Βουλή: Tροποποιήσεις για διευκόλυνση των αναδιαρθρώσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα τις προτάσεις νόμου που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ για τροποποίηση των αντίστοιχων βασικών νομοθεσιών για την αναδιάρθρωση δανείων.

Με βάση τις προτάσεις νόμου στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείου και για περίοδο δύο ετών από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος των υπό ψήφιση νόμων, προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Η μη επιβολή έκτακτης εισφοράς για την άμυνα σε περίπτωση λογιστικού κέρδους και/ή πλασματικού μερίσματος.
2. Η μη καταβολή τέλους μεταβίβασης.
3. Τα έξοδα χαρτοσήμων που προκύπτουν από την αναδιάρθρωση δανείων μέχρι του ποσού των υφιστάμενων οφειλών να είναι μηδενικά.
4. Οποιοδήποτε όφελος, πλεόνασμα, κέρδος ή ζημιά προσώπου που προκύπτει στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείου να μη λαμβάνεται υπόψη για σκοπούς καθορισμού του φορολογητέου εισοδήματος του προσώπου.
5. Η μη επιβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών.
6. Σε περίπτωση που ακίνητο αποκτάται από το δανειστή στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείου, οποιοδήποτε εμπράγματο βάρος επί του συγκεκριμένου ακινήτου βαρύνει το εν λόγω ακίνητο να μεταφέρεται κατά τη μεταβίβαση από το δανειολήπτη στο δανειστή.
7. Να μη δημιουργούνται κέρδη που υπόκεινται σε λογιζόμενη διανομή στις περιπτώσεις αναδιοργανώσεων σε συνέχεια της εναρμόνισης με την Οδηγία 90/434/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 1990 σχετικά με το φορολογικό καθεστώς για τις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες κρατών μελών, όπως αυτή τροποποιήθηκε.

Οι πιο πάνω τροποποιήσεις κρίνονται αναγκαίες σύμφωνα με τους εισηγητές των προτάσεων νόμου λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία επιτάσσει στο χρηματοπιστωτικό τομέα αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με σκοπό τον περιορισμό των προβληματικών δανείων, τη μείωση της ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τη διευκόλυνση επανεκκίνησης της οικονομίας.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τους ιδίους, επιδιώκεται το κόστος αναδιάρθρωσης δανείου να μην είναι απαγορευτικό, ώστε να ενθαρρύνονται οι οφειλέτες να προβαίνουν σε αναδιαρθρώσεις των δανείων τους.

Δειτε Επισης

Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων