Τακτικό μέλος της Ακαδημίας της Ευρώπης o Καθηγητής του ΤΕΠΑΚ Σωτήρης Καλογήρου

Ύψιστη τιμητική διάκριση για τον Καθηγητή Σωτήρη Καλογήρου ο οποίος εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας της Ευρώπης (Academia Europaea) στην τάξη των Επιστημών Φυσικής και Μηχανικής (Physics & Engineering Sciences).

Η Academia Europaea ιδρύθηκε το 1988 και είναι ένας διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός με διακεκριμένους ερευνητές διεθνούς εμβελείας από όλους τους τομείς των επιστημών και συμπεριλαμβάνει πολλούς Νομπελίστες.

Το μοναδικό κριτήριο εκλογής είναι η «αποδεδειγμένη επιστημονική αριστεία στο πεδίο του υποψηφίου».

Ο Σωτήρης Καλογήρου κατάγεται από τον Τράχωνα της Επαρχίας Λευκωσίας. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Επιπρόσθετα με το διδακτορικό του έχει πάρει και το ανώτερο διδακτορικό D.Sc. το 2011. Είναι επίσης Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τακτικό Ιδρυτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Επιπλέον, το 2020 εξελέγη Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για την Ενέργεια του Επιστημονικού Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Ακαδημιών (EASAC). Η Ακαδημία της Ευρώπης είναι η τρίτη ακαδημία στην οποία γίνεται μέλος.

Θεωρείται διεθνώς ως ένας από τους ειδικούς στο γνωστικό πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της χρήσης συστημάτων Τεχνικής Νοημοσύνης για την πρόβλεψη της απόδοσης και προσομοίωσης ενεργειακών και ηλιακών συστημάτων.

Στους τομείς αυτούς έχει ενεργή ερευνητική δραστηριότητα για περισσότερα από 35 χρόνια. Είναι ο ιδρυτής του εργαστηρίου Ηλιακής Ενέργειας Αρχιμήδης στο ΤΕΠΑΚ.

Είναι ο ακαδημαϊκός εκδότης (Editor-in-Chief) του περιοδικού Renewable Energy, Επίτιμος Ακαδημαϊκός Εκδότης (Honorary Editor) του περιοδικού Energy (μετά από 10-ετή θητεία ως Ακαδημαϊκός Εκδότης), και μέλος της ομάδας σύνταξης (Editorial Board Member) σε άλλα είκοσι περιοδικά.

Έχει ένα μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε βιβλία, κεφάλαια βιβλίων, άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων με κριτές.

Είναι ο εκδότης του βιβλίου Artificial Intelligence in Energy and Renewable Energy Systems, που εκδόθηκε από τον οίκο Nova Science Inc., του βιβλίου Soft Computing in Green and Renewable Energy Systems, που εκδόθηκε από τον οίκο Springer, του βιβλίου McEvoy’s Handbook of Photovoltaics, από τον οίκο Academic Press της Elsevier του βιβλίου Solar Thermal Energy – A volume in the Encyclopaedia of Sustainability Science and Technology, από τον οίκο Springer και συγγραφέας των βιβλίων, Thermal Solar Desalination: Methods and Systems, Handbook of Artificial Intelligence Techniques in Photovoltaic Systems: Modelling, Control, Optimization, Forecasting and Fault Diagnosis, και Solar Energy Engineering: Processes and Systems που εκδόθηκαν από τον οίκο Academic Press της Elsevier.

Το τελευταίο διδάσκεται σε πέραν των 30 πανεπιστημίων του εξωτερικού και έχει ήδη μεταφραστεί στα Πορτογαλικά και τα Κινέζικα.

Με βάση βιβλιομετρικά δεδομένα η έρευνα του Καθηγητή Καλογήρου τυγχάνει υψηλής αναγνώρισης από την επιστημονική κοινότητα με h-index ίσο με 91 (αρχές του 2024).

Με βάση την κατάταξη των ερευνητών που δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το Πανεπιστήμιο του Stanford στις ΗΠΑ για ακόμα μια χρονιά ο Καθηγητής Καλογήρου περιλαμβάνεται στον κατάλογο για των κορυφαίων επιστημόνων για το 2022 (τελευταία δημοσίευση).

Η βάση δεδομένων περιλαμβάνει δύο λίστες μία για όλη την ακαδημαϊκή πορεία των ερευνητών στην οποία βρίσκεται στην πολύ τιμητική θέση 1,488 (0.73%), και η δεύτερη λίστα για το έτος 2022 στην οποία βρίσκεται στην ακόμα πιο τιμητική θέση 452 (0.22%). Και στις δύο λίστες είναι πρώτος Παγκύπρια.

Στον τομέα της Ενέργειας είναι στην θέση 17 στην πρώτη λίστα και στην θέση 16 στην δεύτερη, και οι δύο από σύνολο 287,766 ερευνητών.

Έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις και βραβεία, όπως είναι το World Renewable Energy Network Pioneer Award που πήρε το 2008 το οποίο ακολούθησε προηγούμενο του 2006 για την πρωτοπόρα έρευνα του στην χρήση των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης στα συστήματα ΑΠΕ.

Είναι η πρώτη φορά που τέτοιο βραβείο δίνεται στο ίδιο άτομο δύο φορές.

Το 2021 πήρε το Lifetime Research Award με το ακρωνύμιο STAIR (Science and Technology Academic, Innovation and Research) στην Χρυσή Βαθμίδα το οποίο δόθηκε στο STAIR Progressive Forum, στην Ινδία.

Σε αναγνώριση της διεθνούς του καταξίωσης, προσκλήθηκε και έδωσε πάνω από 85 ομιλίες σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια (keynote speeches) και πολυάριθμες άλλες σε διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.

Η εκλογή στην Academia Europaea προκύπτει μετά από πρόταση μελών της Ακαδημίας, αυστηρή κρίση του επιστημονικού έργου του κάθε υποψήφιου και επικύρωση από τα αρμόδια όργανα της Ακαδημίας και επιβεβαιώνει τη διεθνή αναγνώριση του Καθηγητή Σωτήρη Καλογήρου από την επιστημονική κοινότητα και τον σημαντικό αντίκτυπο που έχει η έρευνα του.

Δειτε Επισης

Η αποστολή του Lidl Kids Team Κύπρου στο Μόναχο που χάρισε θέαμα και εμπειρίες ζωής
Ανανέωση συνεργασίας Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος με TechIsland
Κίνα: Σημαντική ανάπτυξη για την κινεζική ναυπηγική βιομηχανία το πρώτο εξάμηνο
4ο Cyber Security Conference: Ο Allan Boardman στην Κύπρο
Είκοσι χρόνια CSC Christodoulou-Επετειακή εκδήλωση στην παρουσία συνεργατών και πελατών της εταιρείας
Η BBF υπερήφανος ετήσιος χορηγός του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού
Σε λειτουργία η Ακαδημία της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων «Professional Skills Academy»
Ανοίγει ξανά μετά από δέκα χρόνια τις πύλες του το Δασικό Κολλέγιο... Το πρόγραμμα που θα προσφέρει
Finvasia: Υγειονομική περίθαλψη με... γιατρικό την καινοτομία-Πώς ένας ινδικός όμιλος στην Κύπρο αλλάζει τον τομέα της υγείας
Εικονικός Μαραθώνιος Πάφου: Τα έργα Πολιτικής Συνοχής όπως δεν τα έχετε ξαναδεί