Σωρεία ενστάσεων, επιφυλάξεων, αλλά και διαφωνιών αναφορικά με αρκετές πρόνοιες που περιλαμβάνονται στα έξι νομοσχέδια για τη φορολογική μεταρρύθμιση, εκφράζει ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), μέσω αναλυτικών σημειωμάτων του που κατέθεσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ήδη ο Σύνδεσμος, ο ΣΕΛΚ έχει καταθέσει μέχρι στιγμής τέσσερα σημειώματα στη Βουλή, ενώ προτίθεται να καταθέσει ακόμη δύο, αφήνοντας, παράλληλα, ανοικτό το ενδεχόμενο διαφοροποίησης των θέσεων του αναλόγως των διευκρινίσεων που θα δοθούν κατά τη συζήτηση των νομοθετημάτων.
Παράλληλα ο Σύνδεσμος ξεκαθαρίζει πως αντιμετωπίζει το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης με θετικό πνεύμα, ώστε τα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν να είναι προς όφελος της οικονομίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Σημειώνεται πως τα τέσσερα σημειώματα που κατέθεσε μέχρι στιγμής ο ΣΕΛΚ και τα οποία παρουσιάζει αυτούσια το InBusinessNews, αφορούν τα τροποποιητικά νομοσχέδια για τον «περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμο», τον «περί Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα Νόμο», τον «περί Φορολογίας Κεφαλαιουχικών Κερδών Νόμο» και τον «περί Χαρτοσήμων Νόμο».
- Διαβάστε ακόμη: Αυτά είναι τα έξι νομοσχέδια για τη φορολογική μεταρρύθμιση
- Διαβάστε επίσης: Οι βασικές πρόνοιες των έξι νομοσχεδίων της φορολογικής μεταρρύθμισης - Τι αλλάζει για επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Οι θέσεις του ΣΕΛΚ
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρείται η τροποποίηση του «περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου», ο ΣΕΛΚ, μεταξύ άλλων, προειδοποιεί η αλλαγή που προτείνει η Κυβέρνηση στο άρθρο 2(1)(β)(ii) «δημιουργεί κίνδυνο διπλής φορολόγησης, ή/και χρονοβόρες διαδικασίες επίλυσης τέτοιας διπλής φορολόγησης».
Όπως χαρακτηριστικά υποδεικνύει, «στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων επίλυσης της διπλής φορολόγησης η Κύπρος θα χάνει, διότι η διοίκηση της εταιρείας είναι στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και ο νόμος είχε γραφεί αλλιώς εξ’ αρχής», υπογραμμίζει.
Με βάση τα πιο πάνω, ο Σύνδεσμος εισηγείται όπως «όταν υπάρχει Συμφωνία για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας με τη χώρα, η οποία επίσης διεκδικεί τη φορολογική κατοικία της εταιρείας, και η Κύπρος χάνει στη διεκδίκηση της φορολογικής κατοικίας βάσει του tie-breaker clause της Συμφωνίας μ’ αυτή τη συγκεκριμένη χώρα, ούτως ώστε η Κύπρος σταματά να φορολογεί κέρδη, τότε η εταιρεία να μη θεωρείται φορολογικός κάτοικος Κύπρου ούτε για σκοπούς της τοπικής κυπριακής φορολογικής νομοθεσίας (αυτή η έννοια του “treaty non-resident” ακολουθείται στο Ηνωμένο Βασίλειο), ούτως ώστε η κυπριακή εταιρεία να μή χρειάζεται, παράλογα, να συμμορφώνεται με άλλες κυπριακές φορολογικές υποχρεώσεις, π.χ. παρακρατήσεις σε πληρωμές, φορολογικές εκθέσεις προς διάφορα σώματα, κλπ.».
Παράλληλα ο ΣΕΛΚ εκφράζει αντίθεση και με τις προωθούμενες αλλαγές στα άρθρα 3(β)(iii) και 3(ζ)(iii), με τα οποία -όπως υποστηρίζει- επιχειρείται η φορολόγηση της εργασίας, τονίζοντας πως «η μή φορολόγηση υποβοηθεί την εισαγωγή υψηλού επιπέδου υπαλλήλων. Η φορολόγηση θα αποτελούσε αχρείαστη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και όχι αντικαταχρηστικό μέτρο. Εάν το Τμήμα Φορολογίας βλέπει κατάχρηση, τότε πρέπει να χρησιμοποιήσει τα υφιστάμενα γενικά αντικαταχρηστικά μέτρα που έχει στη διάθεση του».
- Διαβάστε ακόμη: Φορολογική μεταρρύθμιση: Δεν εισακούστηκαν όλες οι εισηγήσεις του ΚΕΒΕ - Τι το ανησυχεί και τι ζητά από τη Βουλή
- Διαβάστε επίσης: Φορολογική μεταρρύθμιση: Οι πρόνοιες-κίνδυνοι για τα επενδυτικά ταμεία και οι προτάσεις του CIFA
Εάν τελικά θα υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόνοια και θα υπάρξει φορολόγηση, τότε ο ΣΕΛΚ εισηγείται:
- να προστεθεί πρόνοια για αφορολόγητο ποσό, π.χ. οι πρώτες €100.000, και
- για σκοπούς αναλογικότητας, θα πρέπει να προστεθεί πρόνοια για έκπτωση του εξόδου για τον εργοδότη.
Σε σχέση, δε, με την φορολόγηση συναλλαγών σε κρυπτοστοιχεία, ο Σύνδεσμος εισηγείται την επαναγραφή του σχετικού άρθρου που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι έως ότου γίνει αυτό θεωρεί πως το νομοσχέδιο πρέπει:
- να διευρύνει το πεδίο σε όλα τα είδη συναλλαγών στα οποία κρυπτοστοιχεία συμμετέχουν, και όχι μόνο σε αγοραπωλησίες,
- να φορολογεί μόνο τα εμπορικού τύπου κέρδη. Το τί είναι εμπορικό να κρίνεται με απλοποιημένα κριτήρια και όχι με τα γνωστά badges of trade (π.χ. στη Γερμανία τα κρυπτοστοιχεία που διακατέχονται για πέραν του ενός έτους κατηγοριοποιούνται ως μή εμπορικά στοιχεία),
- οιεσδήποτε εναπομείνασες τέτοιες ζημιές να μεταφέρονται σε επόμενα έτη για χρήση έναντι κερδών σε κρυπτοστοιχεία. Αλλιώς, σε ένα απλό παράδειγμα όπου ένας φορολογούμενος έχει ζημιές από κρυπτονομίσματα €100 το πρώτο έτος και κέρδη €100 από κρυπτονομίσματα το δεύτερο έτος, το παρόν νομοσχέδιο θα τον φορολογήσει 8% στα κέρδη του δεύτερου έτους, ενώ μέχρι σήμερα, λόγω μεταφοράς ζημιών, δεν θα προέκυπτε φόρος,
- να μή θεωρεί αυτόματα τις μετοχές εταιρείας που κρατεί κρυπτοστοιχεία ως κρυπτοστοιχεία διότι υπάρχουν ήδη γενικοί αντικαταχρηστικοί κανόνες για τέτοια θέματα,
- να μή θεωρεί ως “διάθεση” τις δωρεές κρυπτοστοιχείων, ούτε και τις ανταλλαγές κρυπτοστοιχείων εντός του κρυπτο-περιβάλλοντος, διότι διάθεση όσον αφορά κρυπτοστοιχεία, σύμφωνα με τη συνήθη διεθνή πρακτική, αποτελεί η έξοδος από το κρυπτο-περιβάλλον,
- να διευκρινίσει την ασαφή πρόνοια για το πώς φορολογείται η διάθεση κρυπτοστοιχείων που αποκτήθηκαν μέσω διεξαγωγής δραστηριότητας εξόρυξης.
Συγκεκαλυμμένα μερίσματα
Πέραν των πιο πάνω, ο ΣΕΛΚ εκφράζει την αντίθεσή του με την εισαγωγή της αρχής συγκεκαλυμμένων μερισμάτων, καθώς και με την αύξηση του εταιρικού φόρου από το 12,5% στο 15%, καλώντας μάλιστα την Κυβέρνηση «να δηλώσει ξεκάθαρα το λόγο που την οδηγεί στην επιθυμία αύξησης του συντελεστή».
- Διαβάστε ακόμη: Φορολογική μεταρρύθμιση: Σοβαρές ενστάσεις και ανησυχίες του Συνδέσμου Τραπεζών για τα νομοσχέδια - Τι εισηγείται
- Διαβάστε επίσης: Φορολογική μεταρρύθμιση: Οι θέσεις του ΣΑΕΚ για τα έξι νομοσχέδια - Ποιες αλλαγές προτείνει
Πάντως, σε περίπτωση που προχωρήσει η αύξηση του εταιρικού φόρου, ο ΣΕΛΚ εισηγείται μία σειρά από μέτρα για διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου. Ανάμεσα σε άλλα εισηγείται:
- Η νοητή έκπτωση να αυξηθεί από το 80% στο 85%
- Οποιαδήποτε υπερβάλλουσα νοητή έκπτωση (δηλαδή νοητή έκπτωση που δεν χρησιμοποιήθηκε ως έκπτωση στην Κύπρο) να μεταφέρεται στα επόμενα έτη χωρίς ποσοτικό ή χρονικό περιορισμό
- Όλοι οι ξένοι φόροι του φορολογούμενου να ομαδοποιούνται (pooling of tax credits) για σκοπούς έκπτωσης (όπως συμβαίνει π.χ. στην Ολλανδία),
- Η έκπτωση ξένου φόρου να προηγείται της έκπτωσης φορολογικών ζημιών προηγούμενων ετών και της έκπτωσης φορολογικών ζημιών ομίλου (group relief)
- Οποιοσδήποτε υπερβάλλον ξένος φόρος (δηλαδή ξένος φόρος που δεν χρησιμοποιήθηκε ως έκπτωση στην Κύπρο) να μεταφέρεται σε μελλοντικά έτη χωρίς ποσοτικό ή χρονικό περιορισμό.
- Οι φορολογικές ζημιές προηγούμενων ετών να είναι διαθέσιμες και για έκπτωση φορολογικών ζημιών ομίλου (group relief) σε επόμενα έτη
- Σε περιπτώσεις όπου κυπριακή εταιρεία μεταφέρεται από ένα όμιλο σε άλλο, η έκπτωση φορολογικών ζημιών ομίλου (group relief) να είναι διαθέσιμη και στους δύο ομίλους εταιρειών με χρονικό καταμερισμό.
Αναλυτικά οι θέσεις του ΣΕΛΚ για το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον «περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμο» ΕΔΩ.
Επιφυλάξεις για τις αλλαγές στον περί Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα Νόμο
Αναφορικά με το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον «περί Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα Νόμο» εκφράζει αρκετές επιφυλάξεις για πρόνοιες που σχετίζονται με το domicile (φορολογική κατοικία), καθώς και με την εισαγωγή αντικαταχρηστικών προνοιών σε συγκεκριμένα άρθρα της νομοθεσίας.
Ταυτόχρονα, εκφράζει την αντίθεσή του με την παραχώρηση «υπερεξουσίας» στον Έφορο Φορολογίας να αποφασίζει «κατά την κρίση του» για διάφορα ζητήματα, τονίζοντας πως «η Έκθεση του 2024 του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα που διορίστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά τον Επιθετικό Φορολογικό Σχεδιασμό αναφέρει ότι, για σκοπούς ομοιόμορφου φορολογικού χειρισμού, οι πρόνοιες που δίνουν στον Έφορο Φορολογίας τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί την κρίση του πρέπει να ελαχιστοποιηθούν και όχι να αυξάνονται».
- Διαβάστε ακόμη: Φορολογική μεταρρύθμιση: Ανησυχίες και προβληματισμοί για τις νέες διευρυμένες εξουσίες του Εφόρου Φορολογίας
- Διαβάστε επίσης: Φορολογική μεταρρύθμιση: Ενστάσεις για φορολόγηση Ταμείων Προνοίας - «Συνιστά σαφή αποδυνάμωση»
Επιπρόσθετα ο ΣΕΛΚ εκφράζει την αντίθεσή του με την εισαγωγή της έννοιας της «συγκεκαλυμμένης διανομής μερίσματος» για άμεσους και έμμεσους άτομα μετόχους που είναι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου και domiciled στην Κύπρο, οι οποίοι κατέχουν οποιοδήποτε ποσοστό στην εταιρεία φορολογικό κάτοικο Κύπρου, με φορολόγηση 10%.
Σε περίπτωση, πάντως, που η Βουλή δεν υιοθετήσει τα όσα προτείνει και ψηφίσει όλες τις πρόνοιες περί φορολόγησης συγκεκαλυμμένου μερίσματος ως έχουν, ο ΣΕΛΚ υποδεικνύει πως, θα πρέπει, κατ’ ελάχιστο:
- να μή φορολογείται η ίδια πράξη κάτω από οποιεσδήποτε άλλες φορολογικές πρόνοιες
- να εφαρμοστούν σε 2 χρόνια από σήμερα για να δοθεί χρόνος σταδιακής προσαρμογής και των φορολογουμένων και των επαγγελματιών.
Αναλυτικά οι θέσεις του ΣΕΛΚ για το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον «περί Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα Νόμο» ΕΔΩ.
Εταιρείες “property-rich company”
Όσον αφορά το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον «περί Φορολογίας των Κεφαλαιουχικών Κερδών Νόμο», ο ΣΕΛΚ εκφράζει την αντίθεσή του με την προτεινόμενη μείωση του ποσοστού που καθορίζει κατά πόσο μια εταιρεία είναι “property-rich company”, ούτως ώστε η πώληση των μετοχών της να φορολογείται εάν έμμεσα κατέχει ακίνητη ιδιοκτησία στην Κύπρο, να μειωθεί από 50% σε 20%.
Ακόμη, ο Σύνδεσμος εκφράζει την αντίθεσή του και με την εισαγωγή πρόνοιας με την οποία θα παρέχεται στον Έφορο Φορολογίας η δυνατότητα να μην εκδίδει φορολογικό εκκαθαριστικό για διάθεση ακίνητης ιδιοκτησίας στην Κύπρο εάν, είτε ο διαθέτης, είτε ο αγοραστής, δεν είναι πλήρως συμμορφωμένοι με το σύνολο των φορολογικών τους υποχρεώσεων.
Σε περίπτωση, ωστόσο, που η Βουλή υιοθετήσει τις προτεινόμενες στη νομοθεσία προτάσεις, ο ΣΕΛΚ θεωρεί πως θα πρέπει, κατ’ ελάχιστον:
- να διευκρινιστεί εντός της νομοθεσίας τι σημαίνει «πλήρως συμμορφωμένος»,
- να ισχύει για όλες τις πράξεις ακινήτων, με απάλειψη της διακριτικής ευχέρειας του Εφόρου, η οποία θεωρείται επικίνδυνη,
- να έχει ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2027 και όχι από 1η Ιανουαρίου 2026, για να δοθεί χρόνος στους φορολογούμενους.
«Το κράτος δεν θα χάσει διότι είτε θα κερδίσει συμμόρφωση από όσους φορολογούμενους τρέξουν να διευθετήσουν τα φορολογικά τους μέσα στο 2026 για να είναι έτοιμοι για πράξεις από το 2027, είτε θα κερδίσει νωρίτερα φόρο κεφαλαιουχικών κερδών από όσους φορολογούμενους τρέξουν να κάνουν πράξεις μέσα στο 2026 πριν την εφαρμογή της νέας πρόνοιας», επισημαίνει ο Σύνδεσμος σε σχέση με το τρίτο σημείο.
Αναλυτικά οι θέσεις του ΣΕΛΚ για το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον «περί Φορολογίας Κεφαλαιουχικών Κερδών Νόμο» ΕΔΩ.
Να καταργηθεί ο νόμος για τα χαρτόσημα
Σε σχέση με το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον «περί Χαρτοσήμων Νόμο», ο ΣΕΛΚ τονίζει πως ο εν λόγω νόμος θα έπρεπε ήδη να είχε καταργηθεί, αφού -όπως επισημαίνει- «η εισφορά του στα φορολογικά έσοδα είναι περιορισμένη (περίπου €35 εκατ. από σύνολο €7 δις) και δεν δικαιολογούν την γραφειοκρατία και το λειτουργικό κόστος του Τμήματος Φορολογίας, καθώς και το διοικητικό κόστος και ταλαιπωρία στους φορολογούμενους».
Αναλυτικά οι θέσεις του ΣΕΛΚ για το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον «περί Χαρτοσήμων Νόμο» ΕΔΩ.







