Κοιλιάρης: Έγιναν λάθη, σκέφτομαι να παραιτηθώ

Επεισοδιακά ξεκίνησε η συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών για το θέμα που προέκυψε έπειτα την παραίτηση της Άντρης Αντωνιάδου από Διαχειρίστρια της Λαϊκής και τον «πόλεμο» δικηγορικών γραφείων με την εμπλοκή της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. Η Άντρη Αντωνιάδου πήρε πρώτη το λόγο, ωστόσο ζήτησε την έγκριση της Αρχής Εξυγίανσης για την ανάγνωση του μέμο που ετοίμασε.

Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη σημείωσε ότι δεν ζητήθηκε από πριν έγκριση και ούτε έγινε Συμβούλιο για το θέμα αυτό. Οι διαδικασίες της Βουλής προνοούν όπως ο Πρόεδρος της Βουλής δώσει την έγκριση του για κατάθεση του εγγράφου στη Βουλή, απόρρητα, προκειμένου να μην διαρρεύσει στα ΜΜΕ όπως ήταν η παράκληση της κ. Αντωνιάδου.

Παρόντες στη συνεδρία το ΔΣ της ΚΤ, τα δικηγορικά γραφεία που εμπλέκονται στην υπόθεση, εκπρόσωποι του ΣΥΚΑΛΑ και βουλευτές. Αυτή τη στιγμή (λίγο μετά τις 9:30 του πρωινού της Τρίτης, 10 Μαρτίου) οι βουλευτές συνεδριάζουν σε κλειστή συνεδρία για το έγγραφο της κ. Αντωνιάδου και πώς θα προχωρήσει η διαδικασία.

Καταγγελίες για σύγκρουση συμφερόντων Διοικήτριας ΚΤ

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης μαζί τη Διευθύντρια της Βουλής εξήγησαν στην κ. Αντωνιάδου τη διαδικασία και αποφασίστηκε όπως συνεχιστεί η συνεδρία. Η πρώην Διαχειρίστρια αποφάσισε όπως διαβάσει κάποια αποσπάσματα από την ομιλία που ετοίμασε, εφόσον δεν είχε την έγκριση της Αρχής Εξυγίανσης.
Η κ. Αντωνιάδου ξεκίνησε την ομιλία της κάνοντας αναφορά σε προσωπική καταπίεση. Σημείωσε ότι το Γραφείο της δεχόταν ελέγχους από την Κεντρική Τράπεζα και το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή.  «Οι ρητές οδηγίες του Γενικού Ελεγκτή ήταν όπως ελεγχθούν τα νομικά έξοδα του Γραφείου. Τα ευρήματα δεν μου γνωστοποιήθηκαν», επεσήμανε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε σε ταπεινωτικές αναφορές στα ΜΜΕ ότι επέλεξε να παραιτηθεί ενώ έληγε το συμβόλαιο της.

Αναφορικά με τη σύγκρουση συμφερόντων της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, το λόγο έλαβε ο Κύπρος Γιωργάκης, συνεργάτης της πρώην Διαχειρίστριας, που παραιτήθηκε επίσης. Ο κ. Γιωργάκης επεσήμανε ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων της Διοικήτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη η οποία έχει τη δύναμη να επηρεάζει με έμμεσο τρόπο υποθέσεις που χειρίζεται ο πρώην άντρας της και η θυγατέρας της με πελάτη τον κ. Βγενόπουλο. Επίσης κατήγγειλε ότι συνεχίζει να συνεργάζεται με τον πατέρα της η κόρη της κ. Γιωρκάτζη, Μαριάννα Γιωρκάτζη. Κατήγγειλε από προσωπική μαρτυρία ότι παρευρέθηκε σε ραντεβού κάποιου πελάτη του που τον ανέλαβε η Μαριάννα Γιωρκάτζη εκ μέρους του γραφείου του πατέρα της τον Φεβρουάριο 2015 και ότι στο μητρώο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου υπάρχουν τα στοιχεία του δικηγορικού του πατέρα της.

Αρχή Εξυγίανσης: Καθυστερούσαν Διαχειρίστρια-Νεοκλέους
Τη δική της εκδοχή για τους λόγους παραγκωνισμού του δικηγορικού γραφείου Νεοκλέους από τις υποθέσεις της Λαϊκής Τράπεζας που βρίσκονται υπό την αρμοδιότητα της Ειδικής Διαχειρίστριας της Laiki Legacy δίνει η Αρχή Εξυγίανσης.

Αναλυτικά:   

Νεοκλέους: Αποπροσανατολισμός κοινής γνώμης
Ο δικηγόρος Παναγιώτης Νεοκλέους έστρεψε τα πυρά του προς την Διοικήτρια της ΚΤ. «Η κ. Γιωρκάτζη ξεστόμισε καταγγελίες ότι διοριστήκαμε με αδιαφανείς διαδικασίες  και έκανε λόγο για κακό χειρισμό της υπόθεσης. Αυτές οι δηλώσεις έγιναν δημόσια. Η επιστολή έγινε  για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης».

Επεσήμανε ότι  η Αρχή Εξυγίανσης είπε ότι διοριστήκαμε από τον Πανίκο Δημητριάδη αλλά εμείς διοριστήκαμε από την  Ειδική Διαχειρίστρια. Κατέληξε ότι είναι θέμα προσώπων κι όχι δικηγόρων. «Δύο βδομάδες πριν τις 26/2 μου είπαν ότι ο κ. Γιωρκάτζης γνώριζε ότι τον χειρισμό της υπόθεσης τον ανέλαβε ο Χρύσης Δημητριάδης, ενώ εμείς δεν είχαμε ενημερωθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Νεοκλέους, η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη με απρεπέστατη συμπεριφορά απαιτούσε να αποσυρθεί η διαιτησία της Λαϊκής Τράπεζας εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας λέγοντας πως "δεν έχουμε πιθανότητες επιτυχίας".

Nεοκλέους VS Χρύσης Δημητριάδης

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε εκ μέρους του δικηγορικού γραφείου Χρύσης Δημητριάδης ο κ. Αραούζος. Ξεκίνησε κάνοντας αναφορές στο χρονικό της υπόθεσης από το 2012, ενώ τον διέκοψε ο κ. Νεοκλέους λέγοντας ότι παραιτείται από την υπόθεση. "Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητηθεί το θέμα. 'Εχω γραπτά και θα τα παραδώσω εκεί που πρέπει. Δεν επιτρέπω να συζητηθεί".

Αβέρωφ Νεοφύτου- Νικόλας Παπαδόπουλος: Η διαχείριση να πάει στους πιστωτές

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε ότι δεν βοηθούν τον τόπο αιχμές για την εντιμότητα της Διοικήτριας. «Δεν θα μπω στο θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων. Συζητούμε για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και ο δρόμος για μερική αποκατάσταση της ζημιάς είναι με διεκδίκηση από αυτούς που ευθύνονται μέσω δικαστικών διαδικασιών. Επίσης, δεν αμφισβητώ το κύρος δικηγορικών γραφείων. Να μην ισοπεδώνουμε πάντα. Έχουμε εξαίρετα δικηγορικά γραφεία και ελεγκτικούς οίκους».

Μάλιστα, εισηγήθηκε (αφού βρεθεί ο νομικός τρόπος) η διαχείριση να πάει στους πιστωτές. "Οι οποιοιδήποτε πιστωτές να διορίσουν ΔΣ και να αναλάβουν ευθύνη και δικαιώματα".

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι πιστωτές. Σημείωσε ότι θα καταθέσει την Πέμπτη πρόταση νόμου ώστε να φύγει από την Αρχή Εξυγίανσης η διαχείριση. Οι πιστωτές θα πρέπει να συγκαλέσουν Γενική Συνέλευση και να ορίσουν διαχειριστή.

Χ. Γιωρκάτζη: Θα αντικατασταθεί η Διαχειρίστρια με ξένο οίκο

Η Διοικήτρια της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη τόνισε ότι «όσα ισχυρίστηκε η κ. Αντωνιάδου προϋπήρχαν. Ενοχλήθηκε όταν ζητήθηκε ενίσχυση της ομάδας των νομικών συμβούλων».

Σημείωσε ότι θα γίνουν διαδικασίες ώστε να αντικατασταθεί η Ειδική Διαχειρίστρια με ξένο οίκο. Ο νόμος προνοεί φυσικό πρόσωπο, ωστόσο είναι κάτι που θα επιλυθεί με νομικούς συμβούλους.

Αυτοεργοδοτούμενη η Μαριάννα, υποστηρίζει η Διοικήτρια

Αναφορικά με τις καταγγελίες του κ. Γιωργάκη ότι συνεχίζει να εργάζεται η Μαριάννα Γιωρκάτζη με τον πατέρα της, η Διοικήτρια της ΚΤ έδωσε λεπτομέρειες ότι το γραφείο που εθεάθη η Μαριάννα κοντά στο γραφείο του Αντρέα Γιωρκάτζη είναι εταιρεία που ασχολείται με δορυφόρους. Η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι θα έπρεπε να κληθεί η Μαριάννα Γιωρκάτζη στη Βουλή να καταθέσει. «Ναι η Μαριάννα Γιωρκάτζη παρέχει νομικές συμβουλές ως αυτοεργοδοτούμενη. Απαγορεύεται επειδή είναι κόρη της Διοικήτριας; Δεν έχει εγείρει το θέμα ο Γενικός Εισαγγελέας, που είναι ο μόνος αρμόδιος».

Μαχαίρια Γιωρκάτζη- Νεοκλέους

"Δεν είναι αληθής ο ισχυρισμό του κ. Νεοκλέους. Η επιτροπή αποτελείται από 8 μέλη και μάλιστα τα τρία μέλη υπερτερούν σε προσόντα από μένα", ανέφερε χαρακτηριστικά η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Έρευνα από Γενικό Εισαγγελέα

Ο πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι θα ζητήσει έρευνα από τον Γενικό Εισαγγελέα σχετικά με τις καταγγελίες της ΚΤ για τους χειρισμούς του δικηγορικού γραφείου Α. Νεοκλέους. Ο Παναγιώτης Νεοκλέους τόνισε ότι είναι στη διάθεση του Γενικού Εισαγγελέα τα οποιαδήποτε στοιχεία.

Κοιλιάρης: Σκέψεις για παραίτηση- "Έγιναν λάθη"

Σκέψεις για παραίτηση εξέφρασε το μέλος του ΔΣ της ΚΤ Στέλιος Κοιλιάρης. "Είμαι στεναχωρημένος με τα όσα λέχθησαν και θα έχουν συνέπειες στο πώς θα προχωρήσει η υπόθεση. Το σκέφτομαι πολύ σοβαρά να παραιτηθώ. Έχουν γίνει μεγάλα λάθη. Δεν έφταιγε το δικηγορικό γραφείο περισσότερο από άλλους", ανέφερε.

Ανανέωση του ραντεβού την Πέμπτη

Λίγο μετά τις 2, η Επιτροπή Ελέγχου αποφάσισε όπως κλείσει τη συνεδρία για τους δημοσιογράφους, ενώ ανακοινώθηκε ότι την Πέμπτη θα συνεχιστεί η συζήτηση επί του θέματος όπου θα κληθούν να παραστούν ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης και ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά