οικονομικών Διονύσης Διονυσίου.

Παράλληλα, εν όψει και της συζήτησης που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, αναβολή πήρε και η πρόταση νόμου των Βουλευτών Στέφανου Στεφάνου, Άριστου Δαμιανού και Αντρέα Καυκαλιά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις.

Η πρόταση νόμου εμπεριέχει ρυθμίσεις για την απαγόρευση στην Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2018, στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα, να προχωρήσει στη διάθεση μέρους ή του συνόλου της συμμετοχής της στην ιδιοκτησιακή τομή και των δικαιωμάτων ψήφου της στην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα Λτδ (ΣΚΤ) ή άλλα πρόσωπα.

Τοποθετούμενος αρχικά σήμερα ενώπιον των Βουλευτών ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε ότι για να μπορεί ο Συνεργατισμός να υποβάλει οικονομικό δελτίο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στο ΧΑΚ για ενδεχόμενη εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο, η κύρια αρχή που πρέπει να τηρείται ότι το λεγόμενο “free transfer of shares” (ελεύθερη ανταλλαγή μετοχών).

Σε ό,τι αφορά τη Μονάδα Διαχείρισης στο Υπουργείο Οικονομικών, αυτή συντάσσει και αποστέλλει στον Υπουργό Οικονομικών και στο Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, ετήσια έκθεση πεπραγμένων αναφορικά με τη διαχείριση της συμμετοχής της Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή των πιστωτικών ιδρυμάτων για το προηγούμενο έτος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά