Κεντρική: Θεσμικό πλαίσιο για να πιέσουν τις πληρωμές δανείων

Εντός ημερών θα είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο θα δίνονται στις τράπεζες τα εργαλεία για να πιέσουν τους δανειολήπτες που στρατηγικά επιλέγουν να μην εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, όπως ανακοίνωσε ο Ανώτερος Διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Κυριάκος Ζήγκας. «Βασική ιδέα του θεσμικού πλαισίου είναι να μπορούν οι τράπεζες να πάρουν τις περιουσίες και στη συνέχεια να μπορούν με ιδιωτική διευθέτηση, χωρίς να περάσουν μέσα από τις κρατικές υπηρεσίες, να εκποιήσουν τις περιουσίες».

 Ο κ. Ζήγκας τόνισε πως «στόχος δεν είναι ούτε να δώσουμε εξουσία στις τράπεζες να κατάσχουν περιουσίες ούτε να προχωρήσουμε σε ιδιωτικές ρευστοποιήσεις που να δημιουργήσουν άλλα προβλήματα», επισημαίνοντας ότι «στόχος είναι να δώσουμε τα εργαλεία στις τράπεζες να πιέσουν αυτούς τους ανθρώπους που στρατηγικά επιλέγουν να μην εξυπηρετούν τα δάνεια τους». Σημείωσε ότι «αυτό αποτελεί υποχρέωση της Κύπρου με βάση το μνημόνιο και θα πρέπει να είναι έτοιμο στο τέλος του μήνα και στη συνέχεια να εφαρμοστεί».

 Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της ΚΤ επισήμανε ότι η προσπάθεια «δεν στοχεύει την κύρια κατοικία», γιατί, όπως εξήγησε, «οποιαδήποτε μορφή δανεισμού που είναι μικρότερη από 350.000 ευρώ και εξασφαλίζεται από την πρώτη κατοικία προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις μέσα από διαμεσολάβηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

Ανέφερε επίσης ότι, εκτός από αυτή την κατηγορία οφειλετών, υπάρχει και η κατηγορία αυτών «που ό,τι και να κάνουμε δεν μπορούν να ξεπληρώσουν τα δάνεια τους» και εμπίπτουν στο θεσμικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα που θα είναι έτοιμο τέλος του χρόνου. Είπε ακόμη ότι άλλη κατηγορία οφειλετών είναι αυτοί που «βρίσκονται σε πραγματικές οικονομικές δυσκολίες και ελπίζουμε ότι είναι προσωρινές», όπως σημείωσε, «και ο δανεισμός τους είναι βιώσιμος υπό προϋποθέσεις». Για αυτή την κατηγορία δανειοληπτών «προσπαθούμε να αναδιαρθρώσουμε τα δάνεια και επικεντρωνόμαστε εκεί που τα δάνεια είναι εξασφαλισμένα με την κύρια κατοικία».

 

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά