Χούρικαν και Ειρένα μιλούν στο Time για το success story

Στο παράδειγμα της Κύπρου, με τη σταδιακή επάνοδο της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τη ριζική αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, που οδήγησε σε συνθήκες εξυγίανσης, επικεντρώνεται το περιοδικό Time. Σε ρεπορτάζ του παγκοσμίου κυκλοφορίας περιοδικού, γίνεται λόγος για τη σταθεροποίηση και την ευημερία, που δύνανται να δημιουργηθούν στην οικονομία ακριβώς εξαιτίας των όσων έχουν επιτευχθεί στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ύφεσης.

Φιλοξενώντας δηλώσεις του CEO της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Χούρικαν και της προέδρου του ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας, Ειρένας Γεωργιάδου, το Time εξηγεί ότι η από κοινού συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και η προσήλωσή τους στην προσπάθεια για δημιουργία συνθηκών ανάκαμψης, μετά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης τον Μάρτιο του 2013, επέφεραν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα τόσο για τον τραπεζικό τομέα όσο και για την οικονομία γενικότερα.

Χούρικαν: Μείωση ΜΕΔ, διοχέτευση ρευστότητας
Μεταξύ άλλων, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου τόνισε στο Time ότι η Κύπρος έπρεπε να σταθεί άμεσα στα πόδια της μετά το κούρεμα καταθέσεων προκειμένου να επιβιώσει, αναγνωρίζοντας, μάλιστα ότι η κυβέρνηση αφουγκράστηκε τις απόψεις της οικονομικής και επιχειρηματικής κοινότητας, «έχοντας την υποστήριξη του κυπριακού λαού και ενεργώντας γρήγορα για να εξέλθει η χώρα από τους κινδύνους». Παράλληλα, εξήγησε ότι δεν υπάρχει η ίδια αίσθηση του επείγοντος σε κάποιες μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Χούρικαν, θα μπορούσαν να διδαχτούν πολλά από τον τρόπο, με τον οποίο η Κύπρος βελτιώνει την οικονομία της.

Το Time επισημαίνει ότι η επανάκτηση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στο να τεθεί η οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου να αναφέρεται σε αύξηση καταθέσεων μετά την άρση των περιορισμών στις συναλλαγές, εξαιτίας της «βεβαιότητας των πολιτών ότι τόσο η Τράπεζα όσο και η οικονομία κινούνται προς την ανάκαμψη». Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι οι εγχώριες τράπεζες επικεντρώνονται πλέον στη μείωση του όγκου των κόκκινων δανείων και της διοχέτευση κεφαλαίων στην ευρύτερη οικονομία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρόθεση της Τράπεζας Κύπρου είναι η χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων και startups. «Είναι καθήκον μας ως τράπεζα να συμβάλουμε στην αλλαγή της οικονομίας γα την επόμενη γενιά», ανέφερε σχετικά ο κ. Χούρικαν.

Ειρένα: Κόντρα στο «business as usual»
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Time, από την υπογραφή του μνημονίου με τους δανειστές, οι ταχείς ρυθμοί με τους οποίους εφαρμόστηκαν οι μεταρρυθμίσεις, συνέβαλαν στην εξάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, την αποκατάσταση του τραπεζικού τομέα, όπως επίσης και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας, Ειρένα Γεωργιάδου εξήγησε ότι το κλειδί για τη θετική μεταστροφή της οικονομίας ήταν η προθυμία των φορέων και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να σκεφτούν και να υλοποιήσουν το «αδιανόητο», ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι ρυθμοί αλλαγών στην Τράπεζα ήταν συνεχείς και ότι η εφαρμογή των συνηθισμένων επιχειρηματικών πρακτικών (business as usual) δεν θα έφερναν αυτά τα θετικά αποτελέσματα. 

«Οι επικεφαλής της κυβέρνησης και των τραπεζών συμμερίζονται την πεποίθηση ότι η αλλαγή είναι ο μόνος δρόμος για τη δημιουργία υγιούς ανάπτυξης», δήλωσε στο Time η κ. Γεωργιάδου, τονίζοντας ότι στόχος όλων των εμπλεκομένων είναι η από κοινού συνεργασία για δημιουργία ενός επιτυχημένου και σταθερού μέλλοντος, καθιστώντας την Κύπρο ως χώρα στην οποία οι άνθρωποι επιδιώκουν να έρθουν για να κατοικήσουν, να εργαστούν και να επενδύσουν.

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά