Σήκωσαν μανίκια οι πρώτοι ερευνητές του RISE Nicosia (RISE-N)

Σάρκα και οστά αρχίζει να παίρνει το μεγαλύτερο project εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας που αναπτύχθηκε ποτέ στην Κύπρο. Το Κέντρο Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία RISE – N άρχισε την λειτουργεία του από τις αρχές Ιουλίου, σε προσωρινά γραφεία που παραχωρήθηκαν στο κτίριο της PWC στο κέντρο της Λευκωσίας. 

Διαβάστε ακόμα: Ν. Ασπιώτης: Κάθε πρόκληση αποτελεί ευκαιρία ανάπτυξης

Κέντρο Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία 
Το Κέντρο έρευνας σε διαδραστικά μέσα, έξυπνα συστήματα και αναδυόμενες τεχνολογίες,“RISE”,  ιδρύθηκε το περασμένο Νοέμβριο με σκοπό να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης για τον Δήμο Λευκωσίας και ολοκληρη την Κύπρο και για το σύνολο της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητα της Κύπρου. ιδίως αυτή των νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων.

Το RISE είναι κοινό  όραμα του Πανεπιστημίου Κύπρου, του ΤΕΠΑΚ, του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Max Planck Institute for Informatics (Γερμανία) του University College (Ηνωμένο Βασίλειο) και του Δήμου Λευκωσίας. 

Το project αυτό εντάσσεται στην ολοκληρωμένη στρατηγική της Λευκωσίας για την ανάδειξη της ως πυρήνα ανάπτυξης τεχνολογίας καινοτομίας και ως έξυπνης πόλης γνώσης με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της. Για τον σκοπό αυτό το RISE θα εγκατασταθεί στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας και συγκεκριμένα στο κτίριο της αγοράς του παλιού δημαρχείου Λευκωσίας, κοντά σε άλλες υποδομές.

Σήκωσαν μανίκια οι πρώτοι ερευνητές
Σήμερα το RISE λειτουργεί γραφειακά, σε χώρο που του παραχωρήθηκε προσωρινά στο κτίριο της PWC που συμμετέχει στο project. Όσον αφορά τις εργαστηριακές ανάγκες του κέντρου αυτές καλύπτονται από τους χώρους που έχουν τα Πανεπιστήμια της χώρας με τα οποία συνεργάζεται. 

Εξάλλου από τις αρχές του μήνα έχουν σηκώσει μανίκια οι πρώτοι 15 ερευνητές που προσλήφθηκαν από το νεοσύστατο ερευνητικό Κέντρο.  Ενώ αναμένεται από τον Σεπτέμβρη να προσληφθούν πέντε ακόμη άτομα τα οποία θα στελεχώσουν διοικητικά το Κέντρο Έρευνας. 

Οι πρώτοι ερευνητές που προσλήφθηκαν δημιούργησαν τις πρώτες ερευνητικές ομάδες που αριθμούν τις δέκα. 

Διαβάστε ακόμα: Ξανά στον πάγο η Μαρίνα Πάφου

Ενδεικτικά οι θεματικές κατηγορίες με τις οποίες άρχισαν να ασχολούνται οι πρώτοι ερευνητές.
•    Cognitive and Clinical Applications
•    Interactive Media and Education/Edutainment
•    Museums and Difficult  Heritage
•    Real-Time populated Virtual Environments
•    Smart Networked Systems

Η διαδικασία προσλήψεων είναι ανοικτή καθώς το RISE ψάχνει συνεχώς τους καλύτερους που θα στελεχώσουν το Κέντρο. Σύμφωνα με δηλώσεις του Επιστημονικού Συντονιστή του RISE, αναπληρωτή καθηγητή Γιώργου Χρυσάνθου,  το κέντρο σκοπεύει να εργοδοτήσει τα επόμενα χρόνια περίπου 120 άτομα, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της νεανικής ανεργίας και μείωση της διαρροής εγκεφάλων.

Στη «Στοά» το προσωρινά κτίριο του RISE 
Ο Δήμος Λευκωσίας προχώρησε πρόσφατα στη αγορά του παραδοσιακού οικοδομήματος με την ονομασία «Στοά Λευκωσίας» από την Τράπεζα Κύπρου, με σκοπό να φιλοξενηθεί προσωρινά το Ερευνητικό Κέντρο. 

Διαβάστε ακόμη Ο Δήμος Λευκωσίας αγόρασε τη «Στοά» στην παλιά πόλη

Ήδη ξεκίνησαν εργασίες ανακαίνισης και διαρρύθμισης στον χώρο, με σκοπό μέχρι τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού, το κτίριο της Στοάς να μπορεί να φιλοξενήσει προσωρινά το RISE, αλλά και δραστηριότητες στον τομέα της τεχνολογίας με τις οποίες δραστηριοποιείται ο Δήμος Λευκωσίας. 

Εγκατάσταση στο κτίριο της αγοράς του παλιού δημαρχείου Λευκωσίας.
Το Κέντρο Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία αναμένεται να εγκατασταθεί στην μόνιμη έδρα του, που θα είναι το κτίριο της αγοράς του παλιού δημαρχείου Λευκωσίας, το 2021.

 



Αυτήν την στιγμή βρίσκονται εργασίες εντός του κτιρίου με σκοπό να καταγραφούν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να εκπονηθεί η απαιτούμενη μελέτη πριν το έργο μπει σε διαγωνισμό προσφορών.

Η συγκεκριμένη μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019, ενώ ο διαγωνισμός  προσφορών για το κτίριο αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα της ίδιας χρονιάς.

Η αποκατάσταση και ανακαίνιση του κτιρίου της παλιάς Δημοτικής Αγοράς θα υλοποιηθεί με σεβασμό στον χαρακτηρα του υφιστάμενου κτιρίου, διατηρώντας έτσι την διαχρονικότητα του κτιρίου της παλαιάς αγοράς αλλά και της παλαιάς πόλης. 

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει με 15 εκατ. ευρώ τη δημιουργία του Ερευνητικού Κέντρου συμπληρώνοντας τη συγχρηματοδότηση των 15εκ που εξασφαλίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οσυνολικός προυπολογισμός για το έργο ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Η δημιουργία  του RISE και η λειτουργία του κατά τα πρώτα 7 χρόνια συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020 της ΕΕ.

Δειτε Επισης

Παγκράτιος Βανέζης: Η σημασία ενός ισχυρού καθεστώτος διανοητικής ιδιοκτησίας
Βασίλης Ψύρρας: Το εξελισσόμενο νομικό πλαίσιο της Κύπρου και οι ICT Leaders
Ντέμης Ιωάννου: Αποκωδικοποίηση του κυπριακού φορολογικού συστήματος
Εγκαίνια του Έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών» (vid)
Δημήτρης Σκουρίδης: Το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο και οι στόχοι της πολιτείας
Ευγένιος Ευγενίου: Ιδανικό μέρος για τεχνολογικές εταιρείες και εταιρείες καινοτομίας η Κύπρος
Χάρης Πίστος: Η ηγετική θέση, το στρατηγικό όραμα και η ακλόνητη δέσμευση της Τράπεζας Κύπρου
Νικόδημος Δαμιανού: Ταχέως αναπτυσσόμενος περιφερειακός τεχνολογικός κόμβος η Κύπρος
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Στο κέντρο της Λευκωσίας νέο κέντρο για την ενίσχυση του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας