Διαγραφή δανείων σε αξιόγραφα ύψους €200 εκατ.

Ενώπιον της Τράπεζας Κύπρου βρίσκονται οι υποθέσεις κατόχων αξιογράφων, οι οποίες χρήζουν λεπτού χειρισμού, για ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί την επικαιρότητα και δη τους εμπλεκόμενους τα τελευταία τρία χρόνια. Η Τράπεζα αναγνωρίζει ότι πρόκειται για ένα αγκάθι στους κόλπους της και αναζητεί εξωδικαστικές λύσεις. Ήδη, όπως πληροφορείται το InBusinessNews, η Τράπεζα έχει προτείνει σε πολλές περιπτώσεις κατόχων αξιογράφων (και συγκεκριμένα σε δανειολήπτες οι οποίοι εξασφάλισαν δάνεια, ενεχυριάζοντας αξιόγραφα των δύο τραπεζών) διαγραφή των δανείων τους μέχρι 50%. 

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει 1800 άτομα και περιπτώσεις δανείων που εξασφαλίζονταν με αξιόγραφα ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ -180 εκατ. ευρώ της Λαϊκής Τράπεζας και 20 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Κύπρου.

Συνολικά, η Τράπεζα προσφέρει τρία πακέτα προσφορών σε αυτή την κατηγορία πελατών. Εκτός της διαγραφής δανείου ύψους 50%, η τράπεζα προτείνει παράταση στις πληρωμές, λιγότερη διαγραφή και ευκολίες πληρωμών.

Αρκετές περιπτώσεις υποθέσεων έχουν αποδεχτεί την αναδιάρθρωση, ενώ η πλειοψηφία τους περιμένει την πρόταση νόμου που εκκρεμεί στη Βουλή, αναμένοντας παράλληλα και την εκδίκαση της υπόθεσης τους από τα κυπριακά δικαστήρια.

Ενστάσεις από εμπλεκόμενους
Ενώ το ύψος των αξιογράφων ανέρχεται στο €1 δισ. σύμφωνα με την κοστολόγηση που έκαναν το Υπουργείο Οικονομικών, η Κεντρική Τράπεζα και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η συγκεκριμένη πρόταση νόμου θα καλύπτει 200 εκατ. ευρώ. Ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιόγραφων, κατά τη συζήτηση του θέματος στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών, σημείωσε πως η Τράπεζα Κύπρου έχει λάβει προβλέψεις για €87 εκατ.

Ενστάσεις ήγειραν τόσο το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και η Κεντρική Τράπεζα, αλλά και μερίδα βουλευτών. Θα πρέπει πάντως να τονιστεί ότι η πρόταση νόμου θα προτρέχει των υποθέσεων που βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης, κάτι που προκάλεσε προβληματισμό στον Πρόεδρο της Επιτροπής Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος σημείωσε ότι θα πρέπει να μελετηθεί κατά πόσο μπορεί να υπάρξουν νομικές επιπλοκές. Εξάλλου, υπήρξαν ενδοιασμοί εφόσον θα καλύπτεται μια μεμονωμένη κατηγορία κατόχων αξιογράφων που έχουν δανειστεί από τράπεζες. 

Επιπρόσθετα, τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν αντίθετη την πρόταση νόμου με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ θεωρούν ότι έχει ήδη θυματοποιηθεί η Τράπεζα Κύπρου μια φορά και αυτή τη στιγμή πρέπει να προστατευθούν οι κουρεμένοι καταθέτες. Επιπλέον, τονίζουν ότι δεν υπάρχει αντικείμενο συμψηφισμού καθώς τα αξιόγραφα είναι πια παρελθόν.

Πρόταση νόμου του Γιαννάκη Ομήρου
Σύμφωνα με την πρόταση νόμου που υπογράφει ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, προτείνεται όπως στις περιπτώσεις παραχώρησης χορήγησης από τις τράπεζες προς δανειολήπτη, μη επαγγελματία επενδυτή, η οποία εξασφαλίζεται με αξιόγραφα, το τραπεζικό ίδρυμα κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης της χορήγησης θα προβαίνει σε συμψηφισμό του ποσού της χορήγησης με την ονομαστική αξία των αξιογράφων ή μετοχών που αποτελούν εξασφάλιση, αφαιρουμένων οποιωνδήποτε τόκων που πληρώθηκαν επί των συγκεκριμένων αξιογράφων ή των μερισμάτων που πληρώθηκαν επί των συγκεκριμένων μετοχών. 

Η τράπεζα θα μπορεί να διεκδικεί ως μέγιστο ποσό εκείνο το ποσό το οποίο αποτελεί οφειλή βάσει της αρχικής συναφθείσας σύμβασης για παροχή οποιασδήποτε χορήγησης εκ μέρους του πιστωτικού ιδρύματος και περιλαμβάνει τον συμβατικό τόκο και τον τόκο υπερημερίας ο οποίος δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό του 2% επί των καθυστερημένων δόσεων, συνυπολογιζόμενων κατά τον υπολογισμό του τόκου υπερημερίας οποιωνδήποτε δόσεων έχουν καταβληθεί από τον χρεώστη. 

Δειτε Επισης

Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»