Άνοιξαν και… διψούν για ρευστότητα(pics)

Ως ένα θετικό και σημαντικό βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα είδαν το σημερινό άνοιγμα της οικονομίας καταστηματάρχες και επιχειρηματίες, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις αυτής της νέας περιόδου.

Το safepass ως προσωρινό μέτρο θεωρείται από τους επιχειρηματίες ότι κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, ενώ μικρότεροι καταστηματάρχες σημειώνουν ότι αυτό δεν απαιτείται για εμπορικά καταστήματα κάτω των 500 τετραγωνικών μέτρων. Ταυτόχρονα, εκφράζονται ανησυχίες για τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων μετά από τα πολλαπλά χτυπήματα που δέχτηκαν όσο διαρκεί η πανδημία.

Σε καλύτερη θέση φαίνεται να βρίσκονται οι επιχειρήσεις που ξανανοίγουν στη Λευκωσία, σε σχέση με τις επιχειρήσεις των τουριστικών περιοχών που φαίνεται να δέχτηκαν μεγαλύτερο πλήγμα. Ωστόσο, όπως τονίζει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) ο Διευθυντής του ΕΒΕ Λευκωσίας Σωκράτη Ηρακλέους, η οικονομία είναι ενιαία.

Διαβάστε ακόμη: 

Πήρε μπρος η εστίαση-Δείχνουν μόνοι τους το safepass οι πελάτες(pics)

Αναπνέει ξανά η οικονομία-Η επανεκκίνηση και το μεγάλο στοίχημα

Πότε θα προσκομίζεται safe pass στις υπεραγορές-Διευκρινίσεις ΠΑΣΥΠΕ

Safe pass σε όλα τα καταστήματα άνω των 500 τ.μ.

Λιανεμπόριο: Restart με εκπτώσεις και κόπωση από το άνοιξε-κλείσε

Και στις υπεραγορές εντός των malls χωρίς coronapass

Χωρίς coronapass σε υπεραγορές, φούρνους και ζαχαροπλαστεία

Οι 48 αεροπορικές που θα πετούν το καλοκαίρι από Λάρνακα

«Πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις της Λευκωσίας είναι ίσως σε καλύτερη θέση από τις άλλες στις τουριστικές περιοχές, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οικονομία είναι ενιαία και η πορεία όλων των επιχειρήσεων αλληλοεπηρεάζεται», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα στις επιχειρήσεις είναι δεδομένα και σε αρκετές περιπτώσεις μεγάλα. Σημείωσε ότι πολλές επιχειρήσεις είναι κλειστές για μήνες, άλλες ήταν σε μερική αναστολή και άλλες υπολειτουργούσαν. Αυτή η εικόνα, είπε, δημιούργησε προβλήματα ρευστότητας χρήματος, καθυστερήσεις σε αποπληρωμές δανείων και άλλα. «Άρα, απαιτείται χρόνος για να πάρουν μπροστά οι μηχανές της οικονομίας», σημείωσε.

Ο κ. Ηρακλέους χαιρέτισε εκ μέρους του ΕΒΕ Λευκωσίας το γεγονός ότι μετά από τόσο καιρό η Κύπρος κατάφερε και έκανε από σήμερα ένα μεγάλο βήμα προς την κανονικότητα.

«Η εξέλιξη αυτή είναι θετική και ελπίζουμε όλοι να συμπεριφερθούν με ωριμότητα και σοβαρότητα, ώστε να μη επιστρέψουμε πίσω στα lockdowns», σημείωσε.

Το ΕΒΕΛ, ανέφερε ακόμα, πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις και γενικότερα η οικονομία θα ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις της νέας αυτής περιόδου, αφού όλοι ανέμεναν για καιρό αυτή την ώρα, άρα είναι έτοιμοι για την ομαλή επανέναρξη των εργασιών τους.

Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί ότι η εφαρμογή του safepass στα πολυκαταστήματα, τα μεγάλα καταστήματα και την εστίαση θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα, ο κ. Ηρακλέους εξέφρασε την άποψη ότι δημιουργήθηκε «περισσότερος θόρυβος απ’ ό,τι έπρεπε γι’ αυτό το νέο τρόπο που μας επιτρέπει να επισκεπτόμαστε με ασφάλεια δημόσιους χώρους».

«Νομίζουμε ότι το «safe pass» είναι ένα σωστό μέτρο στη συγκεκριμένη συγκυρία, αφού όλοι θέλουμε να κινούμαστε με ασφάλεια στους δημόσιους χώρους. Όπως ανακοίνωσε το Υφυπουργείο Καινοτομίας, το «safe pass» θα ισχύσει για 6 – 8 εβδομάδες, οπότε δεν θεωρούμε ότι είναι το τέλος του κόσμου αν το χρησιμοποιήσουμε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι θα μπορούσε περαιτέρω να γίνει για τόνωση της αγοράς στο πλαίσιο της σωστής διαχείρισης της πανδημίας, ο κ. Ηρακλέους εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων. Επίσης, όπως είπε, θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ευκολότερη δανειοδότηση των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα μέσω των κρατικών ενισχύσεων και άλλων μέσων.

ΠΟΒΕΚ: Τα εμπορικά καταστήματα «διψούν για ρευστότητα»

Τα εμπορικά καταστήματα «διψούν για ρευστότητα» και είναι έτοιμα να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε πολύ καλές τιμές, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης, σχολιάζοντας στο ΚΥΠΕ το σημερινό άνοιγμα των επιχειρήσεων.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι για εμπορικά καταστήματα που είναι κάτω από 500 τετραγωνικά μέτρα δεν χρειάζεται το safepass, δηλαδή για τις επιχειρήσεις που εκπροσωπούνται από τη Γενική Συνομοσπονδία Παγκύπριων Οργανώσεων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών (Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ).

Ο κ. Κουρσάρης χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το σημερινό άνοιγμα των καταστημάτων και τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας.

«Οι επιχειρήσεις διψούν να εξυπηρετήσουν και να πωλήσουν τα προϊόντα τους, είναι απαραίτητο για αυτές να πάρουν, οξυγόνο, ρευστότητα και για αυτό είμαστε βέβαιοι ότι θα προχωρήσουν σε μεγάλες εκπτώσεις και δελεαστικές τιμές για να προσελκύσουν τον καταναλωτή», ανέφερε ο κ. Κουρσάρης και κάλεσε τους καταναλωτές να επισκεφθούν τα καταστήματα, τηρώντας τα μέτρα προστασίας.

 

Σημείωσε ότι οι τιμές θα είναι πολύ καλές αφού τα καταστήματα έχασαν τη χριστουγεννιάτικη, την πασχαλινή περίοδο, υπάρχουν επιχειρήσεις που αγόρασαν ανοιξιάτικο εμπόρευμα το οποίο λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν πλέον θα επιδιώξουν να το δώσουν σε πολύ χαμηλές τιμές.

Ανέφερε παράλληλα ότι κάποιες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο ως αποτέλεσμα των 14 μηνών της πανδημίας. Οι προβλέψεις όπως είπε, ήταν αρχικά για ένα 10%, ωστόσο όπως είπε, τώρα υπολογίζεται ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί ίσως και δραματικά.

«Κάποιοι δεν θα τα καταφέρουν, έχουν συσσωρευτεί πάρα πολλά λειτουργικά έξοδα. Δυστυχώς ναι μεν είναι θετικά τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας, αλλά όσον αφορά την απευθείας στήριξη, την εφάπαξ χορηγία αυτή κρίνεται ως ανεπαρκής και εντοπίζουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα στις τουριστικές περιοχές», ανέφερε. 

Ο κ. Κουρσάρης είπε επίσης ότι έχουν πληροφορηθεί ότι κάποιες επιχειρήσεις, κυρίως στον χώρο της εστίασης δεν θα ανοίξουν από τις πρώτες μέρες, ίσως για να έχουν χρόνο να προετοιμαστούν καλύτερα.

 

Δειτε Επισης

Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας
Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Νέος μέτοχος σε Mall of Cyprus και Mall of Engomi η Pareto-Μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής της Atterbury Europe
Οι μάρκες αυτοκινήτων που προτίμησαν οι αγοραστές το πρώτο τρίμηνο
Δυσφορία αγελαδοτρόφων με δημοσιεύματα για το χαλλούμι-«Δυναμιτίζουν το πολύ καλό κλίμα»
Lordos United Public: Κέρδος €1,773,000 από αναγκαστική απαλλοτρίωση γης σε συμφωνία με τον Δήμο Λεμεσού