Ενδιαφέρον για Cyta από EBRD

Ανοικτή στη συμμετοχή στο κεφάλαιο τραπεζών στην Κύπρο πέραν της Τράπεζας Κύπρου, εάν αυτό χρειαστεί, δηλώνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία δεν αποκλείει και μια επένδυση στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών (Cyta) κατά τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Λιμπόρ Κροκόσκα, επικεφαλής του γραφείου της EBRD στην Κύπρο, αναφέρει ότι η Τράπεζα προγραμματίζει να επενδύσει μέχρι και €700 εκατομμύρια στην κυπριακή οικονομία μέχρι το 2020, τονίζοντας ότι το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί αναλόγως της ζήτησης.

«Ο στόχος είναι η επένδυση €100 εκατομμυρίων ετησίως μέχρι το 2020 στην Κύπρο, που σωρευτικά αντιστοιχούν σε €700 εκ.», δήλωσε ο κ. Κρουκόσκα, για να προσθέσει ότι «δεν αποκλείεται το ποσό αυτό να φτάσει στα €800 εκ.».

«Αν υπάρξει επαρκής ζήτηση και καλά έργα, ή αν η εταιρεία τηλεπικοινωνιών πωληθεί σε ψηλότερη τιμή απ` ό,τι αναμένουμε», είπε.

Σύμφωνα με τον Τσέχο επικεφαλής της EBRD στην Κύπρο, η τράπεζα ενδιαφέρεται να επενδύσει κυρίως στον τραπεζικό τομέα και ιδιαίτερα στην αναδιάρθρωση του, στις ιδιωτικοποιήσεις, στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και στην χρηματοδότηση έργων από τον ιδιωτικό τομέα.

Πάντως, ο κ. Κροκόσκα σημείωσε πως πέραν της επένδυσης ύψους €107 εκ. στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας, η κατανομή των επενδύσεων θα είναι μεγαλύτερη τα πρώτα χρόνια της παρουσίας της στην Κύπρο, διότι, όπως εκτιμά «αναμένω ότι η ανάκαμψη θα είναι είναι γρηγορότερη και πιο ισχυρή απ` ότι φαίνεται τώρα λόγω της κρίσης».

Σε ερώτηση αν η EBRD ενδιαφέρεται για την απόκτηση μεριδίου στην Cyta, ο κ. Κροκόσκα τόνισε ότι «η τράπεζα ενδιαφέρεται να βοηθήσει τις κυπριακές αρχές να ολοκληρώσουν μια πετυχημένη ιδιωτικοποίηση, η οποία δεν θα εξασφαλίσει απλά χρήματα για τον προϋπολογισμό, αλλά θα καταστήσει ολόκληρο τον τομέα των τηλεπικοινωνιών πιο ανταγωνιστικό και η ιδιωτικοποιημένη εταιρεία να βοηθήσει και άλλες εταιρείες του τομέα να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κροκόσκα δεν απέκλεισε την αγορά ενός μεριδίου της Cyta. «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να στηρίξουμε μια ιδιωτικοποίηση. Είτε μέσω της επένδυσης στο κεφαλαίο την ώρα της ιδιωτικοποίησης, είτε μέσω κάποιων επενδύσεων στην εταιρεία, οι οποίες θα ενίσχυαν την αξία (του οργανισμού), ή μέσω ομολογιακών δανείων, που θα μετατραπούν σε μετοχές την ώρα της πώλησης», πρόσθεσε.

Αναγνώρισε μεν πως θα υπάρξουν δύσκολες αλλαγές για τον κόσμο διότι η αναδιάρθρωση διαφοροποιεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μια εταιρεία, επισημαίνοντας πως «γενικότερα πιστεύω πως στον τομέα των τηλεπικοινωνιών θα είναι μια θετική αλλαγή».

Απαντώντας σε ερώτηση αν η EBRD ενδιαφέρεται να αγοράσει μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο άλλης τράπεζας πέραν της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Κροκόσκα είπε πως «είμαστε ανοικτοί να παρέχουμε κεφάλαιο σε άλλες τράπεζες αν χρειαστεί και αν υπάρχει ρόλος για την EBRD».

«Δεν το αποκλείω, αλλά ταυτόχρονα θα δούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Θα πρέπει να δούμε τι χρειάζονται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Είναι κεφάλαιο, είναι βοήθεια με την έκδοση τίτλων; Είναι εκπαίδευση των λειτουργών παροχής δανείων; Υπάρχει ανάγκη για αλλαγή στην εταιρική διακυβέρνηση; Όλα θα προσαρμοστούν στις ανάγκες του κάθε ιδρύματος», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Τσέχο αξιωματούχο της EBRD, οι τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν την διαδικασία αναδιάρθρωσης.  «Είμαστε στην αρχή της διαδικασίας, συνεπώς κάποιες απ` αυτές θα χρειαστούν βοήθεια με την έκδοση ομολόγων, κάποιες με πρόσθετα κεφάλαια, κάποιες με την αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι η EBRD έχει εκτεταμένη πείρα στον τομέα των αναδιαρθρώσεων.

«Αλλά η διαδικασία αναδιάρθρωσης δεν είναι απλά έκδοση κεφαλαίου ή ομολόγων, είναι περισσότερα και ως εκ τούτου θα πρέπει να συνδέσουμε τη στήριξή μας με το ποιες είναι οι ανάγκες», συνέχισε.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι η EBRD είναι ένας από τους μεγαλομετόχους στην Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Κροκόσκα είπε πως η τράπεζα κατέχει μερίδια σε πολλές μεγάλες τράπεζες σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα σε τράπεζες που χρειάστηκαν αναδιαρθρώσεις.

Σε ερώτηση αν η EBRD θα στηρίξει την υποψηφιότητα Ackermann για τη θέση του μη εκτελεστικού Προέδρου στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου στις 20 Νοεμβρίου, ο κ. Κροκόσκα απάντησε λέγοντας «υποθέτω πως ναι». Σημείωσε πως υπάρχει συνεννόηση με τον μεγαλοεπενδυτή της Τράπεζας Κύπρου Γίλμπουρ Ρος, προσθέτοντας ότι οι υποψήφιοι είχαν εξεταστεί από τους εμπειρογνώμονες της EBRD στο Λονδίνο.

«Υποθέτω πως έχουν συζητήσει όλους τους υποψήφιους και έχουμε κοινή θέση επί των υποψηφίων», σημείωσε.

Γενικότερα, ο κ. Κροκόσκα είπε ότι «αυτό που είναι σημαντικό είναι αυτοί οι υποψήφιοι να έχουν τεράστια εμπειρογνωμοσύνη και πιστεύω ότι είναι εξαιρετικό που καταφέραμε να φέρουμε αυτούς τους ανθρώπους στην Κύπρο για να ασχοληθούν με αυτή την αρκετά δύσκολη υπόθεση αναδιάρθρωσης.

«Ταυτόχρονα, αναμένω ότι όλοι οι μέτοχοι και οι υποψήφιοι για το Συμβούλιο θα εργαστούν μαζί ως ομάδα και θα είναι μια κοινή προσπάθεια για την αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου, προκειμένου να την καταστήσουμε και πάλι μια υγιή και ισχυρή τράπεζα», κατέληξε.

Ο κ. Κροκόσκα βρίσκεται από τα τέλη Αυγούστου στο νησί και ξεκίνησε ήδη επαφές με διάφορους φορείς. Είπε ότι το γραφείο της EBRD θα στελεχωθεί με την πρόσληψη εννέα ατόμων από την εγχώρια αγορά, ενώ ήδη το έργο της τράπεζας συνδράμουν εμπειρογνώμονες από άλλες αποστολές. Αν και το γραφείο ξεκίνησε τις εργασίες του, θα εγκαινιαστεί και επίσημα περί τα μέσα Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων