Stress tests: Οι κακές αναμνήσεις του 2011

Άσχημες αναμνήσεις έχουν από τα τελευταία τεστ αντοχής οι κυπριακές τράπεζες, όμως τα σημερινά δεδομένα είναι διαφορετικά.

Τα προηγούμενα τεστ αντοχής αποτέλεσαν την αρχή του τέλους της Λαϊκής Τράπεζας. Η ήδη λαβωμένη τράπεζα, κλήθηκε να αντλήσει 1971εκ. μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012. Παρά την αλλαγή διεύθυνσης και διοίκησης και παρά τις δηλώσεις για ύπαρξη ενδιαφέροντος, το μόνο που κατάφερε η τράπεζα ήταν να αντλήσει 3εκ. ευρώ.

Ακολούθησε η κρατική ενίσχυση με 1.8δις ευρώ και απ’ εκεί και πέρα η δύσκολη πορεία της τράπεζας έγινε ακόμα χειρότερη μέχρι που οδηγήθηκε στο λουκέτο με τις αποφάσεις του Eurogroup το Μάρτιο του 2013.

Για την Τράπεζα Κύπρου, οι ανάγκες που προέκυψαν ήταν 1560εκ. ευρώ ωστόσο, η αισιοδοξία για κάλυψη των αναγκών ήταν διάχυτη. Τελικώς, η πώληση των θυγατρικών δεν κατέστη δυνατή κι έτσι στις 30 Ιουνίου η τράπεζα ανακοίνωσε πως θα αποταθεί στο κράτος για προσωρινή στήριξη 500εκ. ευρώ. Σε άρθρο του στο InBusinessNews, o τότε Ανώτερος Εκτελεστικός Διευθυντής της τράπεζας Ανδρέας Ηλιάδης υποστήριξε ότι ο τότε διοικητής Πανίκος Δημητριάδης υπέσκαψε την τράπεζα όταν υποστήριξε πως δεν γνώριζε το ύψος των αναγκών της τράπεζας. Ο Ανδρέας Ηλιάδης υπέβαλε παραίτηση μερικές μέρες αργότερα, στις 10 Ιουλίου.

Ακολούθησε μία περίοδος συνεχών αλλαγών στο Διοικητικό Συμβούλιο, διαφόρων προσπαθειών για βελτίωση των κεφαλαίων, ωστόσο, και η Τράπεζα Κύπρου οδηγήθηκε ενώπιον του Eurogroup όπου και κατέστη για πρώτη φορά αφερέγγυα λόγω της συμφωνίας για πώληση των εργασιών της στην Ελλάδα.

Οι ασκήσεις συνέπεσαν με τις πολύ κακές εξελίξεις στην Ελλάδα και το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων γι' αυτό άλλωστε και στο τέλος του χρόνου εκδόθηκαν αναθεωρημένα συμπεράσματα.

Ελληνική και Συνεργατικά δεν συμμετείχαν στην προηγούμενη άσκηση, ούτε και η RCB.

Τα δεδομένα σήμερα είναι διαφορετικά. Οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν ισχυρούς μετόχους ενώ ο Συνεργατισμός μπορεί να στηριχθεί με ποσό μέχρι κι 1δις από το πρόγραμμα αν χρειαστεί. Δικαιολογημένα λοιπόν, επικρατεί αισιοδοξία για τα αποτελέσματα.  


 

 

 

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά