Ώθηση στη μεταλλευτική βιομηχανία από τη Venus Minerals

Βασισμένη στη μακρά και ακμάζουσα ιστορία εξόρυξης χαλκού στο νησί, η Venus Minerals, μία κορυφαία εταιρεία μεταλλευτικών ερευνών με έδρα την Κύπρο, στοχεύει στην ανάπτυξη του ενεργειακού/εξορυκτικού και μεταλλευτικού κλάδου στην Κύπρο. Με νέα διευρυμένη διευθυντική ομάδα, που αποτελείται από εξαιρετικά ικανούς και έμπειρους επαγγελματίες με σημαντικές επιδόσεις σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, η εταιρεία θα προχωρήσει στην ανάπτυξη των πόρων χαλκού και χρυσού που διαθέτει καθώς και σε έργα εξερεύνησης, διανοίγοντας νέες προοπτικές για τον τομέα. 

Συγκεκριμένα, οι εργασίες διεξάγονται υπό την καθοδήγηση ενός έμπειρου Κύπριου γεωλόγου. Η εταιρεία, τα κεντρικά γραφεία της οποίας βρίσκονται στη Λευκωσία, εφαρμόζει υπερσύγχρονες μεθόδους έρευνας, εξόρυξης και ενεργειακής επεξεργασίας, ειδικά σχεδιασμένες ώστε να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και να μεγιστοποιούν την απόδοση. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις νέες και καινοτόμες τεχνολογίες εφαρμόζονται στην Κύπρο για πρώτη φορά. 

Η Venus Minerals και οι μέτοχοί της δραστηριοποιούνται στην Κύπρο για περισσότερα από 20 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μία τεράστια γεωεπιστημονική βάση δεδομένων, το κόστος της οποίας, σε σημερινές τιμές αγοράς, ανέρχεται στα €100 εκατομμύρια. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία, η οποία διατηρεί εγκαταστάσεις και στο Μιτσερό, κατάφερε να εξασφαλίσει ερευνητικές άδειες στις πιο υποσχόμενες περιοχές του νησιού.

Αναφερόμενος στις ευκαιρίες και προοπτικές που προσφέρει η Κύπρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Venus Minerals, Peter van der Borgh, τόνισε πως «η Κύπρος, με την πλούσια ιστορία της στην εξόρυξη χαλκού, η οποία χρονολογείται γύρω στα 4000 χρόνια, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σημερινή τεχνολογική επανάσταση». Παρόλο που οι εξερευνήσεις και οι εξορύξεις περιορίστηκαν μετά τα γεγονότα του 1974, εντούτοις έχουν προκύψει σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις που αφορούν την εξερεύνηση, την εξόρυξη, την περιβαλλοντική και κοινωνική διαχείριση, εξήγησε ο κ. van der Borgh, επισημαίνοντας πως «η Venus Minerals εφαρμόζει αυτές τις τεχνολογίες στην Κύπρο για πρώτη φορά». 

Επίσης, ανέδειξε πως ο σύγχρονος μεταλλευτικός κλάδος δημιουργεί πολλαπλά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιαίτερα για την τοπική κοινωνία. «Ο εξορυκτικός τομέας είναι μακροπρόθεσμος εργοδότης και επενδυτής συνεπώς, η βιώσιμη ανάπτυξή του έχει θετική επίδραση στην οικονομία της χώρας, συμβάλλοντας για παράδειγμα, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε φορολογικά έσοδα, στην άντληση δεξιοτήτων και την αναβάθμιση υποδομών», είπε ο κ. van der Borgh. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι εκτός από τα οικονομικά οφέλη, οι θετικές επιδράσεις εκτείνονται και σε άλλους κλάδους της Κύπρου όπως ο τουρισμός, η τεχνολογία, το εμπόριο και η περιβαλλοντική διαχείριση. 

«Το μέλλον του χαλκού διαγράφεται λαμπρό», υπογράμμισε ο κ. van der Borgh, «δεδομένης της σημασίας του στη δημιουργία πράσινης ενέργειας, στην ανάπτυξη ηλεκτρικών μεταφορικών μέσων, και κατ’ επέκταση του ζωτικού ρόλου που θα διαδραματίσει στην απαλλαγή από τον άνθρακα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». Η Κύπρος διαθέτει ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τη μεταλλευτική δραστηριότητα, εξαιρετικές υποδομές και την εγχώρια εμπειρία για να υποστηρίξει την εξορυκτική ανάπτυξη, προσθέτοντας πως η εταιρεία ήδη διερευνά τρόπους για να μετατρέψει περιβαλλοντικές πρακτικές σε θετικές ευκαιρίες, αξιοποιώντας ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, γνώση και καινοτομία. 

Δειτε Επισης

Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση
Υπουργείο Εμπορίου: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της μεσιτείας όπλων
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών