Έκκληση δανειοληπτών προς Βουλή

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ), σε ανακοίνωσή του κάνει έκκληση στις Επιτροπές Οικονομικών και Εμπορίου να αντιμετωπίσουν κατά προτεραιότητα τα προβλήματα των δανειοληπτών.

Ο Σύνδεσμος αναμένει την σύντομη προώθηση των τεσσάρων (4) προτάσεων νόμου που έχει επεξεργαστεί και αποστείλει στα κόμματα πριν από τις εκλογές και οι οποίες έχουν ήδη εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη των επιτροπών αυτών.

«Η ψήφιση των προτάσεων μας σε νόμους θα βοηθήσει πολύ στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των δανειοληπτών προς τις τράπεζες με άμεσο αντίκτυπο στην διαχείριση της αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρεται.

Οι προτάσεις νόμου αφορούν:
 
α) Τις καταχρηστικές ρήτρες, ούτως ώστε να επεκταθεί το δίκτυο προστασίας τους και σε μη φυσικά πρόσωπα, καθώς και σε όλες τις τραπεζικές συμβάσεις.
 
β) Την τροποποίηση των περί Εταιρειών Νόμου, ούτως ώστε να γίνεται δικαστική νομιμοποίηση των Παραληπτών/Διαχειριστών που διορίζουν οι τράπεζες, δυνάμει ομολόγου κυμαινόμενης επιβάρυνσης ούτως ώστε να επιβεβαιώνεται η τήρηση των όρων του Ομολόγου σχετικά με τον διορισμό.
 
γ) Την τροποποίηση των περί Συνεργατικών Εταιρειών Νόμων, ούτως ώστε να καταργηθεί το απόλυτο δικαίωμα του Συνεργατισμού, να οδηγεί παραπλανητικά τους δανειολήπτες σε διαιτησίες, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.
 
δ) Την τροποποίηση του περί Ελευθεροποίησης του Επιτοκίου και Συναφών θεμάτων Νόμου, ούτως ώστε να ανασταλούν οι τόκοι υπερημερίας και ο ανατοκισμός για τα επόμενα 3 χρόνια.
 
Παράλληλα εκφράζεται από τον ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ ικανοποίηση για τις δηλώσεις και το νόημα της
ομιλίας της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας στο πρόσφατο οικονομικό συνέδριο της Alpha Bank.
 
Τα σημεία που επισημαίνει ο ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ από την ομιλία, είναι ότι η κατανόηση της οικονομικής δυνατότητας των δανειοληπτών είναι κλειδί για το σχεδιασμό αποτελεσματικών πολιτικών σε σχέση με τον χειρισμό των αναδιαρθρώσεων. Παράλληλα ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι απαραίτητη εξέλιξη για να αρχίσει να επιλύεται το πρόβλημα των Μ.Ε.Δ (σε 3-5 χρόνια).
 
«Αναμένουμε ανάλογη μεταχείριση προς τους δανειολήπτες, χωρίς φυσικά επιβαρύνσεις και σίγουρα όχι πιέσεις και εκβιασμούς», προστίθεται
 
Για το θέμα των δανείων σε ξένο συνάλλαγμα, ο Σύνδεσμος καλεί τις τράπεζες να επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία στην εξωδικαστική αντιμετώπιση τους γιατί αυτό τους συμφέρει περισσότερο. Όπως αναφέρεται πέραν της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά (αριθμός 619/2016, ημερομηνίας 24/2/2016), νέα πρόσφατη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών υπ΄ αριθμό 334/2016 ημερομηνίας 24/5/2016, δικαίωσε και πάλι τους δανειολήπτες.

«Τονίζουμε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την τράπεζα να μην εισπράξει τίποτα αν για συγκεκριμένους λόγους η δανειακή σύμβαση κριθεί άκυρη.  Αυτό απεφασίσθει ήδη από τα δικαστήρια στην Ελλάδα», αναφέρεται.

Καλούνται επίσης οι δανειολήπτες να επιμένουν στην αφαίρεση της επιτοκιακής και συναλλαγματικής ζημιάς που έχουν υποστεί δεδομένου ότι σίγουρα δικαιούνται να αποζημιωθούν για αυτή τη ζημιά.
 
Παράλληλα οι δανειολήπτες καλούνται να είναι προσεκτικοί στα όσα τους λένε και προτρέπουν οι υπάλληλοι των τραπεζών σχετικά με τον συγκριμένο δανεισμό που τους προτείνουν, με αφορμή τις διαφημίσεις των τραπεζών σχετικά με τα διάφορα πακέτα δανείων που προσφέρουν.
Αναφέρεται επίσης ότι η Επιτροπή Νομικών του συνδέσμου εξετάζει το μονοπώλιο των τραπεζών και καταγγελία τους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και το θέμα των ημερομηνιών χρέωσης και αξίας (value date).
 
Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η μελέτη του θέματος της ομαδικής αναγνωριστικής και καταχρηστικής αγωγής (class action), εναντίον πρώην υπουργών οικονομικών και Διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας, διαφόρων άλλων κρατικών αξιωματούχων αλλά και Ανώτατων Τραπεζικών Στελεχών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων