Συνεργατισμός: Κέρδη και προκλήσεις

Εκ νέου κέρδη φαίνεται πως θα ανακοινώσει ο Συνεργατισμός για το δεύτερο τρίμηνο του 2014 μετά τα 15εκ. ευρώ που ανακοίνωσε το πρώτο τρίμηνο.

Τα αποτελέσματα αναμένονται εντός της βδομάδας, ωστόσο, παρά την κερδοφορία οι επικείμενες εξελίξεις δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Από τη μία τα stress tests και από την άλλη η διατήρηση του κλίματος μη εμπιστοσύνης προς τα Συνεργατικά δημιουργούν πονοκεφάλους στην ανώτερη διεύθυνση.

Το θέμα stress tests τυγχάνει χειρισμού μαζί με τον οίκο BlackRock. O Συνεργατισμός εκφράζει προς τους αρμόδιους τη δυσαρέσκεια του για ορισμένους χειρισμούς σε σχέση με τα τεστ που γίνονται από πλευράς κυρίως της ΕΚΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές τις μέρες αναμένονται στοιχεία τα οποία ενδεχομένως να ρίξουν φως στο που θα κινηθούν οι ανάγκες του κινήματος.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης που παρατηρείται διαρκώς, προβληματίζει έντονα τον Συνεργατισμό και ήδη στο τραπέζι βρίσκονται διάφορες ριζοσπαστικές ιδέες για αναστροφή του κλίματος. Μία από αυτές, ήταν και η εξαγγελία μείωσης των δανειστικών επιτοκίων κάτι όμως που μπλοκαρίστηκε από την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη για μετά τα stress tests. Η πρόσφατη εξαγγελία της Τράπεζας Κύπρου περί μείωσης των επιτοκίων, προκάλεσε δυσφορία αφού ένιωσαν πως δεν αντιμετωπίστηκαν στα ίσα αλλά ως μία ελεγχόμενη από το κράτος οντότητα.

Ο Συνεργατισμός θέλει το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις να εγκριθεί χωρίς τις περισσότερες ασφαλιστικές δικλείδες, αφού όπως διαμηνύει έχει ήδη εντοπίσει πολλούς δανειολήπτες που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν. Αρκετοί από αυτούς εμπίπτουν στην κατηγορία των δανείων κάτω των 350χιλ. για τους οποίους η Βουλή ψήφισε ασφαλιστικές δικλείδες. Συνολικά το 60% των δανείων του Συνεργατισμού είναι κάτω από 350χιλ. έκαστο.

Στόχος, όπως υποστηρίζεται από στελέχη, δεν είναι οι εκποιήσεις αυτές καθ’ εαυτές αλλά να χρησιμοποιηθεί το νομοσχέδιο ως ένα εργαλείο άσκησης πίεσης για πελάτες που δεν συμμορφώνονται. Άλλωστε, στην περίπτωση του κατά 99% κρατικοποιημένου ιδρύματος η όποια εκποίηση θα πρέπει να λάβει και το πράσινο φως από την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν τα ίδια άτομα, δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις τα συνεργατικά ιδρύματα να προχωρήσουν και σε διαγραφές ποσών εφόσον κριθεί πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. «Θα αποτελέσει ένα καλό τρόπο να επανέλθει η εμπιστοσύνη», σχολίασε άτομο που γνωρίζει τα δεδομένα διευκρινίζοντας πως πρόκειται για μία πρακτική που θα εφαρμόζεται σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Στην περίπτωση του Συνεργατισμού, σε αντίθεση με τις τράπεζες, ισχύει το παράδοξο ότι πολλά καταναλωτικά δάνεια δόθηκαν με εμπράγματες εξασφαλίσεις. Από την μία μπορεί να χαρακτηριστεί θετικό, από την άλλη μειώνει τις δυνατότητες μείωσης των NPLs που δεν σχετίζονται με πρώτες κατοικίες.

Στα πλαίσια των προσπαθειών επαναφοράς της «πίστης» η Κεντρική Συνεργατική ανακοίνωσε ότι στις 11 Αυγούστου 2014, έχει συσταθεί ‘’Ομάδα Εξυγίανσης’’ με τη συμμετοχή δικανικών εμπειρογνωμόνων (forensic experts) και εξωτερικών νομικών συμβούλων με σκοπό την επιτάχυνση των ερευνών. Σύμφωνα με πληροφορίες στο κομμάτι του forensic η Κεντρική Συνεργατική θα συνεργαστεί με τον οίκο PwC.

 

Δειτε Επισης

Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων